Aby vám dlho slúžili:
Ako čistiť mlynčeky na orechy, mak, mäso či kávu

Veronika Lucáková, dnes 06:00     6 minút čítania

Baktérie, plesne, hrdza. Zanedbané mlynčeky so zvyškami surovín, môžu byť skutočnou pohromou. Doprajte svojim neoceniteľným kuchynským pomocníkom správnu starostlivosť, odvďačia sa vám perfektnou prácou.



Foto: Shutterstock

Mlynček na orechy

Kvôli olejom, ktoré orechy uvoľňujú, môže byť čistenie mlynčeka na orechy trochu náročnejšie, ale pri správnej údržbe vám bude aj staršia verzia zdedená po babke či mame slúžiť ešte dlhé roky.

Po každom použití mlynčeka z neho odstráňte zvyšky orechov pomocou jemného štetca alebo utierky. Rozložte mlynček (ak je to možné) a umyte ho ručne v teplej vode s kvapkou saponátu. Pre mlynčeky, ktoré majú veľa drobných častí, môžete použiť starú zubnú kefku na odstránenie mastných usadenín. Dobre vysušené časti skladujte na suchom mieste, aby ste predišli tvorbe hrdze, najmä ak má mlynček kovové časti.

Mlynček na mak

Mlynček na mak má špecifický mechanizmus, ktorý umožňuje jemné mletie drobných semienok. Zvyšky maku sa môžu ľahko usadiť v rôznych jeho častiach, preto si vyžaduje naozaj dôkladné čistenie.



Foto: Shutterstock

Po použití mlynček rozoberte, aby ste sa dostali k všetkým častiam. Zvyšky maku odstráňte štetcom alebo zubnou kefkou. Ak sú časti mlynčeka umývateľné, opláchnite ich teplou vodou a čistiacim prostriedkom na riad. Uistite sa, že pred odložením sú všetky časti úplne suché, aby ste zabránili hrdzaveniu.

Mlynček uložte na suché miesto, najlepšie s vreckom s obsahom silikagélu, ktorý absorbuje prípadnú vlhkosť.

Mlynček na mäso

Robustné mlynčeky na mäso bezpodmienečne vyžadujú dôkladné čistenie po každom použití, aby sa zabránilo hromadeniu zvyškov surového mäsa, v ktorom sa môžu množiť nebezpečné baktérie.



Foto: Shutterstock

Po mletí mäsa mlynček ihneď rozoberte. Zvyšky mäsa sa najľahšie odstránia ešte pred tým, než zaschnú. Diely umyte horúcou vodou s trochou saponátu. Pri čistení otvorov, kde sa mäsová zmes spracováva, môžete použiť kefku. Dôkladne všetky časti opláchnite a nechajte úplne vyschnúť. Kovové časti, najmä čepele, je dobré pravidelne premazávať jedlým olejom, aby sa zabránilo hrdzi a znížilo trenie.

Mlynček skladujte na suchom mieste. Čepele alebo iné ostré časti zabaľte do utierky, aby ste ich chránili pred otupením a seba pred poranením.

Mlynček na ovocie

Mlynčeky na ovocie sa najčastejšie používajú na prípravu džemov, omáčok a pyré. V týchto mlynčekoch sa môžu zvyšky ovocia usádzať v ťažko dostupných miestach.

Mlynček treba po použití okamžite rozobrať a opláchnuť teplou vodou, na odstránenie kúskov ovocia môžete použiť kefku a jemný saponát. Uistite sa, že všetky časti sú dôkladne suché, aby ste zabránili korózii, a mlynček skladujte na suchom mieste.

Mlynček na kávu

Odstráňte všetky zvyšky kávy z nádoby na kávu. Väčšina mlynčekov má odnímateľné časti, ako sú zásobníky na kávu a mlynčekové kotúče. Starostlivo rozoberte mlynček podľa pokynov výrobcu.



Foto: Shutterstock

Použite jemnú kefku alebo štetec na odstránenie kávových zvyškov z mlynčekových kotúčov. Uistite sa, že sa dostanete do všetkých záhybov. Pre dôkladnejšie čistenie môžete použiť špeciálne čistiace zrná na mlynčeky na kávu, ktoré sú navrhnuté na odstránenie kávových olejov a zvyškov.

Strúhadlo na syr

Syr je mastný a v ručnom strúhadle môže zanechávať usadeniny, ktoré pri nesprávnej údržbe časom ešte stvrdnú. Po každom použití preto zo strúhadla čo najskôr odstráňte zvyšky syra, zvyšky by mohli začať plesnivieť.



Foto: Shutterstock

Na jeho umytie použite teplú vodu a kvapku saponátu. Ak je syr príliš lepkavý, môžete použiť kefku alebo špáradlo, aby ste sa dostali do ťažko prístupných miest. Po dôkladnom vysušení skladujte na chladnom, suchom mieste.

4 zásady, ktoré predĺžia životnosť vašich mlynčekov

Každý typ mlynčeka má svoje špecifiká, ale základná údržba a starostlivosť sú podobné. Dôkladné čistenie po každom použití a správne skladovanie predlžujú životnosť vašich kuchynských nástrojov. Mlynčeky sú investíciou, ktorá vám môže slúžiť roky, pokiaľ im venujete potrebnú pozornosť.

1. Rozoberanie: Väčšina mlynčekov sa dá ľahko rozobrať. Robte to pravidelne, aby ste zabezpečili dôkladné očistenie všetkých častí.

2. Ručné umývanie: Ak nie sú časti mlynčeka určené na umývanie v umývačke riadu, umývajte ich ručne teplou vodou a saponátom.

3. Použitie oleja: Pri kovových mlynčekoch je dobré aplikovať tenkú vrstvu jedlého oleja na kovové časti, ktoré sa môžu rýchlo opotrebovať alebo hrdzavieť.

4. Pravidelná kontrola: Čas od času skontrolujte ostrosť čepelí a funkčnosť mechanizmov. Ostré nože a správne nastavené časti zabezpečia, že mlynček bude pracovať efektívne.





ANKETA: Umývate mlynček na mak po každom použití?

51,7%



48,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist