Foto: Shutterstock.com
Zapečená kaša
Ak z obeda zostane zemiaková kaša, tak ju dám do vymasteného pekáčika, zasypem strúhaným syrom a dám zapiecť na 180 °C do zlatista.Gena, Hviezdoslavov
Listy z karfiolu
Z karfiolových listov sme urobili kyslú dusenú "kapustu" a použili sme ich aj do zeleninovej polievky. Veľmi zaujímavé a chutné.Zuzka, Bratislava
Keď zvýši knedľa
Knedľu pokrájam na kocky, opečiem ich nasucho na panvici, zalejem vajcom rozmiešaným s trochou mlieka a pár kvapkami oleja, pridám soľ, korenie, prípadne bylinky. Prikryjem pokrievkou, urobí sa výborná omeleta. Alebo knedľové kocky upražím na cibuľke s masťou, zalejem vajcom a navrch dám strúhaný syr. Prikryjem pokrievkou, vznikne výborné jedlo na spôsob omelety. Suché opečené kocky knedle sa môžu pridať aj do taniera s polievkou namiesto chleba. Keď vyprázdnime horčicu alebo kečup, vypláchnem fľašku trochou vody a pridám do hocijakej omáčky na dochutenie.Júlia, Tvrdošín
Foto: Shutterstock.com
Skysnuté mlieko do cesta
Skysnuté mlieko pridám do kysnutého cesta, vyskúšajte a zistíte, ako dobre cesto nakysne - baktérie mliečneho kvasenie majú svoju funkciu.Lucia, Piešťany
Slaný zemiakový koláč
Zo zvyškov varených zemiakov, pyré a aj korenených pečených zemiakov robievam najčastejšie "pagáče vcelku". Urobím kysnuté cesto (dávam iba žĺtok, bielkom potieram), do ktorého pri príprave zamiešam popučené zvyšky zemiakov. Po vykysnutí cesto rozvaľkám priamo na plechu a dám piecť, kým nechytí zlatý nádych (občas pred pečením radielkom naznačím štvorce). Zvyšky vajíčkového šalátu som už párkrát rozmixovala na pomazánku - podľa chuti potom pridám ešte maslo, tvaroh či tavený syr, cibuľku, pažítku či mletú papriku podľa toho, čo je doma. Zvyšok guláša zvyknem zahusiť a zjemniť smotanou a na ďalší deň potom podávam s knedľou. Niekedy ešte pred pridaním smotany guláš nejako dochutím, napríklad aspoň jedným hovädzím bujónom alebo pridám sušené/konzervované huby. Ak mi zostane zo šalátu - paradajka, paprika, cibuľa - zvyšky doplním o ďalšie papriky a paradajky a spravím lečo.Alexandra, Nové zámky
Nedopité víno
Ak som pil víno, no už nemám chuť, alebo som naň zabudol a je už pár dní otvorené, tak ho nalejem do nádobky na ľad a dám zamraziť. Potom použijem pri varení. Takto isto zamrazím aj vývar. Niekdy dám do nádobky na ľad vodu a kúsky ovocia, toto sa skvelo hodí do letných drinkov. Ľadová kocka s ovocím dodá vody, či limonáde skvelú chuť. Zbytok ryže osmahnem vo woku na troške oleja s maslom, pridám vajce, čo zostalo z potierania koláča, pridám zeleninu podľa chuti, nakrájanú šunku, zasypem strúhaným parmezánom a mám výbornú rýchlu bezozvyškovú večeru.Michal, Hviezdoslavov
Foto: Shutterstock.com
Vňať vždy poruke
Keď si prinesiem domov mrkvu, petržlen, tak odrežem hlavičku a tú položím na tanierik, na ktorý dávam pravidelne trochu vody a zeleninka za pár dní začne rašiť vňaťku a tú potom využijem pri varení a nemusím ju kupovať.Roman, Chorvátsky Grob
Mäso do žemle
Ak ostane pečené mäso, tak ho nakrájam na malé kúsky, zmiešam s osmaženou cibuľkou a dám do rozkrojenej žemle, ktorú potriem horčicou. Pridám hlávkový šalát a máme z toho istého mäsa úplne inú večeru alebo desiatu do práce na druhý deň.Martina, Hviezdoslavov
Syr na omáčku
Zvyšky syrov postrúham a putujú do jednoduchej syrovej omáčky (v mlieku alebo smotane rozpustím a ochutím cesnakom a sušeným oreganom), ktorú použijem napríklad na cestoviny.Zuzana, Piešťany
Diskusia k článku