Fedor Malík:
Ako prekvapím Alvareza

Fedor Malík, 10. júla 2012     2 minúty čítania

Alvarez Momi, skvelý taliansky kuchár z Verony, tvrdí, že pri sporáku je najdôležitejšia túžba po varení.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Minulý rok mu na Slovensku vyšla kniha Talianske rizoto. Možno i preto, že Slováci nevaria typické rizoto... a možno i preto, že Alvarez ryžu miluje.

Je presvedčený, že ona môže mať chuť, akú jej chceme dať. Je v podstate jedno, aký má tvar, podstatné je, akú má veľkosť. Pozri recepty na tému Talianska kuchárka Lacné malé zrná patria do polievok a do našich „holúbkov“. Veľké zrná sú vhodné na prípravu skvelého rizota. Apropo rizoto... ryžu neumývame a môžeme do nej pridať víno, pivo i vývary.

Vývar pridávame rozvážne, per partes. Ryža totiž kvapalinu absorbuje po častiach. Ryžu dochucujeme soľou, korením, maslom i syrom až na konci varenia... Alvarez ponúka desiatky druhov rizota.

Mnohé z nich sme dosiaľ nemali v papuľke. Rizoto hľuzovkové, rizoto s úhorom, rizoto s homárom, mušľové a ančovičkové rizoto, rumové rizoto. Nezvyčajné je i rizoto jahodové. Alvarez ho pripravuje na cibuľke, smotane a bielom víne.

Treba ho okoštovať a nemračiť sa. A nemusíte ho podávať s talianskym Prosecco di Valdobbiadene, postačí naše ružové... Slovenské rizoto je iné. Nie je také „mazľavé“ a väčšinou sa pripravuje z nekvalitnej ryže.

Mám však odskúšaných niekoľko našich receptov, ktoré by hádam presvedčili i môjho nového priateľa. Chystám sa ho prekvapiť. Pripravím mu rizoto s hovädzím údeným jazykom.

Predvarím ho, pokrájam na malé kocky a konzistenciu upravím jazykovým vývarom a pridám kúsky mladej koreňovej zeleniny. Nuž a do pohárov nalejem naše nové červené cuvée. Má chránenú známku Dr. Tinto...




Diskusia k článku

kuchticka
Varit prave risoto ako sa ma nemam cas ani trpezlivost. Je to zdlhavy proces a preto robim take rychle , ako zrejme pisete o rizotu pripavenom na Slovensku.
xenoclea
Ja tiez nevarim prave rizoto, pretoze moj drahy "kulinarsky barbar" sa o nom vyjadruje nadmieru hanlivo a ziada si sypke rizoto preliate stavickou. A kedze ho lubim, spravim mu ho.
lusinkab
Jej tento clanok mi akurat pripomenul ked som chcela ohurit mojho priatela a uvarila som mu nase slovenske rizoto.A ten na mna pozera,ze co to je?(priatel je zo Sicilie). O niekolko dni na to ma zavolal do kuchyne a mi hovori:teraz moja ta naucim robit rizoto ako sa patri a musim povedat,ze teraz prave talianske rizoto a ja sme najlepsi kamarati :-)
hubata
Mne na pravom talianskom rizote vadí práve to, že sa ryža neumýva, vidím ako priamo zo sáčku sypú ryžu do oleja a preto je také mazľavé. Ktovie koľko myší po takej ryži behalo....
Ja mám rada slovenské rizoto: z guľatej, dôkladne umytej ryže, s kúskami bravčového, s hráškom a mrkvičkou. Navrch kopec nastrúhaného tvrdého eidamu. Je sypké a nie mazľavé.

Ak mi niekto povie že talianske rizoto je mazľavé od množstva nastrúhaného talianskeho parmezánu - neverím.
tinca
suhlasím s @hubata , ja tiež nemusím tú šlichtanicu a ešte z neumytej ryže už len z hygienických dôvodov. Ale ako píše p. Malík s údeným jazykom je famózne, mamina ho často s ním robila a tiež kopec zeleniny a syr navrch,mňam. Musím ho urobiť, dík za pripomenutie:)






 



TOPlist