Domáca výzva:
Rolovaná zmrzlina

Redakcia Varecha.sk, 8. augusta 2019     4 minúty čítania

Že pokiaľ ide o zmrzlinu, poznáte ju len ako kopčekovú či natočenú zo stroja do kornútka? Existuje ešte ďalší spôsob jej podávania, ktorý oproti klasike vyzerá naozaj efektnejšie - rolovaná zmrzlina. Zoznámte sa...

Tento spôsob podávania má svoje korene v Thajsku, ale slávu žne na celom svete. Základom rolovanej zmrzliny je tekutá zvyčajne vanilková zmes, ktorá sa počas prípravy zmrzliny obohacuje ďalšími chutnými doplnkami – ovocím, čokoládou, sušienkami, cukríkmi – a po stuhnutí je podávaná v tvare roliek.

Foto: Shutterstock

Profesionáli takúto zmrzlinu pripravujú na špeciálnych mraziacich panviciach či doskách a to priamo pred zákazníkom. Vanilkový zmrzlinový základ ochucujú ingredienciami podľa želania. Nasekané čerstvé ovocie, kúsky čokolády, rozdrvené sušienky, pralinky či drobné cukrárske zdobenie zapracujú do zmrzliny pomocou špachtlí, pričom všetko sa to deje na chladnom povrchu, kde zmrzlina súčasne tuhne.

Foto: Shutterstock

Dochutenú podľa predstáv ju rozotrú do tenkej vrstvičky, uhladia a za moment už špachtľou zoškrabnú do tvaru roliek. Nasleduje naloženie do kelímka pomocou klieští, aby sa zmrzlina teplotou rúk neroztápala.

Foto: Shutterstock

A vo finále ešte ostáva dozdobenie či už polevou alebo posýpkou podľa chuti.

Foto: Shutterstock

Ďalšia variácia so sušienkami Oreo.

Foto: Shutterstock

Urobte si rolovanú zmrzlinu doma

Rolovanú zmrzlinu si môžete skúsiť pripraviť aj v domácich podmienkach. Na vanilkový základ budete potrebovať 240 ml smotany na šľahanie a 150 g sladeného kondenzovaného mlieka. Na dotvorenie si nachystajte podľa chuti čerstvé ovocie, obľúbené sušienky, čokoládu, lentilky, mak, kokos, Nutellu či Raffaello… Fantázii sa medze nekladú, množstvo kombinácií je nepreberné. Okrem ingrediencií a dostatku miesta v mrazničke si pripravte aj plech na pečenie alebo nerezové tácky s vyvýšenými okrajmi, 2 tenké nerezové škrabky alebo špachtle a látkovú utierku.

Plech položte na vlhkú utierku, aby sa vám pri práci nešmýkal po pracovnej ploche. Na plechu pomocou špachtlí vymiešajte smotanu a kondenzované mlieko, kým sa dokonale spoja. Potom do zmesi pridajte príchuť – napríklad rozpučené jahody (alebo iné ovocie), rozpustenú vychladnutú čokoládu, arašidové maslo či Nutellu. Dôkladne špachtľami premiešajte, môžete pokvapkať tekutou polevou, posypať rozdrvenými sušienkami, rozmixovanými lentilkami či pralinkami. Zmes by mala naplniť plech alebo tácku v tenkej vrstve. Plech vložte do mrazničky, najlepšie na noc.

Foto: Shutterstock

Plech vyberte až tesne pred samotným servírovaním zmrzliny. Položte ho na kuchynskú utierku namočenú v studenej vode. Zmrzlinovú vrstvu narežte na pásy vhodnej šírky a pomocou špachtle jedným ťahom zoškrabujte tenké pláty zmrzliny, ktoré sa budú rolovať. Pracujte rýchlo, aby sa zmrzlina nezačala veľmi topiť.

Foto: Shutterstock

Zmrzlinové rolky preložte pomocou vychladených kuchynských klieští do misiek alebo pohárov, kde ju môžete dozdobiť ovocím, polevou, orieškami... Tak čo, vyskúšate?

Foto: Shutterstock





ANKETA: Už ste počuli o rolovanej zmrzline?

73,6%



26,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist