Varecháči zlatí,poraďte, čo so zelenými paradajkami.Tie mrchy narastú síce pekné,ale potom odpadnú a červenanie sa nekoná,výnimočne sa zapýria...Mám ich driečne dnes pozbieraných zase,plnú misku,vrátane cherry rajčiniek. No čiape stále ako o dušu,nemajú kedy dozrieť. Robíte niečo z nich? Spracúvavate ich? Už ma napadlo ich dať do súdka podľa starého bulharského receptu tu na Vareche,ale to miniem len trochu a ja mám zasadenú paradajkovú plantáž,ja taký paradajkoholik,čo budem trocháriť nie?...:-D Poteším sa každej rade,kým niečo nevykutrem v múdrych knihách.
@zareaguj
Neodporúčam konzumovať, ani zavárať tie zelené, obsahujú jedovatý alkaloid a po konzumácii väčšieho množstva by sa človek mohol otráviť. Nerobím plané bububu, pred pár rokmi na otravu solanínom zomreli pri Trnave dve deti. Tak bolo uzavreté vyšetrovanie ich záhadnej smrti.
ja sa tiež tých zelených obávam, počula som o tom a kámoške bolo dosť nedobre po zjedení zelenej zaváranej, mne by bolo isto ked by som si len domyslela, že čo obsahujú :-) ja ich zajtra oberiem, kašlem na to a urobím, ako @sovka naša radí, dám aj do tmavej špajze, uvidím, niečo nechám ešte vonku, ak by sa im uráčilo červeňať sa konečne
je nám tiež ľúto..muž to donesie z role-hoci vie-že sa to nezje..chutia ako tie reťazcové polystyrénové-hoc sa zaprlia..
je taký rok..mokrý..už nám chytili plieseň..:-(
a pritom chuť domácej je nenahraditeľná..
proste-skvelá..
varecha.pravda.sk/diskusie/zelene-paradajky/3747-forum.ht...
Pozor na rajčata
Mnohem vyšší dávku solaninu, nežli z hlíz brambor, můžete získat z nezralých, zelených rajčat. V latinské Americe jejich chuť milují a připravují z nich nejrůznější pokrmy – ale jde o kulinaření poměrně riskantní. V jednom nezralém rajčeti může být až 25 mg solaninu. Nejbezpečnější jsou v tomto případě džemy ze zelených rajčat, neboť cukr solanin deaktivuje.
obtíže se mohou dostavit už po požití mnohem menšího množství, od 25 g. Projevují se obvykle jako nevolnost se zvracením, které často provázejí žaludeční křeče, dochází k narušení sliznic trávicí soustavy. Při silnějším zasažení dochází ke zrychlení tepu i dýchání, hrozí ztráta vědomí až kóma.
Tie deti, ktoré som spomínala v prvom komentáre, boli na prázdninách u babky. Obedovali zemiakové placky, zvyšok surového cesta babka odložila na balkón a večer im z neho spravila placky čerstvé. Vplyvom svetla sa obsah solanínu zvýšil a nešťastie bolo hotové.
Tak neviem, čo je väčšia škoda, oželieť zelené rajčiny, alebo riskovať zdravie?
Takže ak ste ich niekde videli jesť, prípadne jedli aj výrobky z nich, tie nemajú nič spoločné s našimi nezrelými rajčinami.
www.diagnosisdiet.com/nightshades/...
mňa už teraz brucho začalo bolieť čo @sovka píše a nie to, aby som ju zjedla :D, ja som posero
Pozor! Nikdy nejedzte zelenkasté alebo naklíčené zemiaky a zelené či nedostatočne zrelé rajčiny. Obsahujú jedovaté alkaloidy solanín a chaconín, ktoré sa nedajú zničiť ani varením. Smrteľná dávka solanínu je 400 miligramov... V 80-gramovej zelenej rajčine je 25 miligramov tohto prudkého jedu. Priotráviť sa môžete aj zo zaváraných zelených rajčín...
www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=print&am...
Otec ich pridával do čalamády spolu s paprikou a uhorkami. Aj to sme prežili. Ten jed, ktorý obsahujú zelené paradajky, sa sterilizáciou stratí. Len treba odhadnúť čas sterilizácie, aby paradajky príliš nezmäkli. Preto je vhodné sterilizovať zhruba rovnaké kúsky, či už celé alebo nakrájané alebo ich mix. Dobré je pridať pokrájanú cibuľu na kolieska. Nálev sladko-kyslý, ako na uhorky.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19514731...
www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal....
chilli nasadím na celú záhradu, to využijeme a viem, že zdravé, s tými nemám problém ani jeden rok, ak zajtra nezabudnem, pofotím, aha nie zajtra, chlap má pánsku jazdu u nás doma, pozajtra,ved ja tu nakuknem a spomeniem si
@mijaita , vdaka, áno sú to oni
@afataga , ty vieš zaklincovať, že lišajniky, no asi hej
@2010 , ty teda vieš zamotať mozgové závity, ja viem, že vieš, aj sa to jedlo u nás, ale čo sa budem vedome tráviť? a ty opak vravíš a boh zná, aké ješ ty a aké rastú tu nám?
dadala.hyperlinx.cz/nakl/naklh.html...