Rodina a deti

Zdravá príprava ovocia a zeleniny pre malé deti

eviku83 - fotkaeviku83, 8. septembra 2015

Máte dáke "finty" na úpravu ovocia a zeleniny s maximálnym dôrazom na ochranu všetkého toho zdravého čo sa v nich skrýva, hlavne vitamínov, prosím poraďte. Pripravujete deťom ovocné šaláty, strúhané ovocie a zeleninu, ako ich najlepšie uskladniť ?

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
ked bola mala uplne krpata, struhala som na sklenenom struhadle, neskor ked uz vedela dasnami rozpucit, davala som jej opatrne aj cele kusy ale s dozorom, aby jej nezabehlo
jej totiz velmi neskoro vysli prve zuby :-)
no a doteraz som toho nazoru, ze najlepsie je umyt a zjest, cokolvek :-)
aj ked obcas si urobime chutovku - koktail ci salat, surove je surove, idealne rovno z rastliny :-)
svedka
Dobre kupit parny varic pre deti :) a uskladnovanie? Ziadne, najlepsie je vzdy čerstvé. Varim malemu kazdy den cerstve z čerstvého. Kupujem ekologicke, nebojim sa dusicnanov.neviem, aku inu prípravu myslis :)
sovka62
@smejkad napísala aj môj názor. Kým sú deti malé strúhať (aj ja som mala to tupé sklené strúhadlo, vtedy ho odporúčali detské lekárky) a keď má dieťa zuby, naučiť ho zjesť, tak ako sa urodilo.
Preto ma mätú recepty na "zdravú" stravu, ktoré sa tu objavujú, kde sa s ovocím a zeleninou podnikajú divy, krája sa, strúha sa, odšťavuje, mixuje a nikto si neuvedomí, že na oxidáciu stačí aj styk so vzduchom. Podľa mňa najzdravšie je zjesť ho tak, ako príroda stvorila.
avatar44
Ahojte. Ja som 2-3 týždne dozadu začal ráno pravideľne odštavovať ovocie zo záhrady, väčšinou jablká, teraz aj hrušky, občas do toho primiešam aj dáku mrkvičku, šťavy pripravím tesne pred konzumáciou, žiadne skladovanie, je to jediná cesta ako do nich ovocie bezbolestne dostať a keď to prerátam, tak takto prijmú niekoľko krát viac ovocia ako keby ho mali jesť (neviem či tie vaše sú na tom ináč, ale tie naše sa moc po ovocí ktoré už je doma potrhať nejdú). Okrem toho som teraz začal so sušením, hlavne jabĺk a hrušiel lebo ich máme fakt dosť ale viem že moc dlho nevydržia. Suším na elektrickej sušičke (vlastne máme už dve), ovocie pred sušením umyjem a nakrájam na tenučké plátky, vzniknú fakt super chutné chrumkavé lupienky ktoré viem že deťom veľmi chutia a máme tak skoro do vianoc vystaranú náhradu za dáke sladkosti. Krájať treba fakt na tenké pásiky (manželka kúpila ešte minulý rok keramický krájač, robí také aj Kyocera, je fak špičkovo ostrý a neničí vitamíny lebo má keramický nôž), poriadne ovocie vysušiť aby bolo fakt chrumkavé a dávam to do podtlakových dóz, kde sa nedostane vlhkosť a je to fakt špica, sto krát lepšie ako kupované to kandizované hnusné zo všelikade :->
svedka
S odstavovanim opatrne.lebo presne-prijmi oveľa viac ovocia i cukru atd...a zalezi od veku dietatka, pre male to pri ovoci vhodne nie je.zaznavam, ze dieta zje same vacsie kusy, ked je pripravene.da sa odsledovat, skusat treba stale.tie dozy su veru fajn, hlavne na cestovanie, namiesto sladkosti :)
1x svedka
silvi
ja som detom nikdy nenutila ovocie ani zeleninu.
gabona1
AHojte, ja robievam môjmu malému smoothie z ovocia rôzneho, má veľmi rád banán, ten je vždy ako základ. Pridávam tam aj piškóty a trošku umelého mliečka, ktoré pije -amilk bifida, strašne mu to chutí. A nielen jemu, ale všetkým trom synom, vždy robím megadávku.
lenuckaaa
@Gabona1 (5.11.2017 14:54)

V dnešnej dobe internetu sa dá dočítať, že banány sú po bavlne najviac chemicky ošetrovanou plodinou na svete. Niečo určite prejde priamo do plodu a opláchnutie pred balením na expedíciu zbaví pesticídy len z povrchu. Takže ak kúpiš v obchode lacné banány, tak si buď istá, že prešli " výrobným procesom " niekde v Kostarike, Paname atď. Deťom chutia banány preto, že sú sladké a myslieť si, že ak dopraješ svojim deťom megadávky " zdravých " banánov, tak robíš dobre pre ich zdravie, však banány sú ľahko dostupné v obchodoch. Zaiste, dovážajú sa aj banány vypestované klasicky, bez chémie, tzv. Bio, ale cena je viacnásobne vyššia. Prečítaj si ako sa pestujú banány :  www.vitalia.cz/clanky/konvencni-banany-se-pestuji-s-ob...

Je to na zamyslenie.