Foto: Pravda - Ivan Majerský
Ovocie som opláchol a odkôstkoval. Čerešňový rmut som premiestnil do kastróla a podľa návodu som doň nasypal želírovací cukor. Lekvár po zovretí som nechal ešte zo desať minút na plameni. Ešte horúci som ho nalieval do malých pohárikov. O deň, keď vychladol, už som nevydržal. Šenkvický ražný chlebík som si natrel liptovským maslom a modranským divočerešnovým lekvárom. Bola to paráda nad parády.
Nuž a ako chutil? Požičiam si slová Adama Zagajewského z jeho básne Divé čerešne... „v skutočnosti trpké, no sladké ako vo sne...“
No nielen o tom chcem.
Zaoberá sa ríbezlami. Za vyše 70 rokov som ich už narozmnožoval, vypestoval a naštepíl neurekom. Aj teraz sa chystám oberať tie neskoré (Typ Jonker a pod.) Počasie prialo , polieval som, no sú krásne, rubínové plné a už veľmi sladšie nebudú. Bude tak 20 l čistej šťavy.
A pointa. Samozrejme robím vínko už roky ale má už pre mňa moc kyselín a robím ho moc opojné. (Ja viem cukor) Keďže Pán Profesor nie je "Varecháč" a nedá sa sním ako s ostatnými - nemôhol by sa ako naozajstný vinársky odborník (čo je jeho chlebík) premôcť a pridať pár receptov z jeho vedomostí, alebo okolia , kamarátov či susedov Napr.: Hlásnik Vinco (z Modry - Pezínku - Devína) a jeho ribezliak. Nie
právne profesorský ale tým jeho krásnym ľudským darom reči. Nezavezne. Chcel by som porovnať, vyskúšať aj iné recepty. V mojich rokoch sa až tak veľa úrod už nedožijem!? A viete prečo som sa prinútil napísať ? Skúste náj sť na "Vareche" Okrem tých dvoch a a pár len takých akýchsi zmienok, že aj my robíme atď. nejaké orginálne konkrétne recepty na výrobu riíbezlového vína. Na obyčajný zemiakový pagáč je ich viac. A pri tom sa robí každým rokom na dedinách aj komerčne ! Čo tým chcem povedať. Nedávno na Vladimíra som dostal flašku (komerčného) ribezláku - nechcem robiť reklamu - lepšieho ako robím ja, príjemnejšieho,nemal som s neho záhu, ani som si ho nemusel riediť . Pán Profesor ;mať tak Vaše vedomosti o víne a skúsenosti . No nenakriatnem Vás na pár slov o ríbezlovom víne ?? ( Kto z naších netrpí na záhu dá si aj z môjho a ja -
no zase len borovička - vodka alebo dáky iný koncentrovaný šlak.