Do zásoby:
5 spôsobov, ako uchovať vylúpané vlašské orechy

Jana Klimanová, 27. januára 2023     4 minúty čítania

Aby nespotrebované vylúpané orechy nepodľahli skaze, ponúkame vám tipy, ako ich skladovať a chutne zužitkovať.



Foto: Shutterstock

1. Chladnička

Najjednoduchším riešením pre nespotrebované vylúpané vlašské orechy je chlad. Dajte ich do uzatvárateľného pohára, v chladničke vydržia približne dva mesiace.

2. Mraznička

Až rok ostanú vlašské orechy v dobrej kondícii v mrazničke uskladnené v plastovej nádobe alebo v uzatvárateľnom plastovom vrecku, aby nenapáchli ostatnými potravinami.

3. Sterilizovanie

Orechy sa dajú aj zavárať. Vylúpané jadrá orechov vložte do čistých a suchých zaváracích pohárov asi jeden centimeter pod okraj, uzatvorte viečkom a vložte do hrnca s vodou a začnite ju zohrievať. Keďže orechy sú pomerne ľahké, poháre zaťažte. Po dosiahnutí teploty 100 °C (teda, keď voda začne vrieť) vypnite ohrev a nechajte v horúcej vode dôjsť ešte desať minút. Potom poháre vyberte a nechajte vychladnúť. Sterilizované orechy skladujte na suchom, chladnom a tmavom mieste. Vydržia vám celý rok.

4. Zaváranie v mikrovlnke

Čisté a dokonale suché zaváracie poháre naplňte orechmi, poháre neuzatvárajte. Jednotlivo ich vložte do mikrovlnnej rúry a tam ich ohrievajte zhruba 3 minúty. Po vybratí pohár hneď dobre uzavrite suchým čistým viečkom a odložte do špajze.

5. Urobte z nich trvanlivú dobrotu


Orechový sirup


Potrebujeme:
  • 1 kg vlašských orechov
  • 400 ml vody
  • 250 krupicového cukru
  • 2 citróny
  • 4 lyžice rumu

  • Vlašské orechy nastrúhame alebo pomelieme. Vodu s cukrom rozvaríme na sirup, prisypeme orechy a znovu povaríme. Potom pridáme šťavu z citrónov a nastrúhanú citrónovú kôru. Po zhustnutí a vychladnutí pridáme rum. Hotovú zmes nalejeme do sklenených pohárov s uzáverom. Na druhý deň sterilizujeme 25 minút pri teplote 75 °C. V chlade vydržia aj dva roky.
    Orechy v cukrovom sirupe môžeme použiť pri pečení koláčov, pridať do jogurtu, kaše či raňajkových müsli.


    Orechy v mede

    Pred naložením orechov do medu je dobré ich najskôr spariť a zbaviť šupky. Orechy zalejte vriacou vodou a nechajte stáť pod pokrievkou dvadsať minút. Vyšúchajte v utierke a odstráňte šupky.



    Foto: Shutterstock

    Do uzatvárateľnej sklenej nádoby postupne vkladajte orechy a zalievajte ich medom tak, aby boli úplne ponorené (ak máte skryštalizovaný med, najskôr ho zahrejte na 40 °C, aby sa rozpustil). Ak máte orechy rôznej veľkosti, najskôr dávajte väčšie, ktoré svojou váhou klesnú ku dnu. Môžete pridať aj rôzne sušené bylinky. Takto nakladané orechy vydržia niekoľko týždňov.

    Orechy v rume


    Potrebujeme:
  • 1 kg vlašských orechov
  • 1 l vody
  • ½ kg cukru
  • 1 citrón
  • ¼ l rumu

  • Aj v tomto prípade orechy najskôr olúpeme. Z vody, cukru a citrónovej šťavy pripravíme rozvar a po odstavení z platne pridáme rum. Orechy vrstvíme do pohára a zalievame rumom tak, aby boli úplne ponorené. Sterilizujeme 25 minút pri 75 °C. Orechy v rume sa hodia napríklad do pečenia.


    Ak vám ostali vlašské orechy, upečte si tento vynikajúci orechový chlebík:






    ANKETA: Ostali vám po Vianociach nespotrebované vlašské orechy?

    83,5%



    16,5%








    Diskusia k článku

    mamec
    Orechy naložené v mede rozhodne nevydržia pár týždňov. Vydržia kým sa nezjedia :)
    Po pár týždňoch od naloženia je skutočne škoda ich začať jesť. Hovorím z vlatnej skúsenosti, takéto orechy mávame už viac rokov na vianočnom stole. Posledné Vianoce sme jedli orechy, ktoré som do medu naložila v januári 2021. Bola to zmes vlašských orechov, mandlí a lieskovcov. Lieskovce potrebujú skutočne aspoň 1-2 roky, ale ja orechy používam aj so šupkou. Možno, keď sa zbavia šupky, tak sú dobré aj skôr. Pokaziť sa tak, či tak nemôžu, med predsa konzervuje.
    1x bekla
    marienka44
    @314c0 (28.1.2023 14:36)

    Práve včera som to tak urobila. Podľa šskej stránky toprecepty.cz doporučujú sterilizovať vo vodnem kúpeli pri 801 asi 15 min.Ostali mi od Vianoc a aby vydržali do Veľkej noci.
    marienka44
    oprava 80 °C a 15 min. A pridala som do kúpeľa aj mak nemletý 1 pohár.
    mijaita
    @marienka44 (30.1.2023 03:59)

    Kdysi mi ukazala neteř a to kdysi je nejakych 40 let. Takhle nasucho zavarit jde vsechno možné. Orechy jsou snad pak jeste lepsi a mas je na vecnost!! Naposledy jsem potrebovala a ani uz nevim, kolik let jsou zavarene a byly vyborne, ba lahodné.
    kata50
    @314c0 (28.1.2023 14:36)

    áno - bez akejkoľvek tekutiny. Sterilizáciou vytvoríte vnútri čiastočné vákuové prostredie - bez vzduchu. Toto pritiahne víčko a orechy sa nemajú ako pokaziť. Vyskúšané už veľa krát. Nech sa podarí :-)
    adjunkt
    @314c0 (28.1.2023 14:36)

    áno, bez vody. Len nasypať orechy do pohárov, poháre uzatvoriť viečkom a sterilizovať. Robím to už tak roky.

    Zaujímavé video z archívu TV Varecha






    TOPlist