Dobré tipy od vás:
Čo so šupkami a s vajíčkovými škrupinami

Redakcia Varecha.sk, 22. novembra 2020     5 minút čítania

Šupky z ovocia a zeleniny a vajíčkové škrupiny mnohí považujú za kuchynský odpad a pritom majú ešte viacero využití. Toto sú nápady od vás.


Foto: Shutterstock.com

Jablkový čaj

Vopred umyté jablkové šupky usuším a použijem na čaj. Šupky od zemiakov varím sliepkam, ktoré sa mi odvďačia bio vajíčkami.
Mária, Topoľčany

Vylepšite svoje koláče

Pomarančovú kôru možno nastrúhať do múčnikov.
Simona, Mojmírovce

Zo šupky môže byť aj svietnik

Odrezky a jadierka z papriky, šupky z cibule, očistenej mrkvy a petržlenu a hlúb z hlávkovej kapusty dávam do mäsového vývaru. Kôru z citróna používam na čistenie nechtov aj drezu. Kôru z pomarančov a mandarínok suším na radiátore, čo krásne rozvonia kuchyňu. Ak mi zostane šupka z mandarínky celistvá, poslúži ako svietnik, dám do nej kahanček. Banánovou šupkou leštím topánky a čižmy, alebo ju dám do vody, ktorou potom polievam izbové rastliny a papriky. Šupu z melóna využijem na sadenie žeruchy a nepotrebujem žiadnu plastovú misku. Vajcové škrupinky dávam do vody, ktorou neskôr zalievam orchidey a kvety. Tiež ich suším a drvím pre sliepky.
Dáša, Košeca


Foto: Shutterstock.com

Čipsy trocha inak

Dobre umyté šupky zo zemiakov dám na plech s papierom na pečenie, pokvapkám olejom a upečiem dochrumkava. Osolím a okorením podľa chuti.
Dana, Poprad

Nie do koša, do polievky

Zo šupiek zo zemiakov pripravím polievku. Šupky dám variť do vody, pridám zeleninu a koreniny a mám výbornú polievku.
Gena, Hviezdoslavov

Živiny do záhrady

Šupky zo zemiakov a zo zeleniny zaparím vriacou vodou alebo uvarím, nechám vychladnúť a dám sliepkam. Banánové šupky nakrájam a dám do záhrady keď sa okopáva zelenina - obsahuje kremík a iné minerály, ktoré dodávajú rastlinám živiny.
Lucia, Piešťany


Foto: Shutterstock.com

Pre krajšiu zeleninu

Škrupiny od vajíčok zbierame, potom melieme a prášok dávame na jari pod sadenice uhoriek, paprík a paradajok, ktoré sú potom v dôsledku dostatku vápnika v pôde oveľa krajšie.
Kristína, Belá nad Cirochou

Bojovníci so slimákmi

Máme záhradu a tak čo sa doma nezužitkuje, to ide tam. Odrezky a šupy z ovocia a zeleniny idú do kompostu. Vysušenú usadeninu z kávy a pomleté vaječné škrupiny zmiešam a zmiešavam s preosiatym kompostom na jar pri sadení, alebo sypem okolo zeleniny, ktorú žerú slizniaky.
Elena, Košice

Vápnik pre naše telo

Pri vajíčkach som bezodpadový. Vajíčka zjem, škrupinky umyjem, dám na pekáč a v rúre na 220 °C 15 minút pečiem, aby sa prečistili a potom ich pomeliem na jemný prášok a ten užívam ako zdroj vápnika. Pol lyžičky tohto prášku rozmiešam v šťave z polovice citróna a nechám asi 15 minút postáť, potom prilejem vodu a vypijem. Keď varím zemiaky, vodu z nich nevylejem, ale použijem ako hnojivo pre kvety, ktoré touto vodou zalejem. Obsahuje vitamíny zo zemiakov.
Peter, Chorvátsky Grob

Prečítajte si aj ďalšie tipy, ako v kuchyni neplytvať:








Diskusia k článku







 



TOPlist