Rôzne

Zoznamujete?

stefanm - fotkastefanm, 29. marca 2017

Nie. V názve nie je chyba. Názov nie je odvodený od slovesa zoznámiť (sa) – ale od podstatného mena – zoznam -. ( Wikipedia: Zoznam je súpis položiek zostavených podľa určitého hľadiska...)
Prečo to tu pridávam? Lebo vám, starším, v dôchodkovom veku, ktorí bývate či už v starých dobrých socialistických panelákoch alebo moderných Bonapartoch, chcem dať radu. (...vy ktorí sa v tomto životnom štádiu ešte nenachádzate ďalej nemusíte čítať!). A ešte kôli niečomu čo uvediem až na záver!
Moja rada znie: zaznamenávajte si veci, ktoré potrebujete vybaviť v určitých termínoch, urobiť podľa potreby ale hlavne čo nakúpiť, keď sa na nákup vyberiete. Vytvárajte si na všetko zoznamy, vyškrtávajte splnené ale hlavne splňte všetko čo si zaznamenáte!!! Minule som bol na návšteve a vo výťahu sídliskového „vežiaku“ ma oslovila ceduľka s nápisom: Nezabudli ste si zoznam!!! ??? Chystám sa takú prilepiť aj do nášho výťahu lebo nedávno som sa vo vchode stretol so susedkou (dôchodkyňou), pozdravili sme sa a keď som sa jej opýtal odkiaľ ide, odpovedala mi, že len tu od smetiakov lebo si tam spomenula, že zabudla doma, na chladničke zoznam vecí čo ma nakúpiť a určite by si v obchodoch na všetko nespomenula.

A verte mi, zoznam vám pomôže aj nejaké to € usporiť. Ale musíte byť k sebe prísny, nekúpiť to čo má pekný obal ale nemáte to na zozname. Taká je doba. Nakoniec chcem poprosiť vás, ktorých sa to netýka, vás ktorí idete na nákup len preto, lebo ste si kúpili nový jarný plášť alebo klobúk a chcete sa ukázať susedom, nepridávajte mi žiadne komentáre tipu: ...mal si sa lepšie učiť nepotreboval by si zoznam. Ja sa do konfliktov nedám zatiahnuť. Fakt!

S pozdravom @stefanm

PS: tento príspevok pridávam aby sa na tejto stránke debatovalo slušne a bez osočovaní a pohŕdavého výsmechu, skrývajúc sa za anonymitu prezývky.

