Chrumkavá závislosť:
Ako si doma urobiť pečené tekvicové jadierka

Veronika Lucáková, 29. septembra 2023     3 minúty čítania

Zbožňujete lúskať tekvicové jadierka? Nemusíte ich kupovať v obchode, dajú sa jednoducho urobiť aj doma. Uvidíte, že sa od nich nedokážete odtrhnúť.



Foto: Shutterstock

Z akých druhov tekvice?

V zásade platí, že na konzumáciu sú vhodné jadierka z tých tekvíc, z ktorých doma varíte polievky, prívarky, vyprážate placky alebo ktoré pečiete v rúre. Len bývajú rôzne veľké aj rôzne sfarbené. V kuchyni sa zvyčajne najčastejšie používa hokkaido tekvica a jadierka z nej chutia výborne.

Ozdobné tekvice sa nesmú konzumovať a rovnako to platí aj o jadierkach z týchto tekvíc.

Ako jadierka očistiť

Aby ste jadierka mohli sušiť či piecť, je potrebné ich najprv z tekvice dostať a tiež ich očistiť od zvyšnej dužiny. Najjednoduchšie je vydlabať jadierka lyžicou a preložiť ich do misy. Potom ich zalejte studenou vodou a v rukách jemne pooddeľujte semienka. Keď potom vyplávajú na povrch, pozbierajte ich a nechajte dobre osušiť. Od zvyšnej dužiny ich môžete dočistiť ešte pomocou papierového obrúska.



Foto: Shutterstock

Rýchle pečenie v rúre

Keď už sú jadierka pripravené, rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút. Vďaka pečeniu budú mať aj vynikajúcu arómu. Po upečení ich môžete aj posoliť. Alebo ich môžete posypať rôznymi obľúbenými koreninami ešte pred pečením.



Foto: Shutterstock

Možno ich sušiť aj na vzduchu

Keď očistené jadierka rozložíte na tácku vyloženú papierovým alebo látkovým obrúskom a necháte sušiť trebárs na radiátore alebo inom teplom mieste, nemusíte ich piecť. Vysušia sa a budú chutné, len to bude trvať možno niekoľko dní.

Uskladnenie

Ak ste ich čírou náhodou ešte všetky pečené alebo sušené tekvicové jadierka nepojedli, tak ich môžete uskladniť vo vzduchotesnej nádobe a v suchu.

Nielen na priame chrumkanie

Jadierka sú skvelé nielen na priame chrumkanie ako snack, ale výborne sa hodia aj na doplnenie šalátov, polievok, pečiva alebo müsli. A skúste ich pridať do karamelu, je to delikatesa!



ANKETA: Pečiete si doma jadierka z tekvice, ktorú práve varíte?

65,1%



34,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist