Orechový chlieb

hanee - fotkahanee, 26. januára 2012
Orechový chlieb
Foto: hanee

Ostali vam po sviatkoch doma vlasske orechy? Ozvlastnite si nimi domaci chlebik.

2
porcie
90 minút
príprava
55 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
40 g čerstvé
 vlažná
1 PL
1 PL
2 PL
1 PL
1 čl
100 g nasekane




Postup

  1. 1

    Najskor si zarobime kvasok. Do misky s vlaznou vodou nadrobime kocku kvasnic, pridame polievkovu lyzicu kystaloveho cukru a mierne zasypeme hladkou mukou. Nechame na teplom mieste postat 15 minut.

  2. 2

    Do misy, kde budeme cesto spracovavat vsypeme hladku muku, primiesame do nej polievkovu lyzicu soli, cajovu lyzicku kminu (ak nemate radi cely, pokojne dajte drveny), na hruho nasekane vlasske orechy ( uvadzam 100g, ale dala som za hrst, nevazene). Staci cez ne dva tri krat prejst nozom, nesnazte sa ich drvit ma male kusky. Nebojte, v chlebiku sa pocas pecenia krasene naparia a zmaknu, budu sa krajat ako maslo .o) Suchu zmes pomiesame.

  3. 3

    Do zmesi prilejeme kvasok, pridame olej a ocot a podla potreby este vlaznu vodu, mne to vychadza asi na 300 ml, ale zalezi kolko vody ste pouzili na pripravu kvasku. Vodu radsej pridavajte postupne. Cesto ma byt skor tuhe, ako riedke. Spracovaniu cesta sa venujte podla lubovole, minimalne vsak do doby kym nieje pekne hladke a neodlepuje sa lahko od stien nadoby. Mna to celkom bavi, tak ho s varechou po mise nahanam tak 10 minut, aby som do neho nahnala vzduch a chlebik mal peknu strukturu s dierami.

  4. 4

    Ked je cesto vypracovane, opat povrch zasypte trochou hladkej muky, prekryte utierkou a nechajte ASPON hodinu kysnut, idealne na teplom mieste. Ak to bude dlhsie, tym lepsie. Ja mam zvyk po tej hodine cesto vybrat na dosku, trocha premiesit a nechat kysnut este aspon 20 minut znova (babka tak piekli)

  5. 5

    Ked je cesto vykysnute, na doske z neho vytvarujte bochnik, suchy plech trocha posypte mukou a dajte na neho chlieb piect do rury, prvych 15 minut na max, potom mozete teplotu trocha stiahnut a dopekat tak 35 - 45 minut... uvidite podla faby. U nas je hit korka, takze z tejto davky spravim radsej dva mensie okruhle bochnicky, nech je korky dost .o)

  6. 6

    Chlebik nepotieram pocas pecenia vodou, pridavam misku s vodou do rury, nech sa tam odparuje. Urobte ako je vam pohodlnejsie. Ak zabudnete, URCITE po dopeceni chlebik pokropte vodou a prikrite utierkou, nech sa troska napari a da sa pekne krajat.

