Varenie

Želatína v plnke

domci4 - fotkadomci4, 8. februára 2012

Dobré ránko, deň, večer
Potrebovala by som poradiť :) Možno už niektoré máte skúsenosti
so želatinou do plnky. Ja osobne sa toho veľmi bojím... Chcela by
som skúsiť tieto dva koláčiky...Sú síce od tej istej autorky,
ale...každá náplň je iná...

A ešte by som sa chcela spýtať či má niekto skúsenosť so
stužovačom želatíny- je to vlastne stužovač za studena, že by som
sa nemusela báť robiť s tou želatinou...

Tu pridávam dva odkazy na koláčiky...
(možno to nie je nič ťažké no ja sa toho bojím, pretože už mi raz
koláčik nestuhol

 somktosom.blogspot.com/2011/06/nepecena-jahodova-torta-s-cokol...


 adkas-tastyfood.blogspot.com/2011/05/jahodova-torta-s-penou-z-bielej...


Ďakujem Vám, prajem pekný deň, večer :)

@zareaguj


Diskusia k téme

yanah
ahoj @domci ... tá torta z tmavej čokolády je moja a tie jahodové rezy s bielou čokoládou, ktorými sa inšpirovala adkas pri svojej torte mám aj tu na vareche ... myslím, že adkas ti to už pod jej receptom vysvetlila veľmi pekne a výstižne ... lepšie by som ti to ani ja nevysvetlila :)

Hlavne nezamieňaj želé za želatinu ... keď je v receptoch prášková želatina, tak daj práškovú želatinu a dodržiavaj gramáže uvedené v receptoch !!! ... a najdôležitejšia vec - želatinu NEVARIŤ !!! ... len zohriať ... (všetko ostatné je popísané v receptoch) ... tu na vareche mám pod každým receptom, kde je použitá želatina odfotenú želatinu ktorú používam, veď popozeraj ...

Stužovač za studena používam tiež, robí sa s ním dobre ... treba dodržať návod, ktorý je napísaný vzadu na obale a tiež sa riadiť konkrétnym receptom, ktorý si si vybrala ...
Veď si to vyskúšaj niekedy len tak cvične a uvidíš, že to nie je až také zložité, ako to vyzerá ... ja mám tieto čokoládovo-želatinové plnky veľmi rada ...



domci4
Chcem sa este spytat,ze ak mam uz vsetko v kope.Cokoladu,zelatinu,smotanu a slahacku tak to mam mixerom vyslahat alebo len jemne zamiesat?
ursula4
ja často používam stužovač za studena a do krému ho zašľahám ručným mixerom.
domci4
A na kolko vody?lebo tu ide 150ml do tychto kolacov.
majo51
Davaj pozor aj na niektoré ovocie ktoré sa zo želatínou neznášajú ako je ananás,kiwi,mango a pod. a nektoré dia cukry,radšej používaj kompotované toto ovocie alebo ho blanšíruj.
ursula4
ja dávam podľa návodu na želatínový stužovač 1 dcl studenej vody i napriek tomu,že v návode píšu že letnej vody.Toto ma naučila jedna cukrárka.Vraj sa to v letnej vode rýchlo zhrčkavie .Treba rýchlo miešať a hneď vyliať do krému a vyšľahať.
yanah
@domci4 ... všetky tieto želatinové peny, krémy a plnky zmiešavam dokopy ručným šlahačom ...

... neviem, či som ťa dobre pochopila ... Ty chceš použiť Želatinový stužovač za studena v týchto dvoch konkrétnych receptoch namiesto želatiny ???

@ursula4 ... vďaka za zaujímavú vychytávku, tú studenú vodu určite vyskúšam :)
domci4
áno :) chcem použiť želatínový stužovač :) pôjde to aj s tým? Vážne sa bojím ten želatiny v plnke
twixinka
Želatína do plnky vyzerá ako kryštálový cukor, je balená tak po 100 g a dáva sa tak do 1l tekutej plnky, treba ju dať napučať do mlieka, alebo vody studenej a potom zohriať aby sa roztopila a potom do plnky, vačšinou do tvarohovej, jogurtovej, šlahačkovej ...a chladnej, potom do chladu stuhnut
yanah
@domci4 ... takže takto :)
Ja tieto torty s čokopenami robievam vždy so želatinou, ale napíšem ti, ako by som ja urobila tú jahodovú tortu s tmavou čokoládou s použitím Stužovača za studena od dr. oetkera ...

1. priprav si formu a vylož ju keksami a jahodami podľa receptu
2. vyšlahaj šlahačku a odlož ju do chladničky
3. v druhej miske si zmiešaj kyslú smotanu s cukrom (množstvo cukru závisí od čokolády ktorú použiješ a aké sladké máte radi, ak dáš iba mliečnu čokoládu, cukor nemusíš dávať vôbec)
4. nad parou si opatrne rozpusti čokoládu
5. v ďalšej miske (dosť veľkej) si priprav Želatinový stužovač za studena podľa návodu (čiže 100ml teplej vody zmiešaj so stužovačom) a po častiach doňho zašlahaj (ručným šlahačom) teplú čokoládu
5. potom tam zašlahaj (ručným šlahačom) po častiach kyslú smotanu
6. a nakoniec do hmoty zašlahaj vyšlahanú šlahačku z chladničky (pozor bude to striekať)
7. Plnku nalej do pripravenej formy na jahody

Lepšie to už asi vysvetliť neviem :))) Tak nech sa ti tortička vydarí, budem držať palce :))
domci4
:) jéj ešte raz ďakujem :) veľmi pekne :) dám vedieť a ďakujem ešte raz že si to kvôli mne rozpísala :)
yanah
a ešte som zabudla :)
Tortu nechať poriadne zachladiť najlepšie cez noc a krájať až po stuhnutí :)

a ten Želatinový stužovač za studena je určený max. na 700g surovín ... takže si treba vždy spočítať všetky suroviny aspoň približne ... keď si zrátaš v tom mojom recepte čokoládu + obidve smotany + vodu je to cca 700-750g
domci4
Tak robila som tortičku ale namiesto jahodiek som dala bananik :) bola super ale ten stužovač za studena podla mna až moc stuhol :) ale inač super
domci4
ďakujem, na leto robím bielu :) s jahôdkami