Fedor Malík:
Brazílske churrasco

Fedor Malík, 24. júla 2012     2 minúty čítania

Pochrapkával som v posteli a akosi v podvedomí som tušil, že kdesi sa stala chyba.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Ktosi si zmýlil devätnástu hodinu s deviatou. Samozrejme s deviatou večernou. Pár minút pred ňou som sa objavil na recepcii hotela a službukonajúca zvolala: „Preboha, už dve hodiny meškáte. Všetci už večerajú v Aurore!“

Aby sme si rozumeli, nie v Peterburgu, ale v Bento Gonçalves. Tak či onak, z Aurory si opäť niekto vystrelil. Vystrelil, no netrafil. Pozri recepty na tému Grilujeme 2 Taxíkom som všetko stihol. Skvelá večera bola v plnom prúde... Aurora je najväčší brazílsky vinársky podnik, ktorý ročne spracováva až 50–tisíc ton hrozna. V družstevnej jedálni to už sakramentsky rozvoniavalo.

Barbecue, tunajšie „churrasco“, vykrucovalo nosom. Kusiská hovädzieho i celé kurčatá sa točili nad pahrebou. Pariace sa kúsky chrumkavého mäsa upotení čašníci roznášali po stoloch.

K mäsu sa podával šalát z nakladaných bambusových výhonkov. Dávno som ich nemal v papuľke. Bola to paráda! Do čiaš sa nalievalo to najlepšie družstevné. Napred Chardonnay reserva 2011 a potom Cabernet franc 2009. Bolo jedinečné. Lúčil som sa s ním až hlboko po polnoci.

Americký i francúzsky barik si v ňom náramne rozumeli. Nemuseli sa dohadovať, v akej reči z pohárov bude znieť pesnička. Víno spievalo portugalsky. Znelo z nich populárne fado Amálie Rodrigues „Oiça lá, ó senhor vinho...“ Počúvajte ma, Mr. Víno...




Diskusia k článku







 



TOPlist