Rôzne

Zelené paradajky

marianne - fotkamarianne, 15. augusta 2014

Varecháči zlatí,poraďte, čo so zelenými paradajkami.Tie mrchy narastú síce pekné,ale potom odpadnú a červenanie sa nekoná,výnimočne sa zapýria...Mám ich driečne dnes pozbieraných zase,plnú misku,vrátane cherry rajčiniek. No čiape stále ako o dušu,nemajú kedy dozrieť. Robíte niečo z nich? Spracúvavate ich? Už ma napadlo ich dať do súdka podľa starého bulharského receptu tu na Vareche,ale to miniem len trochu a ja mám zasadenú paradajkovú plantáž,ja taký paradajkoholik,čo budem trocháriť nie?...:-D Poteším sa každej rade,kým niečo nevykutrem v múdrych knihách.

@zareaguj


Diskusia k téme

kecemis
Marianka ja sa pametam , ze moja mama ich zavarala do poharov podobne ako uhorky, teda nakyslo. Recept neviem ale urcite sa tu niekdo najde, kto poradi.
marianne
no Mirko skusit mozem,toto mi dnes z krickov popadalo,uz sa mi to hromadi..


sovka62
Ťažká rada, keď ich máš tak veľa. V menšom sme ich vždy na konci jesene vkladali do PET vreciek, hermeticky uzavreli, nechali na svetle a oni postupne dozreli pekne do červena. Samozrejme, všetky museli byť bezchybne zdravé a kontrolovali sme, či sa niektoré neposlušnice napriek tomu nerozhodli zhniť. Také museli z kola von, poslušnice sa preložili do nového vrecka a bolo.
Neodporúčam konzumovať, ani zavárať tie zelené, obsahujú jedovatý alkaloid a po konzumácii väčšieho množstva by sa človek mohol otráviť. Nerobím plané bububu, pred pár rokmi na otravu solanínom zomreli pri Trnave dve deti. Tak bolo uzavreté vyšetrovanie ich záhadnej smrti.
marianne
no @sovka ,tak som doparadajkovala;-)) ale aspon tie najvacsie skusim dat dozriet do vreciek,ked nie, tak pojdu ta-het..
kimlo
Aj ja ich zavaram, sladkokysle ako uhorky. Prekojim na polovicu, naukladam do pohárov, s cibuľou, do každého pridám jedno habanero, zalejem nalevom, zasterilizujem, a pochutka je na svete...a pridávajú sa aj do calamady. Solanin sa stráca tepelnou úpravou.
marianne
naazeby im svitlo na lepsie casy? dakujem @kimlo :-).na par poharikov sa mozno odhodlam,skusim zjest jednu,hadam prezijem...nejakeho pokusneho kralika pohladam:-))
1x belka2
havino
@marianka , vidno, že sme v rovnakej zemepisnej šírke, ja som sa dnes zaprisahala, že paradajku už nezasadím, pol záhradky mi miesta zabrali, 20 kríkov, v črepníkoch obrovských cherry, zarodené krásne trsy, ale len zelené stále sú, už pomaly mesiac čo som doma z dovolenky, dnes som dve obrala začmudené do červena a tiež ma cukalo, že ich idem obrať a niečo s nimi robiť, ak bude liať u nás, ako hlásia, tak už len plieseň dostanú, na šlak trafenie, pritom chilli mám ako sa patrí, aj papriky, tak už neviem
ja sa tiež tých zelených obávam, počula som o tom a kámoške bolo dosť nedobre po zjedení zelenej zaváranej, mne by bolo isto ked by som si len domyslela, že čo obsahujú :-) ja ich zajtra oberiem, kašlem na to a urobím, ako @sovka naša radí, dám aj do tmavej špajze, uvidím, niečo nechám ešte vonku, ak by sa im uráčilo červeňať sa konečne
havino
ešte som chcela, aj moja mama ich pravidelne zavarala, aj k uhorkám dávala, aj samotné, či som ich jedla, nepamätám, ale teraz už nemám odvahu, potom daj vedieť, ked kohosi otestuješ :-)
kecemis
No nejak tak ich robila mama, ako pise kimlo. Boli stiplave, co mne a otcovi chutilo. Jedol som ich od malicka, a prezil som. Myslim, ze nedavno tu bola debata okolo zelenych paradajok. A viem, ze sa pouzivaju v jedlach, a aj sa tu normalne predavaju.
marianne
:-))) @tanicka to mas tak,ked sme sa na hornaakoch paradajky dali sadit:-))..ja ich mam tiez pol zahrady, ale dve som zjedal cervene,sa im nejakym zazrakom podarilo:-D...
havino
@kimlo , ked ťa tu máme na linke, prosím ťa, ako sa volajú chilli papričky čo sú ako zvončeky? tých mám strašne veľa
marianne
ale aj cukiet ci repy a uhoriek nakladaciek,fazule je tento rok pozehnane,nestiham spracovat
radost
zo zelelenými rajčinami máme za sebou snád všetky pokusy..záver:nestojí to za nič..tá chuť..ani dozrievanie doma..ani..
je nám tiež ľúto..muž to donesie z role-hoci vie-že sa to nezje..chutia ako tie reťazcové polystyrénové-hoc sa zaprlia..
je taký rok..mokrý..už nám chytili plieseň..:-(
a pritom chuť domácej je nenahraditeľná..
proste-skvelá..
ria52
no ja zvyknem neposkodene paradajky dat do 4 l poharov a ulozit na okno pekne postupne dozrievaju
havino
ja som si doniesla z Chorvátska domáce, ludia to je chuť, to je paradajka, ja som sa ich tam nevedela dojesť, ako jablká, môj hlavou krútil už nadomnou, po ceste v Komárne som ešte dokúpila pri bráne na ulici, tiež domáce a z tých som si pozavárala aj pretlak, aj lečo a s týmito doma to risknem, polovičku oberiem dám aj tak aj onak, ostatné nechám, nech sa deje vôľa božia teda
1x belka2
marianne
ved to @radost ten dazdivy rok ich odrovnal,ale zase inej zeleninke sa dari... @ria52 dakujem,aj Tvoj sposob vyskusam...:-)
marianne
@tani aj ja som si doniesla z Talianska taky divny druh to bol,este som taky tvar nevidela,ale tiez fantasticke,darmo Chorvati,Taliani,stredomorci maju na to klimu..
milad
presne ako @ria52 , čo mi nestihlo zmrznúť som dala do fliaš a postupne dozrievali až do Vianoc- mala som ich v kuchyni na okne- nezavreté, len prikryté servítkou a priebežne som vizuálne kontrolovala.
sovka62
@kimlo
Pozor na rajčata

