Foto: Pravda - Ivan Majerský
Oddávna bola tekvica skvelou potravinou, ktorú domorodí Indiáni kombinovali s kukuricou a fazuľou (pestovanie "metódou troch sestier")... Dnes sa na zemeguli pestuje niekoľko sto druhov tekvíc. Každá krajina má tú svoju, každý z nás miluje tú našu.
Tekvica má navyše aj pridanú kulinársku hodnotu. Môžete ju variť, piecť, dusiť, vyprážať, grilovať, gratinovať, mixovať; používať ju na príravu predjedál, šalátov, polievok, sladkých dezertov, krémov aj zákuskov.
Obsahuje síce menej vitamínov a minerálov, je však vhodná na redukčné diéty. Má zanedbateľný obsah sodíka, udržiava normálny krvný tlak a milujú ju "srdciari"...
Cuketa sa u nás pestuje len od roku 1984! Pôvodne ako náhrada uhoriek. Tam to však "nevyšlo". Navyše kvety uhoriek sa nedali vysmážať. Nuž a kvety cukety sú michelinovské delikatesy.
Pripravte si ich vysmažené v trojobale, opekajte ich so zeleninovými plnkami. Použite navyše kvety "kvitnúcej cukety" (Zucchino da Fiore)... Mojim favoritom je cuketové ratatouille. Naučil som sa ho pripravovať v reštaurácii Pápežského paláca v Avignone.
Mnohí, čo ho koštovali v našej modranskej enotéke, vám potvrdia, že je jedinečné. Rafinovanú chuť cukety v ňom dopĺňa baklažán, sladký baraní roh, cherry paradajky, mladý pór a 2-3 strúčiky cesnaku.
Všetko z našej záhrady. O vlastnom vínnom moku ani nehovoriac. Ak sa zastavíte, tentokrát vám ponúknem barikové Chardonnay 2019 z modranského honu Ingle. I vďaka cukete to bude príkladné gastronomické "manželstvo"...
Diskusia k článku