Dobré ránko, deň, večer
Potrebovala by som poradiť :) Možno už niektoré máte skúsenosti
so želatinou do plnky. Ja osobne sa toho veľmi bojím... Chcela by
som skúsiť tieto dva koláčiky...Sú síce od tej istej autorky,
ale...každá náplň je iná...
A ešte by som sa chcela spýtať či má niekto skúsenosť so
stužovačom želatíny- je to vlastne stužovač za studena, že by som
sa nemusela báť robiť s tou želatinou...
Tu pridávam dva odkazy na koláčiky...
(možno to nie je nič ťažké no ja sa toho bojím, pretože už mi raz
koláčik nestuhol
somktosom.blogspot.com/2011/06/nepecena-jahodova-torta-s-cokol...
adkas-tastyfood.blogspot.com/2011/05/jahodova-torta-s-penou-z-bielej...
Ďakujem Vám, prajem pekný deň, večer :)
Hlavne nezamieňaj želé za želatinu ... keď je v receptoch prášková želatina, tak daj práškovú želatinu a dodržiavaj gramáže uvedené v receptoch !!! ... a najdôležitejšia vec - želatinu NEVARIŤ !!! ... len zohriať ... (všetko ostatné je popísané v receptoch) ... tu na vareche mám pod každým receptom, kde je použitá želatina odfotenú želatinu ktorú používam, veď popozeraj ...
Stužovač za studena používam tiež, robí sa s ním dobre ... treba dodržať návod, ktorý je napísaný vzadu na obale a tiež sa riadiť konkrétnym receptom, ktorý si si vybrala ...
Veď si to vyskúšaj niekedy len tak cvične a uvidíš, že to nie je až také zložité, ako to vyzerá ... ja mám tieto čokoládovo-želatinové plnky veľmi rada ...
... neviem, či som ťa dobre pochopila ... Ty chceš použiť Želatinový stužovač za studena v týchto dvoch konkrétnych receptoch namiesto želatiny ???
@ursula4 ... vďaka za zaujímavú vychytávku, tú studenú vodu určite vyskúšam :)
Ja tieto torty s čokopenami robievam vždy so želatinou, ale napíšem ti, ako by som ja urobila tú jahodovú tortu s tmavou čokoládou s použitím Stužovača za studena od dr. oetkera ...
1. priprav si formu a vylož ju keksami a jahodami podľa receptu
2. vyšlahaj šlahačku a odlož ju do chladničky
3. v druhej miske si zmiešaj kyslú smotanu s cukrom (množstvo cukru závisí od čokolády ktorú použiješ a aké sladké máte radi, ak dáš iba mliečnu čokoládu, cukor nemusíš dávať vôbec)
4. nad parou si opatrne rozpusti čokoládu
5. v ďalšej miske (dosť veľkej) si priprav Želatinový stužovač za studena podľa návodu (čiže 100ml teplej vody zmiešaj so stužovačom) a po častiach doňho zašlahaj (ručným šlahačom) teplú čokoládu
5. potom tam zašlahaj (ručným šlahačom) po častiach kyslú smotanu
6. a nakoniec do hmoty zašlahaj vyšlahanú šlahačku z chladničky (pozor bude to striekať)
7. Plnku nalej do pripravenej formy na jahody
Lepšie to už asi vysvetliť neviem :))) Tak nech sa ti tortička vydarí, budem držať palce :))
Tortu nechať poriadne zachladiť najlepšie cez noc a krájať až po stuhnutí :)
a ten Želatinový stužovač za studena je určený max. na 700g surovín ... takže si treba vždy spočítať všetky suroviny aspoň približne ... keď si zrátaš v tom mojom recepte čokoládu + obidve smotany + vodu je to cca 700-750g