Mnohem vyšší dávku solaninu, nežli z hlíz brambor, můžete získat z nezralých, zelených rajčat. V latinské Americe jejich chuť milují a připravují z nich nejrůznější pokrmy – ale jde o kulinaření poměrně riskantní. V jednom nezralém rajčeti může být až 25 mg solaninu. Nejbezpečnější jsou v tomto případě džemy ze zelených rajčat, neboť cukr solanin deaktivuje.
sovka62
Vážná otrava solaninem nastává obvykle po požití 400 mg, ale
obtíže se mohou dostavit už po požití mnohem menšího množství, od 25 g. Projevují se obvykle jako nevolnost se zvracením, které často provázejí žaludeční křeče, dochází k narušení sliznic trávicí soustavy. Při silnějším zasažení dochází ke zrychlení tepu i dýchání, hrozí ztráta vědomí až kóma.
sovka62
Takže tak, ako je hore uvedené.
Tie deti, ktoré som spomínala v prvom komentáre, boli na prázdninách u babky. Obedovali zemiakové placky, zvyšok surového cesta babka odložila na balkón a večer im z neho spravila placky čerstvé. Vplyvom svetla sa obsah solanínu zvýšil a nešťastie bolo hotové.
Tak neviem, čo je väčšia škoda, oželieť zelené rajčiny, alebo riskovať zdravie?
sovka62
Pozrela som si aj tie staršie diskusie. Pre istotu znovu napíšem, že tie zelené, ktoré sa vo svete konzumujú, sú síce zelené, ale nie nezrelé. Sú zrelé, sú vyšľachtené tak, aby neočerveneli. Semená sa dajú kúpiť už aj u nás napríklad odroda Zebra.
Takže ak ste ich niekde videli jesť, prípadne jedli aj výrobky z nich, tie nemajú nič spoločné s našimi nezrelými rajčinami.
marianne
jasne @sovka az taka setrna nie som,aby som riskovala zdravie:-) dakujem..uz som si zabezpecila velku 4l flasu,jablko a idem to vyskusat ako @ria52 ,jest ich zelene isto nebudem...uvidim ako sa im bude darit vo flasi,mohlo by im to pripominat sklenik..:-) ked nie,vyhodim..
1x havino
havino
na rýchlo nagugam, že čo nové, bo idem na ne, polku idem obrať a schovať do tmy s jablkom a aj na parapetu s jablkom dám, na svetlo a povieme si potom

