
Foto: Shutterstock
Rúru vopred predhrejte – túto vetu nájdeme vo väčšine receptov, kde je súčasťou prípravy pečenie v rúre, ale aj na obaloch mrazených či hotových výrobkov, ktoré sa v nej pripravujú. Prečo sa to všade píše a je naozaj predhrievanie rúry vždy potrebné? A koľko ušetríme, ak to nebudeme robiť?
Prečo sa odporúča predhriatie rúry
Odporúčanie predhriať rúru ešte predtým, ako do nej vložíme koláč či iný pokrm, v receptoch alebo na obaloch polotovarových výrobkov nie je bezdôvodné – v receptoch a návodoch na obaloch sa totiž vždy uvádza čas pečenia. A ten sa ráta odvtedy, keď teplota v rúre dosiahne hodnotu uvádzanú v recepte.A keďže rôzne rúry potrebujú rôzne dlhý čas na predhriatie na určitú teplotu, uvádza sa v receptoch dĺžka pečenia až od času keď uvedenú teplotu dosiahnu.
Tým, že autori receptov či výrobcovia odporúčajú predhriať rúru zabraňujú tomu, že sa pokrmy nebudú piecť presne toľko času, ako je to potrebné.
Kedy rúru predhrievať netreba
Samozrejme, ak máte nejaké tie skúsenosti a nepotrebujete na minútu vedieť, koľko treba pokrm piecť, ale ho radšej vyskúšate, či už je hotový, netreba ho vždy dávať až do predhriatej rúry. Spoľahlivým spôsobom, ako zistiť či je napríklad koláč či korpus upečený je skúška špajdľou, ktorá po zapichnutí do cesta a následnom vybratí zostane čistá a suchá.
Foto: Shutterstock
Rúru určite netreba predhrievať napríklad pri zapekaných jedlách, mrazených výrobkoch, ale ani pri pečení mäsa. Tie pokojne možno vložiť do rúry spolu s jej zapnutím. Možno tým ušetriť nemalé množstvo energie – až 20 percent. Ak namiesto dolného a horného ohrevu pečiete jedlo v teplovzdušnej rúre na programe s cirkuláciou vzduchu, ušetríte ešte viac. Pri tomto programe sa totiž jedlo pripravuje pri teplote asi o 20 °C nižšej než pri dolnom-hornom ohreve.
Diskusia k článku