Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Aby sme si rozumeli, nie v Peterburgu, ale v Bento Gonçalves. Tak či onak, z Aurory si opäť niekto vystrelil. Vystrelil, no netrafil. Pozri recepty na tému Grilujeme 2 Taxíkom som všetko stihol. Skvelá večera bola v plnom prúde... Aurora je najväčší brazílsky vinársky podnik, ktorý ročne spracováva až 50–tisíc ton hrozna. V družstevnej jedálni to už sakramentsky rozvoniavalo.
Barbecue, tunajšie „churrasco“, vykrucovalo nosom. Kusiská hovädzieho i celé kurčatá sa točili nad pahrebou. Pariace sa kúsky chrumkavého mäsa upotení čašníci roznášali po stoloch.
K mäsu sa podával šalát z nakladaných bambusových výhonkov. Dávno som ich nemal v papuľke. Bola to paráda! Do čiaš sa nalievalo to najlepšie družstevné. Napred Chardonnay reserva 2011 a potom Cabernet franc 2009. Bolo jedinečné. Lúčil som sa s ním až hlboko po polnoci.
Americký i francúzsky barik si v ňom náramne rozumeli. Nemuseli sa dohadovať, v akej reči z pohárov bude znieť pesnička. Víno spievalo portugalsky. Znelo z nich populárne fado Amálie Rodrigues „Oiça lá, ó senhor vinho...“ Počúvajte ma, Mr. Víno...
Diskusia k článku