
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Tie prv menované však „môžem“ a nemám k nim výhrady. Pri hovädzom som opomenul teľacie. Akosi z „etických“ dôvodov. Ó, prepáč mi, usmievavé kučeravé teliatko, prepáč, že človek je chamtivý mäsožravec. Nuž a teľacie je to najlepšie z ponuky živočíšnych bielkovín. Jeho mäsko je exkluzívne, chutné, delikátne. Keď je na stole rozvonia celá kuchyňa. Je to sviatok, gastronomická symfónia. Poďme teda na to...
Začneme prírodným teľacím rezňom. K obedu mi postačia jeho dva tenšie plátky. Obalím ich v hladkej múke a opečiem na masle. Po pár minútach je hotovo. Do výpeku pridám trochu vody, rozmixujem ho a pokvapkám ním práve túto mäsovú dobrotu...
Ak sa nám zdá, že je to príliš jednoduché, pristúpime k bohatším kulinárskym variantám. Napríklad teľací rezeň s olivami. Zelené či čierne pridáme na panvicu vo chvíli, keď rezeň obraciame. Nakladieme ich okolo mäsa a pridáme aj pár kvapiek panenského olivového oleja.
Recept druhý, rezeň na smotane. Budeme potrebovať 100 g nakrájaných šampiňónov. Pridáme ich k rezňom opäť vo chvíli obracania. Zvýšte plameň, z húb sa odparí voda. Potom pridajte 80 g kyslej smotany. Šestnástky. Smotanový výpek zahustite škrobom, dobre premiešajte a zalejte ním rezne...
Recept tretí, benátske teľacie rezne. Budeme potrebovať 3 rezne, 3 plátky šunky, 100 g masla, pol kila tekvice a 100 g strúhaného trapistu. Napred s vodou a maslom rozvaríme kocky tekvice a premiešame ich s polovičkou syra. Do hlineného kutchanu položíme tri plátky šunky a na každý položíme jeden rezeň. Na to všetko nalejeme tekvicovú kašu a zvyšok syra. Benátske rezne potom dopečieme v rúre do zlatova.
Podávame ich horúce v pôvodnom kutchane. V čašiach máme naliate ľahšie biele víno. Nemusí byť z oblasti Veneta. Nalejte si napríklad minuloročnú „véčesku“ z Modry-Harmónie. Od koho, to vám už neprezradím. Tam napokon veľa vinárov nie je...
Diskusia k článku