Zdravá výživa

ŽELEZO MOJE

hltavec - fotkahltavec, 21. februára 2013

prosim poradte mi mam velmi malo zeleza v krvi, co mam robit aby
mi jeho hladina stupla cim skor? co by som mal jest? Poradite mi ci
nie?

@zareaguj


Diskusia k téme

paeva
na jar žihlava, po nej pohár červeného, inú radu neviem
1zdenko
Odjakziva to bol spenat. A tiez aj pecienka je dobrym zdrojom zeleza.
1zdenko
A tiez aj sojova muka, biela fazula. Ta pecienka udajne ma byt hovadzia. Takze vsetko dobre potraviny, myslim este aj niektore orechy maju vela zeleza. Skus to hodit na google, tam ti mozu poradit viac. Good luck.
medovnicek
ja mávam ten istý problém a kolegyňa mi poradila Ferodyn od firmy Revital a mne osobne veľmi pomohol
fany1602
šťava s cvikle ale aj surová pečienka je výborná!!!!no a samozrejme dobré červené vínko.
45678
@hltavec a čo takto navštíviť lekára ? ale ak chceš môžeš čerpať aj z tejto tabuľky .
ŽELEZO - DENNÁ POTREBA:
Deti: 10-12 mg
Dospievajúci: 20-25 mg
Ženy v období menštruácie alebo v tehotenstve: 20-25 mg

