Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Hodne mi pritom pomáhajú gastronomické písomnosti pani učiteľky Anny Demrovskej zo Starej Pazovy. I tento recept na dolnozemské zemiaky pečené na „ťapši“ je od nej. Pozri recepty na tému Babičkine tajné recepty zo zemiakov Ťapša nie je ťapa. Ťapša je hlbší pekáč. Najlepšie hlinený. Potrebujeme 1,5 kg ružiakov, 4 menšie cibule, 4 strúčky cesnaku, osem lyžíc masti, kilo čerstvej „klbásy“, kilo bravčového karé, trochu cukru, soli a vody.
Zemiaky pokrájame na tenké plátky, posolíme, pocukrujeme, „pocesnakujeme“. Dobre ich premiešame a preložíme do vymastenej ťapše. Do jej rohov umiestnime celé očistené cibule.
Bravčové rezne posolíme a naukladáme na zemiaky do pekáča. To všetko podlejeme roztopenou masťou, vodou a pečieme 1,5 hodiny. Klobásu pečieme separátne. Potom ju pokrájame a naukladáme na zemiaky a mäso.
Obsah ťapše rozvoniava a hladným krkom sa zbiehajú slinky. Na tanier si naložíme riadne porcie. Dolnozemské zemiaky podávame s kyslými uhorkami a paprikou v oleji. Na Dolnej zemi je to vianočné a novoročné jedlo. Nič nám však nebráni, aby sme si ho pripravili aj o čosi skôr...
varecha.pravda.sk/recepty/dolnozemska-sarma/61359-recept....
A recept na tie vychyrene dolnozemske klbasy by sa nenasiel?pridaj ho sem,vyskusame(ak ti to bude robit technicky problem,nasa mila @redakcia ti urcite s radostou pomoze) :-) .vitaj na vareche :-)