@zareaguj


Diskusia k téme

reteza
Ja zoznamujem a odfajkávam. Pekné PS-ko. Prajem pekný dník.
merry361
ahoj, aj keď nie som v dôchodkovom veku, rozhodla som sa pripojiť do diskusie :-) Pravidelne si robím zoznam nákupu, do všetkých obchodov, kam chodím. Aj keď mám celkom dobrú pamäť, nie vždy by som si na všetky položky spomenula. Pretože ako prechádzam po obchode, upúta ma mnoho iného tovaru. A keď nakúpim všetko zo zoznamu, podľa nálady si prejdem obchod a buď niečo naviac kúpim alebo sa len popozerám. Fakt, takýto zoznam je super vec, hlavne keď nechcete minúť peniaze na niečo "nepodstatné a nepotrebné" :-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Aj ja si robím zoznamy :-). Dokonca aj pred Vianocami urobím zoznam koláčikov, ktoré budem piecť a k tomu podzoznam aké suroviny na ktorý koláčik treba, koľko treba, potom to spočítam a urobím konečný zoznam a podľa toho kúpim. A okrem toho mám všetko poznačené v kalendári, aby som nezabudla. Podľa toho napr. viem kedy mám ísť na nejakú kontrolu lekárovi, kedy mám ísť kaderníčke atď. Je to praktické.
sovka62
Svätá pravda, @stefanm , zoznamy sú dôležité. Píšem si ich roky, aj v časoch, kým ešte pamäť slúžila lepšie, ale bola zaneprázdnená starosťami o šesťčlennú rodinu, dve domácnosti (lebo chalupa), pracovnými povinnosťami a pod. Nákupné zoznamy vytváram postupne. Na chladničke je magnetkou prichytený papier, ak niečo miniem, či ostane málo, pripíšem to tam. Zoznam doplním pred odchodom na na nákup a keďže nakupujem v obchodoch, kde sa tovar nepremiestňuje každé dva týždne, upracem ho podľa regálov. A potom je to už ako hra na klavíri, siahnem na presné miesto a takto prejdem k pokladni. Nezaujímajú ma "akcie", aj akciový tovar je drahý ak sa nakupuje systémom "raz sa zíde", lebo nezíde.
Píšem si zoznam, ak varím a pečiem pre návštevu, na sviatky a pod. Najprv jedálny lístok, potom suroviny podľa receptov a skontrolujem, čo treba doplniť (keď boli dcéry malé, volali ho "cestovný poriadok").
Mám trvalý zoznam "dovolenkový", podľa ktorého balím a z ktorého vyberám podľa ročného obdobia.
Samozrejme si vediem denník pracovných úloh a stretnutí.
Skrátka, som človek zoznamový a naozaj mi to uľahčuje život.
katka78
Chcela som prispieť aj ja, ale zbytočne už budem rozpisovať, som na tom do bodky ako @sovka62. Môj život je vďaka zoznamom, "to do list-om" a diáru oveľa jednoduchší a efektívnejší.
@Stefanm , vôbec by som "zoznamovanie" neobmedzovala iba na dôchodcov, všetkým môžu život uľahčiť, lebo to nie je len o pamäti, ale aj o lepšom hospodárení - s financiami, aj s časom.
andreac
@Stefanm , verte, že zoznamovanie nie je priamo úmerne veku. Je to životný štýl. Aj ja pravidelne zoznamujem. Prednedávnom som sa dostala v zoznamovaní na ďalší "level": robím si zoznamy zoznamov. Navyše som zistila, že zoznamovanie je pre istých jedincov vysoko nákazlivé: zoznamuje už aj moja dcéra, zatiaľ čo syn je voči tejto vychytávke absolútne imúnny.
@Stefanm , ďakujeme za skvelý príspevok!
1x rela
stefanm
Pre spestrenie diskusie pridávam foto môjho včerajšieho "zoznamu."



stefanm
Niektorí mladí už nakupujú bez zoznamov ale zato s nahlas zapnutým mobilom. Minule som v jednom menšom obchode počul, samozrejme nechtiac(!) dialóg.
On ( okolo 20r. s polovičným Hamšíkom na vrchole hlavy): "Miláčik. Vanilkový miláčik nemajú. Kúpiť vanilkový pribináčik?"
Ona ( podráždený hlas v telefóne za ktorým bolo počuť hukot práčky odstreďujucej na 1000 ot./min!): "A kde si?"
On: "v CBA"
Ona: "Kúp dva, miláčik!"
On: "Ale miláčik nemajú. Len pribináčik"
Ona: "ty (zaznel vugarizmus) pribytý, tak kúp pribináčik!!!
On: "Dobre miláčik. Cmuk".

Nové technológie prinášajú nové možnosti vytvárania "nákupných zoznamov"!!!

1x bubaya
mariamka
zoznam je taky kvazi tahak, Vies, ale treba pripomenut :) mne chodia nakupovat chlapi a nato som ich naucila pouzivat aplikaciu v mobile "Nákupný zoznam" - doporucujem, ja si radsej pisem a skrtam. Na vacsie udalosti mam elektronicke zoznamy typu Dovolenka/letna,zimna, Vianoce, Silvester, Oslava, Skolenie... co sa tyka pracovnych povinnosti, bez zoznamu ani skrt, niet nad Zoznamovanie ci mas -nast, -sat, -siat. Este nezabudnut, kde sme ten zoznam dali :)
methi
Bez zoznamov nedokazem fungovat :) Inak by som na polovicu veci zabudla.
altyn
Ja mám do dôchodku teda veľmi ďaleko, ale"zoznamujem" asi ako @sovka a tiež pred vianocami "zoznamujem" ako @Dr . Myslím že to nieje otázka veku, ale zdravého sedliackeho rozumu. A kto to nerobí, nevie koľko by ušetril, ak by to robil. A za ušetrené eurá si môžem kúpiť to, po čom mi "srdce piští". To ma naučila moja zlatá mamička...
alena45
Zoznam na nákupy robievam len pred Vianocami, som v tom veľmi neporiadna, niekedy aj trikrát prejdem okolo DM s tušením, že niečo odtiaľ určite potrebujem, ale nespomeniem si čo. A tak mi pár dní chýba napríklad Nivea, môj jediný krém na tvár. Zapne mi to vždy až ráno a do večera z hlavy vyprší.
No ak majú prísť deti na výpomoc na chalupu, tak vtedy napíšem zoznam úloh, a tak syn chodí s tým zoznamom a pracuje podľa neho. Fakt to funguje. Vie si ten deň na chalupe pekne rozdeliť podľa úloh.
Mám tu v kuchyni taký rolovací papier s perom, aby som si zapísala, čo potrebujem, ale vždy ho zabudnem, občas, keď z neho utieram prach, tak ten zoznam preriedim. V obchodoch sa riadim skôr intuíciou. Zatiaľ.
rulik
plný súhlas
prvý zoznam mám v kuchyni, urobil som si takú zmenšenú tabuľu(sololit mi ostal keď som robil tabuľu vnukom) a na ňu si priebežne zapisujem, čo mám na druhý deň kúpiť alebo urobiť( mám na nej 7 koloniek na celý týždeň-zajtra tam mám žehlenie)
z nej potom opíšem na lístok aktuálny nákup a z tabule to zmažem, takto fungujem už nejaký čas, ale musím priznať, že občas potom ten lístok zabudnem na stole a aj tak improvizujem v obchode
kukulienka71
@Rulik (29.3.2017 18:05)

ja si ten zoznam (pracne doma spísaný) zabúdam večne v aute v kabelke, do obchodu vbieham bežne len s peňaženkou v ruke, lebo kabela mi zavadzia. Dávala som si ho aj do peňaženky. Vtedy som pre zmenu chodila nakúpiť len s platobnou kartou v ruke, lebo som sa bála, že mi peňaženka niekde vypadne. Vnútri si teda skúšam spomenúť, čo to vlastne tak veľmi doma chýba (už neviem koľkýkrát), pozerám na plné regále a nie a nie si spomenúť, aj keď to mám pred očami. Neviem, ako sa volá táto diagnóza. Rozptyľuje ma dav, rozum mi chodí úplne inde. Manžel chodí bez zoznamu, vie čo chce, ešte mu vo dverách poviem pár mojich požiadaviek, ktoré počuje už len jedným uchom a prinesie naozaj všetko, čo treba. Aj keby to mal vyhrabať spod zeme:-) On si ale nepamätá žiadne dátumy, vek, výročia ani veľkosti oblečenia.
Zoznamy mám rada pri plánovaní činností - spíšem krátkodobé aj dlhodobé a po splnení ich vyfajknem. Mám tak lepší pocit.
rulik
@Kukulienka71 ja keď si zabudnem zoznam, väčšinou si spomeniem koľko bolo na ňom položiek, síce nie vždy potom trafím, tak 70%
na dlhodobejšie plánovanie mám v PC spracovaný PK(plánovací kalendár) v ňom si vyznačím meniny, narodeniny, zberateľské burzy a podobné dôležité veci, postupne potom zaznamenávam ako sa to skutočne dialo, originál ostáva v PC, kópiu vytlačím a zavesím na WC
podobne spracovávam HK(hárací kalendár) tam okrem hárania značím očkovania, strihanie, návštevu u lekára a pod.
kukulienka71
@Rulik (29.3.2017 20:44)

:-))), to je dobré, že kópiu zavesíš na WC :-D moji známi mali na WC hárok s vyznačením dátumov plánovaných ťahaní žumpy. Museli sa toho držať, plán je plán;-)))
frezia68
Vítaj, @Stefanm ,po dlhšej odmlke :-). Aktuálna téma aj pre mňa.Raz mi chýbali len vajíčka,tak som bežala do blízkeho obchodu...kúpila nejaké maličkosti a až pri pokladni ma napadlo,po čo som prišla.Odvtedy pravidelne zoznamujem a nie len nákup.Kalendár mám plný termínov,poznámok,návšteva lekárov,kontroly,babinec,stretká,narodeniny,meniny,udalosti,ešte aj prevliekanie posteľnej bielizne(veď alergička),nech je pravidelné.Zoznamovanie je dôležité,aj s ľuďmi.Teraz hľadám niekoho na skoré ranné vychádzky(vek od 45-80),podmienka pravideľnosť a bystrá chôdza cca 1 hod.Zoznamujem :-))))).
bubaya
Ja zoznamujem, hlavne odvtedy, čo som si zabudla na dovolenku v kúpeľoch vziať plavky, hehe.
marika9
Ja zoznamujem už takmer od detstva. Môj otec (tiež silný zoznamista) hovorieval, keď si blbý, tak si píš. A teda písal, aj čo má spraviť na dome a v záhrade.
Na konto mladých: môj 18 ročný syn si veci, ktoré mu kážem nakúpiť, odfotí do mobilu.



mitzy
Zoznamujem, naučila ma na to stará mama, ktorá spísala vždy zoznam, čo potrebuje a poslala ma do obchodu samú už ako dieťa cez ulicu so stovkou. Osvojila som si to a zoznam si skoro vždy napíšem. Nedávno som šla do obchodu bez zoznamu - chcela som len jednu vec! Orechy. Kto by zabudol? No, dopadlo to nasledovne: košík som najprv naplnila ovocím, potom som vzala petržlen v kochlíku, ešte toto sa mi páčilo a toto dcérke možno bude chutiť... potom som zbadala kónickú sklenenú misu v akcii. Už bola v košíku. Spokojná som šla z obchodu a doma som si uvedomila, že nemám to, po čo som išla a nebudem môcť piecť. Ale nevadí. Ovocie som dala do misy a dala si dva banány.
Na zoznam si však píšem také základné veci ako: pečivo, zelenina atď. Potom v obchode si vyberiem, čo sa mi páči, či práve brokolicu majú, alebo tekvicu peknú. Pri pečive zas- či chleba mi padne do oka, alebo rožky. Múky a ťažšie veci vždy spíšem do smsky mužovi, on robí veľké nákupy autom cestou z práce 2xtýždenne. A vždy ma poprosí nech mu pošlem sms, lebo on tie papierové zoznamy nemusí a ja tiež počas dňa poprichádzam na to, čo vlastne bude treba :)
No a najlepšie sú moje nákupy s dcérkou. Potrebovala som pre ňu prechodnú čiapku. Z obchodu sme odišli z hračkou a zubnou kefkou. Čiapku sme kúpili teda v inom detskom obchode :)
Potrebovala som si kúpiť v zime narýchlo rukavice. Boli sme vonku a ja som si zabudla svoje. Však rukavice stoja euro dve v Kik. Nepôjdeme preto domov. Kúpila som jej tam pančušky. Čo však bolo pre to, lebo som nemala so sebou aj na to aj na to a tie pančušky-aj keď boli menej potrebné v tej chvíli, boli krásne. Tak nestiahni si sveter na hánky a nepokračuj v prechádzke bez rukavíc :) Jednoducho-keď vojdem do obchodu, všetky tie svetlá, veci, ten chaos je tak silný, že bez zoznamu to u mňa nejde. Všetko chcem popozerať.
A bez diára by som bola už úplne stratená. Čo mi pripomenulo, že musím dnes vybaviť telefonát do úradu. Ďakujem za diskusiu ;) pripomenula mi, že vo svojej podstate sme stále lovci a zberači. Len lovíme a zbierame v obchode.
evusik
aj u nás sa zoznamovalo a aj zoznamuje :-) ako decko si pamätám, že mama napísala zoznam a otecko išiel na nákup a keď prišiel tak pekne mame vyúčtoval peniaze do haliera, pokladne vtedy ešte neboli, tak jej na ten zoznam napísal ceny, pekne to zrátal a vrátil mame to čo mu zostalo, hlavu na čísla mal dobrú.
U nás chodí na nákupy manžel a len zo zoznamom pretože on je presne ten typ, ktorý kúpi všetko čo vidí, tak ho musím hamovať. Aj tak sa ale stane, že donesie niečo čo nebolo na zozname s tým, že veď akcia - no nekúp to!
Občas sa mu stane, že zoznam zabudne doma a potom behá po obchode s mobilom a vypytuje sa ma, musí byť na neho úžasný pohľad :-)
ale ináč to funguje u nás asi ako všade inde, jeden zoznam na chladničke, jeden pri počítači a zrovna minulý týždeň sme robili zoznam semienok na sadenie, keby som išla bez zoznamu tak by som nakúpila kopu blbostí a pri pokladni by som sa chytala za hlavu, že 20 Euro, už sa mi to raz stalo... teraz to istí zoznam a zaplatím len 15 Eur, no aj to je úspech :)
a ešte mám veľký zoznam na nástenke pri počítači všetkých narodenín a menín, sme veľká rodina, tak aby som na nikoho nezabudla
dvorka
Moja mamka, zásadná antizoznamistka dodneška mala tú výhodu, že sme boli tri deti plus náš otec a tak vždy keď niečo zabudla povedať čo treba kúpiť, poslala ďalšieho člena rodiny. Od najmladšej (teda mňa) po najstaršieho. Teraz takto chodí aj tri krát za deň do obchodu len môj ocko, lebo ostatní sme vyleteli z hniezda a písať zoznam? "Načo. Veď ja mám pamäť dobrú." :)
Ja zoznamujem už od detstva. Nielen nákupy, ale aj čo spraviť doma, na záhrade, pracovne, nepracovne. Je to fakt dobré.
A, ďakujem zakladačovi tejto diskusie. Je to pre mňa fajn životabudič pred celodennou prácou. Asi ešte lepší ako káva. Málokedy si ráno otváram Varechu. No dnes, asi osud.
conscientia
Zoznamujem, a neskutočne rada. No ten sviňa zoznam strašne rád ostáva doma, ba dokonca sa predo mnou ukryje. Niekedy drzo ostane na chladničke, prichytený magnetom. Občas na ňom drichme mačka. Občas ho uložím na viditeľné miesto, nech naň nezabudnem.

A ak sa stane zázrak, že ho so sebou vezmem "vyvenčiť", v obchode ma napadne skontrolovať ho zásadne v rade pred pokladňou. Kupujúci ma majú radi, najmä ak sa pokorne s vozíkom odoberiem po zabudnuté veci. Som charakter, uvoľním im miesto.
sovka62
Vidím, že zoznam je dôležitý pre veľa ľudí. Ešte, aby sa ho naučil písať tá babka, ktorá poslal dedka do obchodu. Bez zoznamu, lebo len dve veci: chlieb a mlieko. Dedko sa vrátil a priniesol sviečky. Babka sa rozčúlila: Dedko, na teba sa už naozaj nedá spoľahnúť!? Povedala som dve veci! Kde máš zápalky?
babka123
Pozdravujem pána, ktorý navodil takú zaujímavú tému zoznamovania. Už som dávno doma na dôchodku, ale spomínam si na jedného kolegu a bol mladší odo mňa, že používal už vtedy - debilníček - zoznam povinností.
2010
Ako vidim len zoznamnici sa ozvali, zoznam som nikdy nemal, ani nebudem mat, a ked ho budem naozaj potrebovat dakde v starobinci to za mna vyriesia.
2010
@Conscientia (30.3.2017 13:39)
Uplne vazne zoznam som nikdy nepotreboval a hlavne teraz vsetci bombarduju moj smart phone, lekar mi pripomenie SMS ze zajtra o desiatej. Plyn, voda atd. 2 dni pred zaplatenim SMSkuju, jasne ze aerolinky ze zajtra letim, a najlepsia je poistovna, poobede ide silna burka aby som vsetko pozatvaral. To nehovorim z kancelarie robia uplne zoznamove orgie cez office 365 na mojom smart phone.
norbert1
@Conscientia (30.3.2017 13:39)