Diskusia k receptu

bejgi
tento chlebík by som si dala, orechy vlašské ja mam velice rada, mňaaam :)
marianne69
V UK som sa ho nevedela dojest,je naozaj vyborny,mierne nasladly,fantasticky s medom,ukladam
olretass
idem ulozit do mojej zbierky receptov,vyzerá velmi chutný,veru taký vo Svédsku nemáme!vdaka.
hanee
@marianne69 ak ho chces na sladko, prihod do neho este za hrst namocenych susenych hrozienok aaaa miesto vody daj mlieko, bude ako pampusik .o)
@olretass vidim, ze doma pecene chlebiky maju uspech najma medzi nami, co zijeme v zahranici a moznost kupit dobry vonavy chrumkavy chlieb v obchode nam chyba .o)
frezia68
@hanee :ešte som ťa tu nevidela-vítaj! Dobrý chlebík...tiež pečiem aj s orechami,alebo miešam rôzne a každý chlebík je iný.A predstava kúpiť dobrý,voňavý,chrumkavý chlieb v obchode chýba aj tu :-))) to sú spomienky z mladosti,keď nebol plný É-čiek,nebol pečený z mrazených produktov....ináč by sme si nepiekli doma.Ale česť výnimkám,dá sa kúpiť aj dobrý,len treba objaviť poctivého dodávateľa.
tatranka
Je to zaujímavý recept.Chlebík je vítaný a najmä domáci.V takejto receptúre som ho ešte nejedla a preto ukladám do kk.
zuzliak
mliaaam, uz len natriet smalcom, cibulku a sol k nemu a jooooj, to by sa dzamkalo :) Ukladam, hoci mam orechovych chlebikov uz vela :) O chvilu ti pridam tmave syrove zemle :)
hanee
@frezia68 dakujem za privitanie, verechu som len citala, az teraz som zacala fotit a pridavat. Ja viem, ze moje recepty su zvacsa jednoduche, ale mozno posluzia aspon ako inspiracia na nejake dalsie jedlo. Aj ja som zacala chodit na verechu najma preto ze na otazku "co budeme zajtra jest?" mi muz odpovie "ty varis vsetko dobre" co ma sice potesi, ale neporadi .o)) Zaroven som obmedzena tym, ze nie vsetky potraviny sa tu daju kupit, takze casto vytvaram jedlo z toho "co dum da".
@zuzuliak , davaj, davaj, trubu mam pustenu na prikurenie (syrov v ladnicke kopec), tak mozno este dnes nieco muzovi na cestu upecem .o)
julica
Mňam, milujem orechový chlieb. Podaril sa ti veľmi pekne, akurát ja by som ubrala droždia, a to aspoň o polovicu, radšej nech si chlebík dlhšie poleží, je potom zdravší.
baty
No chlebik, resp. chlieb peciem takymto sposobom uz dlho, pre zmenu do neho pridavam cast tmavej muky, trocha psenicnych otrub, lanove semiacka, tekvicove semiacka, slnecnicove semiacka, sezam a orechy, je tmavsi a je tiez vyborny....
galka01
...krásny, chutný, voňavý....díky za nápad....
honestka
takyto chlebik sa pecie v podobe nie vekeho bochnika a je vzdy bezpodmienecny ku vyberu roznych kvalitnych syrov, strapec hrozna, cantaloupe s prosciuttom, kvalitne vino a dobra PARTY moze zacat! najlepsie ho piekli vo Svajciarsku, ale to zalezi ozaj na mnohych veciach.
Nase starodavne chlebiky nemali paru a ako hovorite v komentoch, je vela moznosti ako v dnesnej dobe chlebiky piect. Dobry chlieb sa vyrovna hocijakemu kolacu a zelam Vam vsetkym
dobru chut!
hanee
podporujem napad cast muky nahradit celozrnnou, spaldovou, akoukolvek "zdravou". Bohuzial tu sa da kupit iba hladka.
modrykamen
Tak tento s orechami musím skúsiť. Mám veľmi rád čerstvý chlebík zajedať s orechami a slivkami, teraz to už budem mať v chlebíku (okrem sliviek, aj tak ešte nie sú).
jozka2
chlebik s orechami a este aj hrozienka v nom taky si obcas kupujem,pecu ho v New Yorku je drahsi ale strasne mi chuti hlavne skuracou pastekou
jozka2
ak sa prihodia do neho hrozienka/a ziadny cukor tak pravo to mam najradsej sem tam zakusit do hrozienka cklebik inac ostava nrsladky
jerica
niečo vynikajúce :-) určite doporučím a posuniem na fb:-)
risko74
dobre ten chlebik vyzera,nieco podobne som videl v taliansku a miesto orechov boli olivy
becky
Vyskúšala som podľa tvojho receptu a je výborný! Namiesto čerstvého droždia som použila sušené. :)
lea34
Je naozaj skvelý, určite odporúčam chutí mne aj susedkam. ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia