Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Štúrovi na námestí sa vykrúcali fúziská, len Hodža, Hurban a Francisci zachovávali dôstojnosť. Pečené gaštany, varená kukurica, langoše, podplamenníky, lokše na desatoro spôsobov. Pozri recepty Českej kuchárky Mäsa ako dreva. Mladé prasiatka, kačky, húsky, kurence, cigánske pečienky, šašliky, koložvárska kapusta a dokonca i ázijský tisaj...
Pobral som sa dolu námestím a takmer ma zrazila dvojhrbá ťava. Ozajstná a živá. Ťava na vinobraní, ťava v Modre. Onemel som a po chvíli sa spýtal „ťavovoda“: odkiaľže je? „No přece z Čech,“ pohotovo odpovedal.
Asi dnes bude český deň na vinobraní, pomyslel som si. Povyše Famlera mi zavoňala haruľa. Nebola to haruľa, ale český bramborák. Brambory z Hanej. „Dělali“ ho Tomáš a Pavla z Ostravy.
Na repkovom oleji, nie na bravčovej masti. A robili ho dobre. Bol mandľovo–zlatistý, voňal majoránom, cesnakom i korením a skvele sa zapíjal akurátne vychladeným plzenským zlatým mokom.
Neodsudzujte ma, prosím, že práve ja, že práve v mojom rodnom vinárskom meste a že práve pivom som zapíjal túto chrumkavú
dobrotu...
Co tam robila ta tava??? Ake mala poslanie :-)))