,,Královnou sarkazmu,, si sa tu niekde sama nazvala, bohužial Tvoje komentáre často vypovedajú nie v duchu sarkazmu, ale v duchu hlúposti. Diskusia má názov ,,Zoznamujete?,,- odpoved teda može byt aj v suchu ,,áno,, aj v duchu ,,nie,,.
conscientia
@Gabriele Budem za mrchu, ale to ja rada: ozvať sa tu môže každý, čiže i ja. Ozvala som sa. A ten zvyšok, čo si myslíš...to mi je voľné. Dnes i zajtra.

@2010 Tvoj smart je sexy. Hneď zajtra ma bude zaujímať, čo ti kto esemeskuje.

Inak, ak má niekto ešte ďalší existenčný problém - použite TS alias  www.varecha.sk/w/ts/...

methi
@Conscientia (30.3.2017 13:39)

A ja ze aka fajn temicka, priatelska, tu sa nikto nemoze pohadat. Skoda. Inak smsky - upozornovacky chodia aj mne odvsadial, len ten zoznam do obchodu si musim pisat sama :)
2010
@Conscientia (30.3.2017 15:02) ziaden sexi mobil.Su krajiny kde sa nemusis rano zapisat ale lekar ta nahana.Sorry Kuku viem ze to nepredychas

Friendly reminder of your appointment for: Wednesday 15th March at 1:15pm and 1:45pm with Physiophi, Darra. If you are unable to attend or need to reschedule, please call 3172 4332.
altyn
@2010 (30.3.2017 14:04)

No hej, niečo takéto robí aj môj, no písať si do neho že už mám len jeden kotúč toaleťáku, si musím sám. Inak si budem musieť vy.... novinami. A to tiež nejde, nekupujem, čítam v smartfóne... A tým by to bolo naozaj veľmi nepríjemné! :-)))
rela
Aj já zoznamujem a na radu @andrejkyc pôjdem do vyššieho levelu. @stefanm dlho Ťa nebolo počuť, ale zadal si dobrú tému
denyany
Zoznamujem väčšinou pred väčšími akciami(rodinné stretnutia, oslavy), keď je toho veľa a nechcem behať po zabudnutú vec. Ak treba kúpiť viac ako tri veci a ide manžel, tak aj vtedy robím zoznam. A často ten zoznam zabudne doma a tak mi vyvoláva, že čo ešte? On je dosť zábudlivý, aj keď do dôchodku má ďaleko. Minule mal z pivnice doniesť cibuľu a múku. Doniesol múku a mlieko, takže sa musel pre cibuľu vrátiť..
joevinohrad
slovesa su kolesa.....
to si pametam zo slovencini ked som bol 14 rocny
ale si nepametam slovenske piesne moc
ooo jedlo si pametam
hribovu omacku som dnes uvaril ,a to bola vyhra !
aj v Kanade ju maju radi
dobru chut ....
redakcia
@Joevinohrad (30.4.2017 06:03)

V tejto diskusii je použitá slovná hračka (v angličtine: word play): ZOZNAMovať sa znamená stretnúť niekoho a spoznať ho (to meet someone), zatiaľ čo urobiť ZOZNAM (make a list) má úplne iný význam.
Ľudia sa tu bavia o tom, aké zoznamy si píšu, aby na niečo nezabudli, keď idú nakúpiť, majú niečo vybaviť... a aké zábavné situácie pritom zažili.