
Foto: Shutterstock
Či už ide o strúhanú jemnú mozzarellu, intenzívnejší parmezán, univerzálny eidam alebo krémový čedar, pri každom syre je dôležité správne uskladnenie, aby vydržal v dobrej kondícii čo najdlhšie.
Nastrúhaný syr je oveľa náchylnejší na vysušenie, stratu chuti alebo tvorbu plesní než celé kusy syra. Aby sme tieto možné škody minimalizovali, zásadným krokom pri ich skladovaní je čo najdôslednejšie zabrániť kontaktu so vzduchom. Syr vystavený účinkom vzduchu príliš dlho môže navyše stvrdnúť alebo zmeniť farbu.
V čom a ako syr skladovať
Najlepší spôsob skladovania závisí od typu syra, ale existuje niekoľko univerzálnych zásad, ktoré platia pri každom druhu. Vzduchotesné plastové alebo sklenené nádoby s pevným uzáverom sú ideálne pre väčšinu syrov. Minimalizujú prístup vzduchu a udržiavajú syr dlhšie čerstvý.Ak používate plastové vrecká so zipsom (ziplock), pred ich uzavretím sa odporúča z vrecka naplneného syrom vytlačiť čo najviac vzduchu.

Foto: Shutterstock
Pre dlhodobé skladovanie je najlepšou voľbou vákuové balenie. Zabránite tak vzniku plesní a predĺžite trvanlivosť syra.
Syr by ste mali uchovávať v najchladnejšej časti chladničky ideálne pri teplote 0-4 °C. Dôležité je zabezpečiť stabilné podmienky skladovania bez zbytočných teplotných výkyvov. Strúhaný syr rozdeľte do menších porcií, aby ste nemuseli zakaždým nádobu vyberať z chladničky a neustále ju otvárať a zatvárať.
Väčšina strúhaných syrov dobre znáša mrazenie. Použite vákuové balenie alebo ziplock vrecká a skladujte v mrazničke, kde vydržia až 3 mesiace.

Foto: Shutterstock
Tipy pre rôzne druhy syra
Mozzarella: Táto mäkká a vláčna pochúťka sa najlepšie cíti v uzavretej nádobe s trochou slanej vody alebo srvátky. Ak je strúhaná, uložte ju do vzduchotesnej nádoby a spotrebujte ju do 3-5 dní.Parmezán: Strúhaný parmezán skladujte v sklenenej alebo plastovej nádobe s tesným uzáverom.
Eidam: Pre mierne mäkší a univerzálny eidam je tiež najvhodnejšie skladovanie v uzatváracej plastovej alebo sklenej nádobe. Ak ho potrebujete uchovať dlhšie, pridajte kúsok papierového obrúska, ktorý absorbuje prebytočnú vlhkosť.
Ementál: Ponechajte ho v pôvodnom obale a po otvorení spotrebujte čo najskôr.
Čedar: Krémový čedar sa často zlepí, keď je nastrúhaný. Aby ste zabránili zlepeniu, pridajte k nemu štipku kukuričného škrobu alebo múky, jemne premiešajte alebo nádobou potraste. Nádobu vzduchotesne uzavrite.
Ako predísť plytvaniu
Ak ste kúpili väčšie vrecko nastrúhaného syra, alebo ste si ho doma nastrúhali viac, než práve potrebujete, nastrúhaný syr je najlepšie čo najskôr spotrebovať, aby ste sa vyhli jeho znehodnoteniu.Použite ho na posypanie praženice, omelety alebo chlebíka na raňajky, do omáčok, cestovín, polievok alebo na zapekanie. Takto zužitkujete aj posledné zvyšky bez toho, aby ste ich neskôr museli vyhodiť.
Pozrite si náš jednoduchý trik, vďaka ktorému sa syr bude ľahšie strúhať:
Ak hľadáte inšpiráciu, kde využiť strúhaný syr, skúste tieto naše recepty:
Diskusia k článku