Ako ušetriť:
Kedy je dôležité rúru predhriať a kedy sú to zbytočne vyhodené peniaze?

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Nie vždy je potrebné rúru predtým, než do nej vložíte jedlo, predhrievať. Stojí to totiž čas aj peniaze. Viete, kedy je to nutné a kedy tento krok môžete vynechať?



Foto: Shutterstock

Rúru vopred predhrejte – túto vetu nájdeme vo väčšine receptov, kde je súčasťou prípravy pečenie v rúre, ale aj na obaloch mrazených či hotových výrobkov, ktoré sa v nej pripravujú. Prečo sa to všade píše a je naozaj predhrievanie rúry vždy potrebné? A koľko ušetríme, ak to nebudeme robiť?

Prečo sa odporúča predhriatie rúry

Odporúčanie predhriať rúru ešte predtým, ako do nej vložíme koláč či iný pokrm, v receptoch alebo na obaloch polotovarových výrobkov nie je bezdôvodné – v receptoch a návodoch na obaloch sa totiž vždy uvádza čas pečenia. A ten sa ráta odvtedy, keď teplota v rúre dosiahne hodnotu uvádzanú v recepte.

A keďže rôzne rúry potrebujú rôzne dlhý čas na predhriatie na určitú teplotu, uvádza sa v receptoch dĺžka pečenia až od času keď uvedenú teplotu dosiahnu.

Tým, že autori receptov či výrobcovia odporúčajú predhriať rúru zabraňujú tomu, že sa pokrmy nebudú piecť presne toľko času, ako je to potrebné.

Kedy rúru predhrievať netreba

Samozrejme, ak máte nejaké tie skúsenosti a nepotrebujete na minútu vedieť, koľko treba pokrm piecť, ale ho radšej vyskúšate, či už je hotový, netreba ho vždy dávať až do predhriatej rúry. Spoľahlivým spôsobom, ako zistiť či je napríklad koláč či korpus upečený je skúška špajdľou, ktorá po zapichnutí do cesta a následnom vybratí zostane čistá a suchá.



Foto: Shutterstock

Rúru určite netreba predhrievať napríklad pri zapekaných jedlách, mrazených výrobkoch, ale ani pri pečení mäsa. Tie pokojne možno vložiť do rúry spolu s jej zapnutím. Možno tým ušetriť nemalé množstvo energie – až 20 percent. Ak namiesto dolného a horného ohrevu pečiete jedlo v teplovzdušnej rúre na programe s cirkuláciou vzduchu, ušetríte ešte viac. Pri tomto programe sa totiž jedlo pripravuje pri teplote asi o 20 °C nižšej než pri dolnom-hornom ohreve.

Kedy sa bez predhrievania nezaobídete

Rúru treba naopak vždy predhriať pri jedlách, ktoré sa pečú na začiatku pri vysokej teplote – medzi ne patrí pizzové cesto, odpaľované cesto, piškótové cesto, souffé, domáci chlieb a pečivo, ale aj kysnuté cestá. Tie, ak by ste ich nedali do dostatočne predhriatej rúry, by "nenarástli" a by zostali gumovité.



ANKETA: Prehrievate vždy rúru predtým, ako do nej vložíte jedlo?

47,2%



52,8%







Diskusia k článku










TOPlist