Adriana Poláková:
Moje Vianoce sú veľmi jednoduché

Redakcia Varecha.sk, 21. decembra 2019     4 minúty čítania

Do Vianoc ostáva už len pár dní a mnohí nevedia, kde im z príprav na sviatky hlava stojí. Upratať, nazdobiť, nakúpiť, zabaliť, napiecť, navariť… Ako je na tom s predvianočnými prípravami moderátorka Adriana Poláková? A čo ako šikovná cukrárka a autorka niekoľkých sladkých kuchárskych kníh vypeká? Možno budete prekvapení...



Foto: Dušan Holovej

Adriana sa v súvislosti s vianočnými sviatkami nestresuje a nič nepreháňa. Ani upratovanie domácnosti. „Pucovanie? Tak tohto dobrého zvyku som sa rada vzdala, keďže to fungovalo počas celého môjho detstva, kedy sme doma každú sobotu tepovali a prášili koberce. Pred Veľkou Nocou a Vianocami sme robili vždy veľké a dôkladné upratovanie. Teraz každý deň niečo upracem, ale rozhodne nešaliem, že idú Vianoce. Skôr sa snažím upratovať priebežne celý rok,“ hovorí.

Medovníky musia byť
Napriek tomu, že napísala niekoľko kuchárskych knižiek s výbornými receptami na koláče, zákusky a iné sladké maškrty, na kvantum druhov pečiva na vianočnom stole si nepotrpí. „Nemal by to kto pojesť. Moje deti jedia sladké len minimálne, nechutí im a ja by som to aj pojedla ako sa poznám, tak práve preto radšej nevypekám,“ smeje sa. No a preto si môže dovoliť piecť až na Štedrý deň. „Moje Vianoce začínajú 24. decembra ráno. Vtedy pečiem medovníky, pretože milujem tú vôňu, ktorá sa šíri po dome pri ich pečení. A to je vlastne jediné vianočné pečivo, ktoré sa u nás zje, moje deti ich milujú,“ prezrádza mama syna Juraja a dcéry Lucie. „Medovníky zjedia aj mäkké, aj tvrdé – tie si potom radi namáčajú do mlieka,“ dodáva s tým, že raňajky na Štedrý deň sú u nich veľmi slabé, a hoci sú už deti veľké, dopoludnia radi pozerajú rozprávky.

Štedrák ako od mamy
Z vianočných koláčov Adriana každoročne pečie štedrák. „Naučila som sa ho robiť od mamy, ktorá už medzi nami nie je. Ale nevýhodou je, že ho celý zjem ja. Tak ho radšej pečiem len na malom plechu,“ priznáva. „Zo sladkého robím ešte makové bobaľky, to je vlastne môj naj vianočný koláč, milujem mak s cukrom. Všetky tieto tri sladké záležitosti pečiem až na Štedrý deň,“ upresňuje Adriana.

Štedrú večeru pripravuje otec
Čo sa týka štedrej večere, od jej príprav ju pravidelne odbremeňuje jej blízky človek. „Mám tú výhodu, že štedrovečerné menu odjakživa pripravoval môj otec, u ktorého vždy večeriame. A som rada, že túto tradíciu neporuší ani tento rok. Samozrejme, prídeme k nemu skôr, prinesieme napečené medovníky a pomôžeme mu s prípravami. Večeriame o 17. hodine, potom si rozbalíme darčeky, posedíme. Neskôr si pre deti príde môj bývalý a vezme ich k sebe, tam majú ešte druhú večeru,“ prezrádza.

Vyložiť si nohy a oddychovať
„Ja potom už doma odpadnem do postele a hurá, Vianoce sú za nami. Od otca si domov ešte donesiem hrniec kapustnice, misu šalátu a tri dni doma nerobím nič len oddychujem a jem. Moje Vianoce sú vlastne veľmi jednoduché...“ konštatuje zaneprázdnená Adriana, ktorá sa počas roka poriadne obracia. Okrem moderovania v televízii a rádiu, má aj vlastnú cukráreň, venuje sa písaniu kuchárskych kníh a nakrúcaniu receptov. Tak si určite vianočný oddych zaslúži. Rovnako ako každý z nás...



ANKETA: Darí sa aj vám pred Vianocami nestresovať?

68,4%



31,6%







Diskusia k článku

garanco
Presvedčila som sa, že Vianoce prídu (naozaj prídu), aj keď nie sú okná "čerstvo" umyté, a množstvo druhov koláčov dosiahneme tak, že v každej našej rodine sa upečie niečo iné, potom si zákusky povymieňame a tešime sa z toho.
Prajem všetkým pokojné sviatky!






 



TOPlist