Varenie

Zelené paradajky

marianna76 - fotkamarianna76, 5. októbra 2012

prosím zelené paradajky, škodlivé, alebo? ak sa prevaria? chcela by som džem robiť... Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

elbarca
nerob...radsej nejake ine ovocie a zrele si vyber, ved na dzem, treba len par kilo ovocia a je jesen, je vsetkeho plno, zelene paradajky su zelene... nic dobre z toho nemoze vzist... ver mi... skoda cukru a inych veci...
wevewe
daj do slnecnej izby na okno, na slniecku dozreju
kimlo
Zelené paradajky sú vyborné zavárané, alebo do čalamády. Tomatín sa varením neutralizuje.
alena45
ja myslím, že kimlo má pravdu. Tiež som to takto kdesi čítala, a hlavne daj vedieť, ako to chutí, mám ich tiež veľa a zdá sa, že už nedozrejú.
ancicka
Ak nie džem tak ich urob na kyslo ako uhorky.
Zelené paradajky nakrájaš na štvrťky.Do fľafe na dno si narež asi tri kolečka cibule,do plna daj paradajky a zalej nálevom ,ako na uhorky a zasa cibuľa.Sterilizovať ako uhorky.Sú výborne ku slaninke,ale aj k mäsku.
lopka1313
Odkedy mame "super novu babku" (dedo sa znova ozenil), ktora otrhava paradajky (samozrejme aj tie nase-byvame v dvoch domoch na jednom pozemku) este zelene, robime to tak aj my. dame potom na okno a oni docervenaju a pouzivame ich normalne... inak by sme nemali ziadne.
2010
@babav , presne ako hovoris iny kraj iny mrav , jedol som tie vyprazane u vas dole na juhu , inac ked sa ide na Southern food recipes tak je tam cez 20 receptov od zeleneho kecupu, az po slany kolac .




evusik
naša starká zavárala zelené paradajky na kyslo... do veľkého 5-litrového pohára dala celé zelené paradajky, cibuľu, feferónku a myslím, že to len zaliala vriacim nálevom, ale to som si nie celkom istá, lebo som bola ešte decko... ale pamätám sa, že nám to moc chutilo, ale veru odvtedy som to nejedla... určite to vyskúšam, lebo na záhrade máme veľa zelených rajčín a určite všetky nedozrejú... aj ten džem ma láka....
palokuchki
Ked mi zostanu zelene paradajky v zahradke tak si vzdy z nich zavarim niekolko poharov. Robim ich podobne ako uhorky, sterilizujem ich v sladkokyselom naleve. My ich mame velmi radi. Tiez chutney zo zelenych paradajok je velmi chutne.


puntodadino
A co tak skusit ich iba zaliat vlaznym nalevom BEZ benzoanu /napr.Marco Polo/.Nechat na teplejsom mieste/20az 25 st.C/pomaly vykvasit a na Vianoce je super salat.
tatiana1777
Zelené paradajky sú výborné nakladané ako sladkokyslé uhorky, celé aj krájané, dobré sú v čalamáde, ale musia mať priemer nad 3 cm. Vtedy už nie sú škodlivé.
marianna76
Íha , ďakujem Vám za vaše rady...
@babav veď práve i ja som jedla v Bulharsku, len som si nebola istá, či to bolo z paradajok, bolo to dávno, tak 25 rokov dozadu, som rada za link
@ancicka spravila by som i tak, len neviem, neviem, či by mi to chlapi jedli... možno nabudúce
@lopka1313 hm, čo už s takou babkou, ale najlepšie dozrievajú na koreni, potom mne sa osvedčili v špajzi, bez slnka
@kimlo to som potrebovala vedieť... ďakujem...
@alena45 Alenka, určite ti odložím, keď to bude k jedeniu....
Ešte raz všetkým , všetkým ďakujem.....pomôžu mi vaše rady aj v budúcnosti...



alena45
@2010 , už dlho si lámem hlavu nad tým, či tie vyprážané zelené paradajky sú zo zelených paradajok alebo nedozretých červených. Tu sa myslím zelené odrody nepredávajú, stále otravujem známych, aby mi pozreli semená v Amerike alebo niekde v Ázii, ale ešte nikto nezohnal. Viem, môžem si objednať...
 rareseeds.com/vegetables-p-z/tomatoes/green.html...

