Budú chutiť všetkým:
Treba nachystať aj niečo bez múky, vajec a mlieka? Toto sú medvedie labky pre každú intoleranciu

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Jeden nemôže múku, ďalší vaječnú bielkovinu, tretí zas tú mliečnu. Ale každý by si dal cez sviatky niečo sladké.



Foto: Jarmila Horváthová

Pripraviť sladké vianočné dobroty bez múky, vajec a mliečnych produktov nie je jednoduché, ale nie nemožné... Našťastie, existujú dezerty, ktoré si môžu vychutnať maškrtníci s rôznymi stravovacími obmedzeniami a dokonca si po nich oblížu prsty aj tí, ktorí žiadne takéto problémy nemajú.

Dobrým a chutným riešením sú napríklad raw koláčiky (raw stravovanie znamená konzumáciu potravín, ktoré nie sú tepelne spracované nad 42 °C), ktorých základnou surovinou často bývajú rozmixované datle a orechy. Na ich rozmixovanie potrebujete výkonný mixér, resp. blender s nožíkmi. Datle treba pred mixovaním pozorne vykôstkovať a odstrániť aj tvrdé konce stopiek, aby ste nepoškodili mixér. Aby sa datle lepšie mixovali a až tak nelepili na nože, je dobré k nim pridať trochu pomarančového džúsu, kaša z nich tak vznikne rýchlejšie.



Foto: PR SK

Ak chcete dať takémuto dezertu vianočný šmrnc, použite doň vianočné korenie (zmes mletej škorice, klinčekov a badiánu) a nerobte ho vo forme guliek, ale na tvarovanie použite formičky - napríklad medvedie labky, hviezdičky a podobne.

Aby sa lepkavá datľová hmota na formičky nelepila, teba formičku obaliť v potravinovej fólii a potom do nej hmotu len natlačiť. Von z formičky potom pôjdu labky, alebo čo sa rozhodnete robiť, veľmi ľahko. Potom ich už len stačí obaliť v kakau, strúhanom kokose, mletých orieškoch či rozdrvenom lyofilizovanom ovocí. Výhodou tohto dezertu je, že v chladničke vydrí aj dva týždne a stále je rovnako chutný.



Foto: Jarmila Horváthová

Raw medvedie labky

300 g sušených datlí
50 g agávového sirupu (nemusí byť)
200 g pekanových orechov
1/2 ČL mletej škorice alebo vianočného korenia
20 g kakaa
40 ml pomarančovej šťavy
kôra z 1 pomaranča
150 g strúhaného kokosu

Pekanové orechy rozmixujeme najemno, nasypeme do misy. Potom rozmixujeme na pastu sušené datle s pomarančovou šťavou a nastrúhanou pomarančovou kôrou. Môžeme pridať aj agávový sirup (pre vegánov) alebo med, ale nie je to nutné, pretože datle sú dostatočne sladké.



Foto: PR SK

Datľovú pastu pridáme do misy s pomletými orechami. Pridáme škoricu alebo voňavé vianočné korenie, kakao a kokos. Rukami spracujeme na tuhšiu hmotu.



Foto: PR SK

Z hmoty odoberáme kúsky, ktoré vtláčame do formičiek na medvedie labky vystlané potravinovou fóliou. Vyberáme a obaľujeme v kakau, mletých orieškoch či kokose.





ANKETA: Patrí k vybaveniu vašej kuchyne blender, teda mixér s nožmi?

100,0%



0,0%







Diskusia k článku










TOPlist