Priemerný obsah železa v niektorých potravinách (mg/kg)
Potravina Fe mg/kg
Riasy 530,0
Pivné kvasnice 176,0
Peľ 90,0
orechy, semená Fe mg/kg
Sezamové semienka 100,0
Pistácie 73,0
Slnečnicové semienka 70,0
Piniové jadrá 52,0
Mandle 41,0
Orechy 21,0
obiloviny Fe mg/kg
Sójová múka 120,0
Ryža lúpaná 28,0
Pšenica 43,0
Ovsené vločky 36,0
Ovos 45,0
Múka ražná vysoko mletá 48,0
Múka pšeničná hr. 21,0
Kukuričné zrno 24,0
strukoviny Fe mg/kg
Biela fazuľa 76,0
Šošovica 70,0
Fazuľa 60,0
Hrach 50,0
Bôb 48,0
Zelený hrášok 19,0
Zelené fazuľky 13,0
zelenina Fe mg/kg
Špenát 50,0
Pór 28,0
Zemiaky 13,0
Špargľa 11,0
Kel 10,0
mäso, vajcia Fe mg/kg
Hovädzia pečeň 90,0
Hovädzie mäso 27,5
Jahňačie mäso 20,0
Bravčové mäso 17,5
Vajce 17,0
Tuniak v oleji 12,0
Kuracie mäso 10,0
hltavec
a tie jablka mam jest s tymi klincami? ci sa tam tie klince rozpustia v tom cele?
milad
...zabudla som dopísať, že určite nemáš k svojmu problému, ktorý ti, samozrejme nezávidím, ešte aj pravidelné mesačné straty železa. Ale zabrať by to mohlo, hm?
hltavec
aha no dakujem, pomohli ste mi asi zacnem klincama a cajom z pokrivy ci prhlavy ci ako to vy volate ale keby mal dakto este ucinnejsi napad sem s nim len dufam ze mi nenakazete jest zelezne piliny
marianna76
potrebuješ aj vintamíny B, tie sú dobré, aby sme mali dobré železo.... šošovica je tiež dobrá...a aj červená repa... a hlavne, moc to nepreháňaj... poznám ale paniu, čo môže jesť veľa železa... ale organizmus to nepríjme...
mracik9
hltavec,skús pšeno a trstinovú melasu,to mám od mojej lekárky,ktorá tvrdi že jej to pomohlo
gordonko
chcel som Ti poradiť tie klince v jablku ale ako vidim už Ti ich poradili .....len ja ked som to počul hovorilo sa aby som si zohnal staré kované klince tie sú z čistého železa ....neviem či tie čo mame teraz budú dobré..... spíš bych sa pozrel po dajakom kováčovy ten isto bude mať poctivé železo ktoré by si popychal do jablka
okrem toho som dcere kvôli nedostatku železa dával černice a čierný rybíz - má vela železa
jamarlen
železa máme v strave dosť, no jeho vstrebávaniu bráni nedostatok vitamínu B6 a B12, a tak sa nemôžu tvoriť krvinky, alebo sú veľmi maličké.
neposed
mne nepomahali ziadne lieky tak mi nakoniec lekarka poradila rano nalacno 1dl bikaveru pomaly doslova vyoblizovat tak cca za hodinu. Pred vinom nepit ani vodu a po nom 1h tiez nic a ranajkovat az potom. Najskor som mala obavy, ze to bude bude problem nalacno, ale zabralo. Moze byt aj ine cervene vino, ale musi byt kvalitne huste.
irenaw
trstinová melasa, sezam, kokos, mak. tekvicový, sezamový, makový olej. semiačka a oriešky. a dobré červené nikdy nie je zlé :-)
soncya
navštív lekára, ten ti určite najlepšie poradí. ( a žiaden alkohol!)
sovka62
@hlatavec , s anémiou určite treba navštíviť lekára. Ak je toho železa naozaj málo, môže ísť o skryté krvácanie niekde v organizme a to nie je hračka. Takže vyšetriť a vyliečiť, špenát to nespraví, železo je v ňom viazané v chelátovom komplexe a ty ho odtiaľ do svojho organizmu nedostaneš. Táto skutočnosť je známa roky, ale povera pretrváva.
levandula
na anemiu jedine maso, cervene maso, najlepsie krvave stejky a tatarak,
aj hov. brav. a kuracia pecen, hlavne aby to bolo pripravene tak akurat, nic presmazene. zelezo z rastlinnej stravy sa vstrebava ovela menej ako z masa.
mariaklara
Moja dcéra, keď chodila do školy tiež mala málo železa, odporučili jej jesť kokosovú múčku, každý deň aspoň 2 - 3 PL, čučoriedky, maliny, jostu, čierne ríbezle, strukoviny, mangold, lobodu, orechy a iné. Lekár Ťa bude len liekmi napchávať.
francuzska1
hltavec, sovka a levandula ti radia najlepsie, ver, ze dobre hovoria, tera ist k lekarovi ako vravi sovka a jestne maso, hlavne cervene+vnutornosti, strukoviny, spenat nie je az taky zazrak, zelenina tiez obsahuje Fe, len je problem s vstrebavanim... moj muz ma opacny problem, ma az chorobne vela zeleza a toto ma vyslovene zakazane jest...;-)
prajem vsetko dobre!!!
cesminaz
jasom mala nedavno ten isty problem,uzsom sa citila zle,na vracanie,tocila sami hlava a znicoho nic mi bolo na odpadnutie ,presne ako pri tehotenstve :-) !! Ale jasom uz takto bola ked som mala 15rokov(brali mi krv),takze somsi ako "druhu moznost"domyslela zemi zas chyba to zelezo,takze som sa docitala ze 100g ovsene vlocky pokryje dennu potrebu zeleza 1cloveka,a zacala som kazde rano jest vlocky smliekom a medom.Take 2-3dni mi bolo este nevolno toasi kym sa to chybajuce zelezo doplnilo,ale od vted chvalabohu uz som vporiadku a ten problem nemam.Takze jati radim "toto" :-)
martan
Kamarátka, ktorá sa živí prevažne rastlinnou stravou sa zbavila anémie užívaním riasy chlorelly v tabletkách. Megazdrojom sú však i všetky ostatné riasy (bežne dostupné v biošopoch). Užívajú sa ako doplnok stravy v malých množstvách. Na lekárov by som sa určite v dnešnej dobe nespoliehal - väčšina má potrebu len doblba liečiť ale nie vyliečiť. Pacient je pre nich predsa zdrojom € ! V dnešnej dobe však už mnohí majú k dispozícii diagnostické prístroje pôvodne vyvinuté v NASA, ktoré dokážu presne zistiť o človeku takmer všetko. Samozrejme i následne stanoviť postup nápravy problému (napr. s využitelnosťou železa organizmom ). Tip : www.bioquant.sk