Fedor Malík:
Česká ťava

Fedor Malík, 18. októbra 2011     2 minúty čítania

Septembrové modranské vinobranie sa vydarilo.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Slnko babieho leta zalialo Malé Karpaty a mestečko pod Malou i Veľkou Homoľou otvorilo svoju náruč. Bola plná veselosti, plná dobrôt. Mladé iršaje, odkalené burčiaky, vyzreté vína i slovenské medoviny.

Štúrovi na námestí sa vykrúcali fúziská, len Hodža, Hurban a Francisci zachovávali dôstojnosť. Pečené gaštany, varená kukurica, langoše, podplamenníky, lokše na desatoro spôsobov. Pozri recepty Českej kuchárky Mäsa ako dreva. Mladé prasiatka, kačky, húsky, kurence, cigánske pečienky, šašliky, koložvárska kapusta a dokonca i ázijský tisaj...

Pobral som sa dolu námestím a takmer ma zrazila dvojhrbá ťava. Ozajstná a živá. Ťava na vinobraní, ťava v Modre. Onemel som a po chvíli sa spýtal „ťavovoda“: odkiaľže je? „No přece z Čech,“ pohotovo odpovedal.

Asi dnes bude český deň na vinobraní, pomyslel som si. Povyše Famlera mi zavoňala haruľa. Nebola to haruľa, ale český bramborák. Brambory z Hanej. „Dělali“ ho Tomáš a Pavla z Ostravy.

Na repkovom oleji, nie na bravčovej masti. A robili ho dobre. Bol mandľovo–zlatistý, voňal majoránom, cesnakom i korením a skvele sa zapíjal akurátne vychladeným plzenským zlatým mokom.

Neodsudzujte ma, prosím, že práve ja, že práve v mojom rodnom vinárskom meste a že práve pivom som zapíjal túto chrumkavú
dobrotu...




Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik, takove dobre ceske bramboraky znam a kdysi jsem je delavala aspon jednou za mesic. K nim se prece ta PLZEN hodi lepe nez jakekoliv vinecko, krere mam rada, ale ne s bramborakem.
Co tam robila ta tava??? Ake mala poslanie :-)))






 



TOPlist