O víne:
Oteplenie verzus Riesling z Belej

Jozef Sedlák, Pravda, 30. júna 2018     6 minút čítania

Deň po prvom máji rozkvitli na Viničnom vrchu v Mužli agáty. Na takýto máj vo vinohrade sa Miroslav Petrech, živá legenda slovenského vína, nepamätá, a to odslúži vínu onedlho 50 rokov. Globálne oteplenie naplno zasiahlo aj Slovensko.

degustacia, vino, muzla, bela, rivel, miroslav petrech, riesling,
Otec slovenských rizlingov Miroslav Petrech.
Autor: ,

Keď sa pred pätnástimi rokmi začalo hovoriť o prichádzajúcej klimatickej zmene, Petrech bol skeptik. Neveril, že môže až do takej miery ovplyvniť priebeh počasia na južnom Slovensku. Po lanskej jeseni a tohtoročnom skorom nástupe letných teplôt muž, ktorý zažil vo vinohrade veľa extrémnych klimatických odchýlení, hovorí, že meniaca sa klíma diktuje viniču nové životné podmienky.

Starý vinohradnícky kalendár prestáva platiť. Agát zvyčajne kvitol medzi 15. až 20. májom, o 10 až 14 dní nato rozkvitol vinič. Ešte sa nestalo, aby sa drobulinké kvietky viniča roztvorili v tretej dekáde mája – teraz, keď chodí Petrech po vinici, vdychuje jej jemnú vôňu. Je to sen alebo realita? Zmysly ho neklamú.

Aký vinohradnícky rok nás vlastne čaká? Stáva sa Slovensko južnou Európou, budú sa ešte na Viničnom vrchu rodiť uchvacujúce rizlingy?

Miroslav Petrech podotkne, že nemá vo vrecku sklenenú guľu, aby z nej vedel vyveštiť budúcnosť, ale minulý, na slnko bohatý rok napovedá, že Slovensko by si malo udržať povesť krajiny vynikajúcich bielych vín. Ani zvyšujúci sa príkon slnka neoberá také odrody ako je napríklad Rizling rýnsky, ale aj vlašský či Veltlínske zelené o svieže kyselinky. V Chateau Belá sa dokonca vlani urodil Rizling rýnsky s veľkou perspektívou.

Skúsený vinohradník vraví, že viniču pomáha pôda vyrovnať sa s obrovskými dávkami slnka. "Máme tu pôdy ležiace na mohutných vrstvách spraše, ktoré sú prirodzene alkalické, teda bohaté na vápnik a draslík, čo pomáha tvorbe kyselín,“ vysvetľuje procesy, ktoré sa po oteplení odohrávajú vo vinici.

Pôda je jednou z kľúčových zložiek tvoriacich terroir. Klíma sa mení, ale pôda, ak sa o ňu vinohradník dobre stará, rovnako ako o vinič, čo v nej korení, poskytuje kru to, čo potrebuje. Istý vplyv rastúcej teploty na vlastnosti vína však Miroslav Petrech pozoruje.

"Vlani sme vyrobili Rizling rýnsky, ktorý bude ašpirovať na vysoké uznanie. Má blízko k pomyselnému ideálu, ale keby sme na stupnici aromatiky s desiatimi bodmi mali vyjadriť lanské maximum, dal by som mu známku 8 až 8,5,“ vracia sa k biochémii vína ovplyvnenej intenzívnym slnečným žiarením Miroslav Petrech. Ročník, ako neprekonateľný režijný nástroj prírody funguje a o konečnej podobe vína rozhoduje tým, ako a kedy dávkuje teplo, chlad, zrážky.

Vracajúc sa k Rizlingu rýnskemu z ročníka 2017, označí ho, pokiaľ ide o štruktúru, telo a extrakt, za víno s parametrami, ktoré môžu uspokojiť bohov sediacich na Olympe. Vyrobil tri formáty rizlingu. Prvý z nich má 14 percent alkoholu, 8,3 gramu kyselín a 6,5 gramov zvyškového cukru a parameter extraktu vyjadruje číslica 32. "Je to víno, ktoré, keď všetko dobre pôjde, má pred sebou 50 rokov života. Ojedinelý nadčasový produkt, ktorý sa vydarí raz za dlhý čas,“ vraví vinohradník a vinár v jednej osobe Miroslav Petrech.

Z trojice mimoriadnych vín upozorní ešte na cibébový rizling. V Mužli je nielen dostatok slnka ako v Tokaji, ale od Dunaja sa dvíhajú v októbri hmly, ktoré umožňujú zrod cibéb. Je to unikátne dielo jedinečných prírodných podmienok. Keď vinár pozberal cibéby, pomlel ich, muštomer ukázal 32 stupňov cukru. Po premene muštu na víno sa nápoj môže smelo pozerať do budúcnosti, má totiž 10 gramov kyselín, ktoré si poradia aj so 160 gramami zvyškového cukru.

S dopytom na víno nemá Petrech núdzu. Na Riesling Chateau Belá prišli nedávno objednávky z Kanady, Japonska a Belgicka. Záujem oň vysvetľuje tým, že sa v ňom zračí jedinečnosť vína, ktorého charakter formujú unikátne prírodné podmienky.

Miroslav Petrech vraví, že ponecháva vínu pri zrení voľnosť, nemieša sa do procesu kvasenia, čo však neznamená, že ho nesleduje a neovplyvňuje. V konečnom dôsledku je to však príroda, ktorá diktuje tempo a charakter jemných zásahov do života rodiaceho sa vína.

Petrech si všíma zaujímavý jav, oteplenie zrýchľuje nástup vegetácie, vinič s vinohradníkom čelia v priebehu roka až extrémnym prejavom počasia. Posúva sa záver vinohradníckeho roka – kým ešte v dvadsiatom storočí trval zber po celý október až do 10. – 11. novembra, v posledných 2 až 3 rokoch vrcholí finále aj na juhu Slovenska okolo 15. až 17. októbra.

"Sme svedkami zmeny, ktorá na Slovensku nahráva červeným vínam. Minuloročné Rulandské modré, Alibernet a Cabernet Sauvignon naznačujú mimoriadny potenciál vín – vyznačujú sa krásnou aromatikou, plnosťou. Keď prejdú dvojročným školením a zložia maturitu, bude to víno, ktoré poteší najnáročnejších spotrebiteľov,“ hovorí Miroslav Petrech.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist