Koniec vyhadzovaniu:
Ďalšie tipy od vás ako neplytvať v kuchyni

Redakcia Varecha.sk, 15. novembra 2020     6 minút čítania

Pokračujeme ďalšími skvelými nápadmi ako v kuchyni zužitkovať všetko do poslednej omrvinky.


Foto: Shutterstock.com

Zapečená kaša

Ak z obeda zostane zemiaková kaša, tak ju dám do vymasteného pekáčika, zasypem strúhaným syrom a dám zapiecť na 180 °C do zlatista.
Gena, Hviezdoslavov

Listy z karfiolu

Z karfiolových listov sme urobili kyslú dusenú "kapustu" a použili sme ich aj do zeleninovej polievky. Veľmi zaujímavé a chutné.
Zuzka, Bratislava

Keď zvýši knedľa

Knedľu pokrájam na kocky, opečiem ich nasucho na panvici, zalejem vajcom rozmiešaným s trochou mlieka a pár kvapkami oleja, pridám soľ, korenie, prípadne bylinky. Prikryjem pokrievkou, urobí sa výborná omeleta. Alebo knedľové kocky upražím na cibuľke s masťou, zalejem vajcom a navrch dám strúhaný syr. Prikryjem pokrievkou, vznikne výborné jedlo na spôsob omelety. Suché opečené kocky knedle sa môžu pridať aj do taniera s polievkou namiesto chleba. Keď vyprázdnime horčicu alebo kečup, vypláchnem fľašku trochou vody a pridám do hocijakej omáčky na dochutenie.
Júlia, Tvrdošín


Foto: Shutterstock.com

Skysnuté mlieko do cesta

Skysnuté mlieko pridám do kysnutého cesta, vyskúšajte a zistíte, ako dobre cesto nakysne - baktérie mliečneho kvasenie majú svoju funkciu.
Lucia, Piešťany

Slaný zemiakový koláč

Zo zvyškov varených zemiakov, pyré a aj korenených pečených zemiakov robievam najčastejšie "pagáče vcelku". Urobím kysnuté cesto (dávam iba žĺtok, bielkom potieram), do ktorého pri príprave zamiešam popučené zvyšky zemiakov. Po vykysnutí cesto rozvaľkám priamo na plechu a dám piecť, kým nechytí zlatý nádych (občas pred pečením radielkom naznačím štvorce). Zvyšky vajíčkového šalátu som už párkrát rozmixovala na pomazánku - podľa chuti potom pridám ešte maslo, tvaroh či tavený syr, cibuľku, pažítku či mletú papriku podľa toho, čo je doma. Zvyšok guláša zvyknem zahusiť a zjemniť smotanou a na ďalší deň potom podávam s knedľou. Niekedy ešte pred pridaním smotany guláš nejako dochutím, napríklad aspoň jedným hovädzím bujónom alebo pridám sušené/konzervované huby. Ak mi zostane zo šalátu - paradajka, paprika, cibuľa - zvyšky doplním o ďalšie papriky a paradajky a spravím lečo.
Alexandra, Nové zámky

Nedopité víno

Ak som pil víno, no už nemám chuť, alebo som naň zabudol a je už pár dní otvorené, tak ho nalejem do nádobky na ľad a dám zamraziť. Potom použijem pri varení. Takto isto zamrazím aj vývar. Niekdy dám do nádobky na ľad vodu a kúsky ovocia, toto sa skvelo hodí do letných drinkov. Ľadová kocka s ovocím dodá vody, či limonáde skvelú chuť. Zbytok ryže osmahnem vo woku na troške oleja s maslom, pridám vajce, čo zostalo z potierania koláča, pridám zeleninu podľa chuti, nakrájanú šunku, zasypem strúhaným parmezánom a mám výbornú rýchlu bezozvyškovú večeru.
Michal, Hviezdoslavov


Foto: Shutterstock.com

Vňať vždy poruke

Keď si prinesiem domov mrkvu, petržlen, tak odrežem hlavičku a tú položím na tanierik, na ktorý dávam pravidelne trochu vody a zeleninka za pár dní začne rašiť vňaťku a tú potom využijem pri varení a nemusím ju kupovať.
Roman, Chorvátsky Grob

Mäso do žemle

Ak ostane pečené mäso, tak ho nakrájam na malé kúsky, zmiešam s osmaženou cibuľkou a dám do rozkrojenej žemle, ktorú potriem horčicou. Pridám hlávkový šalát a máme z toho istého mäsa úplne inú večeru alebo desiatu do práce na druhý deň.
Martina, Hviezdoslavov

Syr na omáčku

Zvyšky syrov postrúham a putujú do jednoduchej syrovej omáčky (v mlieku alebo smotane rozpustím a ochutím cesnakom a sušeným oreganom), ktorú použijem napríklad na cestoviny.
Zuzana, Piešťany

Prečítajte si aj ďalšie tipy, ako v kuchyni neplytvať:







Diskusia k článku

haji
Z unaveného /prošlého/ jogurtu, kysané smetany a nebo z tvarohu se vždy dát upéct koláč či bábovka. Jak říkávala moje babička: "To se vypeče!"






 



TOPlist