mňa už teraz brucho začalo bolieť čo @sovka píše a nie to, aby som ju zjedla :D, ja som posero
marianne
@havino :-)))) a teraz babo rad,@2010 pise,ze sa nemame coho bat..:-)) no nist,idem jednu zjest a ked uz nenapisem,tak viete o co ide...:-DD
astheart
Když jsme ještě měli klasická okna, nechávali jsme je dozrávat mezi 1. a 2.sklem. Šlo to fajn, protože sklo je zahřívalo. Pak taky v lepenkových krabicích ve tmě. Mamka ty krabice dávala v ložnici pod postel, :). Dozrála taky, ale musela se přebírat, protože část se jich zkazila.
sovka62
@2010 , aj keby som zabudla čo ma učili na univerzite, našla som niekoľko zdrojov, ktoré tvrdia to čo ja. Jeden príklad (zdroj E- encyklopédia):
Pozor! Nikdy nejedzte zelenkasté alebo naklíčené zemiaky a zelené či nedostatočne zrelé rajčiny. Obsahujú jedovaté alkaloidy solanín a chaconín, ktoré sa nedajú zničiť ani varením. Smrteľná dávka solanínu je 400 miligramov... V 80-gramovej zelenej rajčine je 25 miligramov tohto prudkého jedu. Priotráviť sa môžete aj zo zaváraných zelených rajčín...
jozefj
Sovka62 má pravdu. 2010prestaň čítať bludy.Myslel som si že si na vareche jeden z najmúdrejších, ale trochu si ma sklamal.
2010
@jozefj , uplne s tebou suhlasim na slovensku vypestovali novu odrodu rajcin co obsahuje solanine, ale este aj v cechach stale sadia klasicke bez solaninu ale s glykoalkaloidom tomatinom, ten ma iny chemicky vzorec ako glykoalkaloid solanine co je v zemiakoch.Takze ospravedlnujem sa kecam zase zahranicne kapitalisticke bludy. Sorry
 www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=print&am...
denyany
Ja len pridám moju skúsenost- moja mama zavárala do fľaštičiek od výživy takú pikantnú zmes, boli tam malé alebo na štvrťky pokrájané zelené paradajky, šalotka a čili paprička-to zaliate nálevom podobným ako na uhorky. Bolo to vynikajúce k domácej údenej slanine, k rôznym mäsám. Jedávali sme to roky, nikdy sa nič nikomu nestalo. Síce zjedli sme obsah takej maličkej fľašky dvaja-traja raz za čas.Ale to som netušila, že v zelených paradajkách je jed. Ak mama zas zavarí, dám si aj tak. Troška.
huck
Pre svoje potesenie na terase som si prvy krat zasadila dve rastlinky- cherry pradajky. Rastli mi " na vidom oci" az nad moju hlavu, zakvitli jedna mila radost, sformovali sa krasne bohate strapce zelenych guliciek po 10 - 15 ks na kazdom, no a ja som hrdo slubovala susedom spolocnu oberacku... Pri prvej navsteve mojho trojrocneho vnucika, ktory bol mimoriadne tichy, kym prebiehal uvitaci rozhovor bolo rozhodnute inak ! Vsetky, este stale zelene paradajky, do poslednej gulicky maly "brigadnik" obral do kosika, ktory sa tam nasiel. Padla mi sanka, zahmlilo sa oko... ale co neodpustis natesenemu usmiatemu milacikovi , ked ti povie - " Babi ,ty uz nemusis, ja som ti pomohol obrat!" Nuz co, paradajky som prelozila do plytkej drevenej bednicky a nechala na polici na terase.. Korene som vyhodila .. co uz?... Pomaly zabudnute paradajky po tyzdni-dvoch dozreli scervenali a boli vynikajucej chute a vone. Mila @marianne , mozno by bole dobre, aby si aj ty svoje zelene pradajky ulozila na nejaku policu niegde vonku a na urcity cas na ne zabudla :) Urcite ti dozreju ako tie moje ..
marianne
dievcata,sak som im za spolocnikov cervene jablcka s kvetinkami dala,nech odkukaju ako sa to robi:-DD dakujem za rady:-)
evanaaa