Marianka, navnadila si ma, našla som aj ja recept na džem, len rajčiny, cukor a citrón. Ja síce zasa pridám aj koriandrové semeno, som ním tento rok posadnutá.
izabella929
Marianka, pokojne ho môžeš urobiť, ja to mám vyskúšané a je parádny...ja ich nakladám aj na kyslo a sú výborné...lekvár je tiež vynikajúci...držím palce.-))
astheart
Kimlo má pravdu. Tepelným zpracováním se jedy neutralizují. Nejde ale jen o tomatin, mnohem horší je obsah solaninu. Na druhou stranu si opravdu myslím, že informace on tom, že zelená rajčata o průměru větším než 3 cm jsou v pořádku, je chybná. Na netu je spousta receptů se zelenými rajčaty.
sovka62
@kimlo , @astheart , nie! Zelené rajčiaky obsahujú alkaloid solanín, ktorý sa varom určite nezničí. Je to ten stý alkaloid, ktorý sa nachádza v zemiakoch ponechaných na svetle, v tých zelených častiach. Tie iste vykrajujete a zahadzujete, tak prečo by ste jedli zelené rajčiaky?
Alenka má pravdu,aj minulý týždeň sme na trhu na Malorke videli zelené rajčiaky, ale zelené geneticky, nie nedozreté. Tak si to zvážte.
1x janger
2010
Ja som v tomto pripade len googlovaci skoro vedec , @sovka62 ma pravdu ze varenim sa neznici ale paradajky neobsahuju solanin co je v zemiakoch ale tomatin , a prudko jedovate su listy ale tu experimentovali ze by ich musel zjest asi tak killo a daaky debil vyraba z nich pesto.Inac tie paradajky su normalne paradajky zbierane tesne pred tym ako sa zacnu cervenat.
No a este jeden zaujmavy clanok -vyskum ze tomatin blokuje rast rakovinnych buniek ?
A perlicka na koniec co obsahuje ten jedovaty solanin je BAKLAZAN-preto je horky :)
 www.nytimes.com/2009/07/29/dining/29curi.html?pagewante...

 pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf900364j...
marianna76
@ 2010 fajn, takého vedca tu potrebujem - aspoń ja ano
Som rada, že mi takto pomôžete a dozviem sa viac.. sama by som ani nevedela kde všade mám popozerať.
@ úplnevšetkým ďakujem
@ alenka fajn, spravíme si... a semienka... škoda, že som to nevedela, veď prešiel od Floridy cez panamu, celé pobrežie ameriky až do kanady a na aljašku... mohol sa popýtať... škoda. Možno nabudúce...
alena45
v každom prípade, budem robiť aj džem, aj čatní, nebojím sa tých jedov, jedli to už naše staré mamy...
Tie moje rajčiny ešte stále rodia ako divé, ale už nedozrú, čo s nimi ? Mňa zaujíma, či je veľmi rozdielna chuť medzi zelenými-zelenými alebo zelenými-červenými, preto som sa neodhodlala ešte vyprážať.
evanaaa
Tak vidím, že zelené paradajka sú ozaj diskutabilné....možnože na začiatku bol recept, kde sa používali zelené paradajky ako druh - sfarnené na zeleno aj v zrelom stave, a nie zelené-nedozreté, čo je ozaj rozdieľ. No a keďže sa recept šíril z generácie na generáciu, začali sa používať aj nedozreté paradajky. Ale brala by som z každého ( ponaučenia) niečo. Moja mama tiež roky zavárala zelené paradajky, ale nám deťom, okrem jedného brata, nechutili, ten ich jedol aj samé, a je tu. A to bol malý chlapec, teraz je dedko. Iste , ak aj škodia, museli by ste ich denne zjesť veľa, aby sa to nejak prejavilo.
vren
zelené paradajky do 4l pohárov a uložiť na policu a do dvoch týždňov
dozrejú
siskam
Moja mama ich pravidelne zavárala a mali sme ich radi ako deti, nikdy nám nič nebolo.
alena45
@2010 , tak som si dnes popri karfiole vypražila aj pár koliesok ružovejúcej zelenej mäsitej paradajky. Chutí to ako - no ako to povedať, vyprážaná paradajka. Kyselkavé čosi.
fineliving
ja si zelené paradajky nechávam dozrieť v 5 litrovom zaváraninovom pohári tak, že z nich odstránim stopky a poukladám ich do pohára a medzi ne sem-tam vložim už červeňanúcu paradajku. pohár nezatváram, ani nijak neprikrývam, mám ho položený na balkóne, na mieste kde nesvieti priame slnko. môže tam byť uložený až do mrazov. paradajky postupne dozrievajú a sú chutné. keď nastanú mrazy, treba pohár preložiť na chladnejšie, svetlé miesto v dome. občas treba paradajky prebrať, či sa niektorá nekazí. naučila som sa to od mojej mamy, ktorá takto necháva dozrievať paradajky už dlhé roky.
suseda
Hľadala som nejaký recept, čo robiť so zelenými paradajkami, ktoré nestihli dozrieť ... ja som skúsila dať ich do 3l pohára na okno a na spodok som dala zrelé jabĺčko .... tak čakám, ako tento pokus dopadne. Ale páči sa mi aj zaváranie na spôsob uhoriek, či čalamády, díky za typ. Čo sa týka škodlivých látok v nedozretých paradajkách .... to, čo kupujeme celý rok v obchodoch sú paradajky oberané ako zelené, inak by nevydržali dlhú cestu ku spotrebiteľovi ...
anina6
robím to presne tak fineliving, s tým rozdielom, že ich držím na parapetnej doske v kuchyni, pekne dozrievajú jedna po druhej a aj dobre chutia.