Taliani slávia vianočné sviatky veľmi podobne ako Slováci: je to najmä sviatok rodiny, ktorá sa stretáva okolo stola plného dobrôt. Taliansko je krajina, v ktorej má každý región svoje špecifickú gastronómiu a aj na Vianoce varia osobité jedlá. Náš dnešný učiteľ varenia Vincenzo Miele pochádza z oblasti Neapola a recepty na jeho vianočné menu pochádzajú od jeho babičky. Vincenzo, ktorý žije na Slovensku už 16 rokov, rozpráva plynulo po slovensky, aj keď niektoré jeho slovené spojenia sú jednoducho nezabudnuteľné. Viete napríklad, čo vo Vincenzovej slovenčine znamená krútiť Varechou? Kto hádal, že miešať, má bod.
Týchto deväť šikovných kuchárov z Varechy sa učilo variť od pravého Taliana (zľava doprava):
Kukulienka71, adminka Varechy Andrea - Andreac, Eruska25, Violeta, Janka (ktorá prišla s Kukulienkou71), sprievodca naším kurzom Vincenzo Miele, Katarina22, Michal (ktorý prišiel s July23), July23 a v prednom rade Mycake a Thechillidoctor.
Začali sme s prípravou rybacej polievky - zuppa di pesce, na oleji sa spení cibuľka a cesnak - bude to eccellente!
Kuk do hrnca, takto vyzerá cibuľový základ na polievku.
Medzitým sme niektorí hravo a podaktorí s menšími problémami rozvaľkali lístkové cesto, do ktorého sme neskôr obalili bravčovú panenku a upiekli.
Chce to trochu sily.
Jeden vaľká, druhý povzbudzuje.
Medzitým sa nám polievka takmer uvarila, bolo treba koštovať a podľa potreby dochucovať.
Niekto vie, ako sa má na kurz varenia obliecť, aby ladil s naším mladíkom z plagátu.
Kukulienku71 pozná na Vareche snáď každý. Potvrdila aj v praxi, že je skvelou kuchárkou.
Eruska25 je na Vareche tiež už poriadne dlho. Konečne sme ju mali možnosť spoznať aj osobne.
Violeta pre každého z nás pripravila malý vianočný darček. Bolo to nečakane milé. Ďakujeme veľmi pekne!
July23 sa špecializuje na Vareche na fitness recepty.
Jej priateľ Michal vraj pravidelne doma varí. A môžeme potvrdiť, že mu to naozaj išlo veľmi dobre.
Janka je veselá kopa. A veruže sa bolo na čom smiať.
Spoločné varenie je skvelou príležitosťou na nadviazanie nových priateľstiev.
Nakoniec sme sa predsa len dočkali a vianočná paradajková rybacia polievka bola hotová.
Ako hlavný chod sme si pripravili bravčovú panenku v lístkovom ceste s fazuľkovým šalátom.
Sladkou bodkou bol dezert Panzerotto.
Ak si chcete s nami zasúťažiť o ďalší kurz varenia, poponáhľajte sa! Do konca decembra už zostáva len pár dní. Víťazi decembrového kola našej súťaže Varíme s Varechou si budú môcť na kurze varenia so skúsenou nutričnou poradkyňou pripraviť zdravé, ale aj veľmi chutné menu.
Recepty, podľa ktorých sme varili talianske vianočné menu:
Foto: Kristina Cheval, Radosť variť - Škola varenia v Poluse
Cením si tieto spoločne strávené chvíle, vďaka za ne. Pekný článok, ako vždy, Andrejka:-)
Dakujeme a tesim sa na stretnutie zas niekedy nabuduce. Vsetko dobre v novom roku, nech nam to spolu s Vareskou chutne vari!