Foto: Shutterstock
Už ste o nej určite počuli, ale čo to vlastne kombucha je? Ide o fermentovaný nápoj z čaju, ktorý má korene v starovekej Číne, kde ju nazývali tiež elixírom nesmrteľnosti. Názov kombucha pochádza z japonskej legendy, podľa ktorej kórejský lekár Kombu vyliečil v 5. storočí japonského cisára pomocou kvaseného čaju. Na jeho počesť sa k menu lekára Kombu pridalo japonské “cha“, čo v preklade z japončiny znamená čaj.
Prírodná náhrada sódy
Ak milujete bublinkové nápoje, kombucha je ich zdravšou alternatívou. Je jemne kyslá, osviežujúca a prírodne šumivá. To, čo ju však robí takou výnimočnou sú predovšetkým jej zdravotné benefity. Kombucha je plná probiotík, ktoré podporujú črevnú mikroflóru, zlepšujú trávenie a posilňujú imunitu. Obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti zápalom, pomáha zvýšiť energiu a znížiť stres.
Kombucha sa neodporúča tehotným alebo dojčiacim ženám, ani ľuďom s oslabenou imunitou alebo syndróm dráždivého čreva. U "nováčikov" môže tiež spočiatku spôsobiť nadúvanie.
Keďže kombucha obsahuje kofeín, znížte počas jej konzumácie počet káv a nepite ju ani v popoludňajších hodinách. Odporúčaná dávka je 200 ml ráno na lačno a po obede.
Želatínové UFO
Pripraviť si kombuchu doma je jednoduchšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Stačí pár ingrediencií a trpezlivosť.Základom je materská huba SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast), čo je vlastne symbiotická kultúra baktérií a kvasiniek, ktorá spúšťa fermentáciu. Nevyzerá síce príťažlivo, pretože je to taký gumový a slizký disk, ale je podstatou celého kombuchového špásu. Dostanete ju kúpiť spolu s nálevom v predajniach so zdravou výživou.
Foto: Shutterstock
Na prípravu kombuchy používajte čisté ruky a náradie (nie kovové), inak by sa mohol proces fermentácie narušiť. Hygiena je pri manipulácii s kombuchou prvoradá. Stačí zle umytá nádoba a v nápoji sa môže začať tvoriť zdraviu nebezpečná pleseň.
Väčšieho množstva cukru v recepte sa nemusíte obávať, väčšinu pre svoj rast spotrebuje kombucha a vy nebudete piť presladený nápoj.
Foto: Shutterstock
Pripravte si vlastnú kombuchu
Na 3 l nápoja potrebujeme1. Čaj zalejeme horúcou vodou (80 °C) a necháme lúhovať 20 minút. Pridáme cukor a dobre premiešame drevenou varechou, kým sa nerozpustí. Necháme úplne vychladnúť.
2. Do 3 l vysterilizovaného skleneného pohára vložíme kombuchovú kultúru SCOBY a cez sitko ju zalejeme vychladeným čajom. Pridáme aj 100-200 ml nálevu z kombuchovej kultúry, ktorý naštartuje proces fermentácie.
3. Necháme fermentovať na tmavom mieste so stabilnou teplotou (ideálna teplota kvasenia je 20 – 25 °C) asi týždeň. Kombuchu priebežne ochutnávame - ak by sme ju nechali fermentovať dlhšie, vytvoril by sa ocot.
4. Po fermentácii prelejeme nápoj do fliaš. Časť nápoja necháme v pohári, aby kombuchová kultúra ostala ponorená a pripravená na ďalšie použitie. Po každom druhom použití materskú (pôvodnú) aj dcérsku kombuchu (ktorá narastie počas fermentácie) prepláchneme v čistej vode. Z nej vyrobíme novú dávku nápoja. Ak nemáme čas na jeho prípravu, kombuchu aj s nálevom odložíme do chladničky, aby sa zastavil proces fermentácie.
5. Podľa chuti môžeme do nápoja z kombuchy pridať rôzne ovocie či bylinky - zázvor, citrón, bobuľoviny, rakytník, mätu, levanduľu... Kombuchu vo fľaškách uchovávame v chladničke.
Diskusia k článku