Aj moja mama často zavarovala zelené paradajky, mne nechutili, ale jeden z bratov ich mal výnimočne rád. Ale neviem, či boli zelené - nedozreté, alebo zelené - ako odroda. A kupovala ich väčšinou ( ako aj inú zeleninu) od Bulharov a Maďarov u nás na trhu. Újma na zdraví nebola, takže, neviem........
slnecnica1
Súhlasím so @sovkou. Tiež sme mali veľa paradajok čo nedozreli, bolo nám ich ľúto len tak vyhodiť tak sme ich dali ošipaným a veru mali sme potom problém ošípané zachrániť. Nikdy viac. Ako sa hovorí človek sa učí na vlastnej skúsenosti.
peter423
My sme zelené paradajky zavárali už pred 40 rokmi, zatiaľ sme nažive.
Otec ich pridával do čalamády spolu s paprikou a uhorkami. Aj to sme prežili. Ten jed, ktorý obsahujú zelené paradajky, sa sterilizáciou stratí. Len treba odhadnúť čas sterilizácie, aby paradajky príliš nezmäkli. Preto je vhodné sterilizovať zhruba rovnaké kúsky, či už celé alebo nakrájané alebo ich mix. Dobré je pridať pokrájanú cibuľu na kolieska. Nálev sladko-kyslý, ako na uhorky.
afataga
ja sice tie odborne nazvy nepoznam, ale viac krat som citala a pocula, ze sa zelene nemaju jest, babka ich zavarala ako uhorky, vsetci to vzdy prezili, ale mne to nechutilo, skusala som vlani tiez takto do pohara s jablkom, ale zacali hnit, tak skoncili v komposte, toho roku to vidim tak isto, aj ked ich mam menej ako vlani, tak tak, sme uz skoro za polarnym kruhom :-) asi my sme mali pestovat lisajniky :-)
havino
no a sme @marianka tam, kde sme nechceli byť, moje nervy, na rok nechcem žiadne paradajky, moje sú už v krabici v špajzi, v tme, sem tam im zasvietim :-) a na okne v kuchyni, uvidíme kto z koho :D
chilli nasadím na celú záhradu, to využijeme a viem, že zdravé, s tými nemám problém ani jeden rok, ak zajtra nezabudnem, pofotím, aha nie zajtra, chlap má pánsku jazdu u nás doma, pozajtra,ved ja tu nakuknem a spomeniem si
@mijaita , vdaka, áno sú to oni
@afataga , ty vieš zaklincovať, že lišajniky, no asi hej
@2010 , ty teda vieš zamotať mozgové závity, ja viem, že vieš, aj sa to jedlo u nás, ale čo sa budem vedome tráviť? a ty opak vravíš a boh zná, aké ješ ty a aké rastú tu nám?
kimlo
@havino , prepac ze odpisujem neskoro, az teraz som precital diskusiu, tie papricky co spominas budu asi Bishop´s Crown.
kukulienka71
Ja len toľko, aj fajčiari vedia, že nikotín zabíja... ak je niečo tak diskutabilné, iste by som to nejedla. Baby z horniakov, ja mám rajčín krásnych červených habadej, na budúci rok posielam kuriérom za dobré zemiaky;-)
2010
Cukor zabija viac ako nikotin a kolko ludi sa s nim napchava :-)

jozka2
Ja mam velmi dobre skusenosti so zelenymi paradajkami ulozenymi v kartonovej krabici,dam na ne papier,zatvorim a postupne dozrievaju,mame skoro do vianoc,ano nie je to chut vyzrelej paradajky na koreni,ale ked si pomyslim,ze kupujem cervene paradajky v tomto case podobne dozrievajuce radsej uprednostnim tie moje a nie su zle,krasne do cervena dozreju.Pouzivam vsade kde potrebujem paradajku.
nadia56
presne tak ako pise @jozka2 , krasne zelene rajciny dozreju v kartonovej krabici, mam to odskusane:-)
nadia56
+ na lavej strane v obsahu si treba vybrat - Čatní ze zelených rajčat - tam sa nachadzaju uz spominane informacie v mojom predchadzajucom prispevku:-)
havino
mám ich pri červených v špajzi v krabici, dve majú snahu očervenieť, dve zčernejú, tak postupne vyhadzujem tiež a to isté, ktoré som nechala ešte na koreni, dve oberiem, tri vyhodím, nič moc teda