Český cukrár Josef Maršálek:
Naučil som sa byť vďačný aj za neúspech. Pochopil som, že je to lekcia a za tie sa ďakuje

Jana Štrbková, 10. augusta 2025     24 minút čítania

Kým bežní smrteľníci ho objavili až vďaka televíznym projektom Peče celá země či Buchty po ránu, on už dávno žil svoj sen. Z malej moravskej dediny sa vydal budovať cukrársku kariéru najskôr do Prahy, potom do Londýna aj Indie a všade žal jeden úspech za druhým.



Foto: Archív J. Maršálka

Josef Maršálek (43)
Slávny český cukrár účinkuje ako porotca v šou Peče celá země, má vlastnú televíznu reláciu Buchty po ránu, vydal viacero úspešných kníh, pôsobí aj ako lektor a delí sa o svoje dlhoročné cukrárske skúsenosti. Vyštudoval gymnázium, vyučil sa za cukrára a kuchára a vyštudoval aj vysokú školu hotelovú.
Pracoval v Prahe, neskôr aj v Londýne a v Indii. V Londýne najskôr v Buckinghamskom paláci, no sedem rokov strávil v luxusnom obchodnom dome Harrods, kde získal viacero prestížnych ocenení, stal sa kuchárom roka, manažérom roka a jeho tím získal ocenenie tím roka. Neskôr v Indii pomáhal svojmu kamarátovi založiť sieť cukrární, ktorá dnes zamestnáva až 500 ľudí. Aktuálne vydal svoju knihu Sklizeň a založil spolu so svojou sestrou v ich rodnej dedine cukrársku a pekársku dielňu Upečeno na dědině.


U vás doma v Čechách ste veľmi populárny. Čo vám popularita priniesla do života?

Moja popularita nie je nič iné, ako výsledok malej náhody a obrovského množstva konzistentnej, dlhodobej práce. Popularita je záväzok a tiež zodpovednosť. Znamená veľkú stratu súkromia a tiež stratu niektorých priateľov a kamarátov, a to z rôznych dôvodov. Popularita je ilúzia a je ako vánok. Na druhej strane ma prepojila s veľkým množstvom fantastických ľudí, profesionálov naprieč odbormi a vďaka nej som aj mohol mnohým ľuďom pomôcť. Popularita je ako dve strany jednej mince.

Pochádzate z dediny, vaši hospodárili. Ako to u vás vyzeralo?

Som dieťa poľnohospodárov, boli nimi rodičia, prarodičia aj praprarodičia. Som najstarším synom zo štyroch detí, taký pokusný králik. Som prvé dieťa, synovec aj vnuk. Narodil som sa s kreatívnou dušou umelca a takí to v malej poľnohospodárskej dedine majú komplikované. Ako dieťa som nedokázal nájsť hodnotu v situáciách, ktorým som bol vystavený. Dnes to vnímam úplne inak. Detstvo a dospievanie na dedine vás vyformujú a nastavia, podľa môjho názoru, na správne hodnoty. Pochopíte, že keď nezasejete, tak nezožnete. Že za všetkým sa ukrýva obrovské úsilie a práca. Starší ľudia sú pre vás hodnotou a rešpektujete nielen ich, ale aj predchádzajúce generácie. Za všetky tie lekcie som veľmi vďačný, naučili ma vážiť si malé veci. Rodina je pre mňa alfou a omegou môjho vesmíru. Po práci sa vždy oslavovalo. Po žatve prišli dožinky. A moja posledná kniha Sklizeň je manifestom a vyjadrením lásky k mojej krajine a rodine.

Bolo u vašich babičiek na dedine samozrejmé, že denne vyvárali a vypekali?

Voňalo to tam počas celého týždňa. Vyprážali sa zemiakové placky, varilo sa zo zeleniny, ktorá bola z ich záhrady, piekli sa koláče z domácich vajec a tvarohu, varila sa biela káva s mliekom. Naša rodina bola mimoriadne sebestačná. V tom dnes vidím nielen veľkú výhodu, ale uvedomil som si, že sebestačnosť prináša aj slobodu. Babičky sa starali o svojich rodičov, deti, manželov, neskôr o vnúčatá, a zároveň chodili do ťažkej práce. Nepamätám si, že by bola jedna z mojich babičiek niekedy nahnevaná. Naopak, mal som u nich vždy pocit bezpečia a porozumenia.

Ktoré koláče z tých čias sú pre vás stále najobľúbenejšie?

Veľká časť mojich receptov vychádza práve z čias, keď som žil s rodinou na dedine, sú od babičiek a rôznych tiet. Sú to koláče a vianočky, mazance, buchty, bábovky, zákusky na plech, vianočné pečivo. Nájdete ich vo všetkých reláciách, na ktorých sa podieľam, aj v knihách, ktoré píšem. Považujem za kľúčové odovzdávať vedomosti a remeslo z generácie na generáciu.

Dodnes robíte kysnuté cesto tak, ako ho pripravovali vaše babičky?

Obe babičky Josefka a Boženka robili fantastické kysnuté koláče. Používali viac-menej rovnaké suroviny, ale na pohľad aj chuťou boli ich koláče úplne odlišné. Dnes by som povedal, že jedna z nich do toho dávala viac „vedy“, hoci o tom ani netušila, a tiež viac lásky. Ktorá to bola, si, s dovolením, nechám pre seba – ale na výsledku to bolo zreteľne cítiť. A mám obrovské šťastie, že obe moje staré mamy, ktoré prežili svojich manželov aj deti, teda mojich rodičov, sú stále nažive.





Diskusia k článku

helena64
..Na "Buchty po ránu sa vždy teším, reláciu sledujem pravidelne, obdivujem tie úžasne zákusky a vždy sa pri tom aj niečo nové naučím, ďakujem.
helena64
...PS... sledovala som pravidelne aj Peče celá země, úžasne.









TOPlist