Fedor Malík:
Dolnozemské zemiaky

Fedor Malík, 18. septembra 2012     2 minúty čítania

V lete som navštívil Dolnú zem a stále ma to tam ťahá.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Ten kraj a tých ľudí som si obľúbil. Denne sa na „dolniaky“ mysľou vraciam. Priniesol som si odtiaľ kopu receptov a občas sa s nimi „hrám“ i v kuchyni.

Hodne mi pritom pomáhajú gastronomické písomnosti pani učiteľky Anny Demrovskej zo Starej Pazovy. I tento recept na dolnozemské zemiaky pečené na „ťapši“ je od nej. Pozri recepty na tému Babičkine tajné recepty zo zemiakov Ťapša nie je ťapa. Ťapša je hlbší pekáč. Najlepšie hlinený. Potrebujeme 1,5 kg ružiakov, 4 menšie cibule, 4 strúčky cesnaku, osem lyžíc masti, kilo čerstvej „klbásy“, kilo bravčového karé, trochu cukru, soli a vody.

Zemiaky pokrájame na tenké plátky, posolíme, pocukrujeme, „pocesnakujeme“. Dobre ich premiešame a preložíme do vymastenej ťapše. Do jej rohov umiestnime celé očistené cibule.

Bravčové rezne posolíme a naukladáme na zemiaky do pekáča. To všetko podlejeme roztopenou masťou, vodou a pečieme 1,5 hodiny. Klobásu pečieme separátne. Potom ju pokrájame a naukladáme na zemiaky a mäso.

Obsah ťapše rozvoniava a hladným krkom sa zbiehajú slinky. Na tanier si naložíme riadne porcie. Dolnozemské zemiaky podávame s kyslými uhorkami a paprikou v oleji. Na Dolnej zemi je to vianočné a novoročné jedlo. Nič nám však nebráni, aby sme si ho pripravili aj o čosi skôr...




Diskusia k článku

bambulka51
Ozaj praktické receptíky mne sa páčia skôr na zimný čas ale proti gustu žiadny dišputát.
sracz
Krása histórie, múdrosť predkov, chuť na veky i večnosť! Už skopírované,vytlačené => pripravím a dám "posúdiť" domácim, čo povedia o plodoch ich južných susedov, pripravený našim, slovenským - dolnozemským - štýlom!
presidlenec
Tento recept v drobnej obmene dobre poznám. Som potomok presídlencov z Dolnej zeme a krumple na ťapši nesmeli chýbať na jedálnom lístku v zimnom období po zabíjačkách. Krumple na ťapši najlepšie chutili, ak boli upečené v klasickej "múranej" (murovanej ) peci zo starých pálených strešných škridiel. Z dnešného pohľadu je to jedlo nezdravé, ale vynikajúce, ako potvrdil aj pán Filan v o svojej Pálenici v reportáži z Petrovca. Ja pochádzam z maďarskej strany Dolnej zeme (dedina Tótkomlóš), ale tieto jedlá - "klbása", krumple na ťapši, geledine, posúcha, kapusníke, kvasienke, gerheňa, studenie kifle, ..... sú totožné. Našu komunitu slovenských usadlostí a dedín rozdelili hranice po zániku Rakúsko- Uhorskej monarchie v roku 1918. Rodinné väzby postupne zanikli a dnes sú to samostatné slovenské oblasti v Srbsku, Rumunsku a Maďarsku, aj keď tá maďarská najviac pokrivkáva. Srdce sa však vždy rozbúcha, keď pri čoraz redších návštevách zazriem v diaľke komlóšsku kostolnú "túrňu"...
radox1
moji starki boli z pitvarosa.aj u vas sa varievala sarma?
presidlenec
Samozrejme. je to moje najobľlúbenejšie zabíjačkové jedlo. Pred Vianocami sme narobili pár kíl klbás a manželka navrhla (nie je presídlenka), aby sme uvarili aj trochu sármy ( u nás sa vyslovuje s dlhým á). Nakonec to bol 10 litrový hrniec a celkom sme si pochutili. Dokonca chutila aj kamarátovi, ktorý ju jedol prvýkrát v živote. Môj syn (35) je tiež nostalgik po mne a vyhlásil ju za najlepšiu v rodine. Urobili sme malé pochybenia - použili sme varenú ryžu a dali sme jej trochu viacej, ako sa dáva. A tiež s paradajkovým pretlakom sme to trochu prehnali. Možno preto, že sme ju varili až na záver našej "minizabíjačky" a mali sme za sebou koštovku tohoročne slivovice. A vtedy človek smelšie experimentuje. Ja už 40 rokov bývam na horniakoch (Nová Dubnica), ale údiť klobásy chodím do rodiska pri Galante. Vyrábam len tenké, hrubé nám nosí bratrancov syn z Tótkomlóša. Tie majú v sebe aj závan vekov...
presidlenec
Práve ma u príbuzných pri Galante čaká 10 ks hrubých klbás z Komlóša. Na tú sármu máte pekné odkazy! Možno ju ešte raz skúsim koncom januára. Už sa mi zbiehajú slinky.
leaela
@Presidlenec (2.1.2018 22:06)

A recept na tie vychyrene dolnozemske klbasy by sa nenasiel?pridaj ho sem,vyskusame(ak ti to bude robit technicky problem,nasa mila @redakcia ti urcite s radostou pomoze) :-) .vitaj na vareche :-)
presidlenec
Predkovia pochádzajú z Tótkomlóša, takže by to bola komlóšska klbása. Návod je už dosť otrepaný a nie som zástanca inovácií len kvôli originálite. Už som videl viac návodov, ale mnohé boli poupravované. Tú našu som robil, alebo bol pri zabíjačke počas 65 rokov už nespočetne ráz a nikdy sa žiadne experimenty nerobili. Na našich zabíjačkách nepomáhali nikdy mäsiari a tak na výsledok bola vždy hrdá, alebo sa zaň hanbila len rodina. Toho roku nie som veľmi hrdý na moje dielo. Známa v mäsiarstve ma nahovorila na klobásový výrez a ešte mi ho ochotne pomlela na šestke riečičke. Mäso bolo kvalitné, ale nevšimol som si, že je veľmi chudé. A na dôvažok štipľavá paprika (inak super kvalita) bola málo štipľavá! Výsledok: všetkým chutí, len ja viem, že nie je taká, ako má byť!








 



TOPlist