Varenie

Zaváranie

aretta - fotkaaretta, 9. júla 2013

Ide ma poraziť :-( Včera so zavarila ( vlastne naplnila poháre) 26 fliaš
marhúľ. Šupla do myčky ako vždy a dnes ráno prekvapenie. 6
pohárov Ok a ostatné vyduté. Zatlkacie aj šrobovacie. Čo teraz? Máte
dajaký nápad ako tie potvory poriadne zatvárať? Ja ich mlátim tľčikom
na mäso, ale asi im to nestačí. Hlavicu mám takú tú umelú s
guličkami. Poradte, prosím. A čo teraz s týmito? Ak to dám do rúry tak
mám marhuľkové blato. Alebo nie?

@zareaguj


Diskusia k téme

ailuj82
Ja zatváram tiež s hlavicou, ale medzi víčko a hlavicu si dám ešte utierku. Zatiaľ to funguje...
A z nechytených pohárov by som asi len vybrala obsah a skúsila radšej lekvár....
mariamka
par nechat ak sa da v chladnicke "na pozorovanie" ked zacnu bublinkovat, minut,, ostatne by som rozmixovala bez nalevu a dala zamrazit ako dren, nalev pouzit na pitie ako sirup .. napriklad :)
ja tiez tlciem tlcikom pred sterilizaciou, ale aj hned po, este ked su vrele, to je velmi dolezite, lebo unikajucim vzduchom sa vicko povoli.. mne to takto funguje..
denyany
@aretta , prosím ťa, ako to funguje s tou umývačkou? prosím ťa o spôsob, akým ,,závaraš", lebo mňa to čaká zajtra - tiež marhule. a keď sa dá umývačka použiť aj na zaváranie, rada to vyskúšam.
ubka
@denyany nie je síce otázka na mňa, ale mňa išlo uchytiť, keď som tiež chcela "pohodlne a rýchlo" zavárať v umývačke...iba cca 10% bolo k spokojnosti, takže radšej zostaň pri klasike a nebudeš sa zlostiť :-)) daj poháre na plech do rúry, podlej vodou alebo hrniec, ako kedysi.
ariela6
no ja som zavarala klasickým sposobom v hrnci a tiež sa mi tie potvori marhule oduli tak uvidim čo bude s nich asi su tohto ročne marhule nespokojne v pohari
nadia56
tie viecka ktore nechytili vymen za nove, dobre znova pozatvaraj a pohare daj znova sterilizovat, tak to robievala moja mamina, no, ona zavarala v rure, pokial sa v pohari neobjavili prve bublinky, potom vypla ruru a pohare povyberala, otocila hore nohami a nechala trosku vychladnut, ale aj v umyvacke sa da, tak robievam zasa ja, ak vyskusas, tak mi daj vediet, ci to zafungovalo aj tebe, pekny a uspesny den ti zelam:-)
aretta
Ďakujem za rady. Strčila som polovicu do rúry a polovicu do chladničky. Tie čo boli v rúre, vyvreli. Asi som to prehnala s plnosťou pohárov.
V myčke zaváram už pár rokov a nemala som problém. Aj min rok som len tak zavárala aj marhule a pokazil sa mi jediný pohár z 20. Naplnené poháre dávam do horného koša (ked je toho veľa tak i do dolného) a pustím najsilnejší program. U mňa je to na 70. Púšťam to večer a nechám v myčke do rána. Páči sa mi, že tam nie je nič také blatové ako pri klasickom sterilizovaní v rúre či hrnci. Nemám v dome pivnicu, tak všetko uskladňujem v špajzi a tá nie je veľmi studená, ale aj tak sa mi zatiaľ veľmi málo pokazilo.
evanaaa
Neviem, čo na tom, aj mne sa trochu vydujú viečka, ono by sa mali po vytiahnutí ešte dotiahnuť.... a ako budú chladnúť, tak sa znovu vrátia do pôvodnej polohy, budú pukať, aspoň niektoré je počuť. Tak neviem ale, aké vydutie máte na mysli. Poháre by sa pred sterilizáciou nemali utiahnuť na doraz, dotiahnu sa až potom. Mne sa zatiaľ nič neskazilo, ale tiež som minule ( pár dní) zavarila 23 pohárov marhúľ, no, neviem ako sa ujmú. aké budú, lebo robím len dia.
lasocka
som rada že sa otvorila táto téma...už dlhšie sa chcem opýtať na Váš nazor a skusennosti..tiež dosť zaváram a posledne roky mam problem s viečkami..mam pocit že už nie su táke kvalitne ako boli pred viacerými rokmi.tie sa dali opakovane používať,no tieto su stále tenšie a hned sa deformuju /kupujem v Jednote-omnia a šroubovacie/. Stava sa, že z 10 aj tri vyhodím,čosa nedaju hlavicou zavrieť.Skušala som rozne hlavice a aj cez utieirku..Otazka su na našom trhu v ponuke viečka aj od ineho vyrobcu?Máte aj vy taku skusennosť?
samanka
ja mám tiež pocit, že viečka už nie sú to, čo bývali, moja šetrná mama ich vždy odkladá, ale ja ich potajomky vyhadzujem, lebo už sa nedajú poriadne pritiahnuť a na pohári sa otáčajú. Tak si odkladám závitové poháre, ale aj tie viečka často zhrdzavejú. @aretta mne sa tiež zvyknú viečka vyduť, ale keď zaváranina vychladne, tak sa prehnú opačne. Skús ich nechať týždeň stáť, ak nevykvasia do týždňa, tak vydržia. Ja som teraz zavárala maliny a z piatich pohárov do dvoch dní začal jeden kvasiť. Neviem prečo. A je to závitový pohár. Takže asi vyššia moc...:-))))
evkalibka
ja som tiež mala problém s novými víčkami a zistila som, že sú na priemer menšie a nepasujú na staršie poháre, ale aj keď bolo víčko vyduté zaváranina sa nepokazila
cuketa
čo sa mi osvedčilo - každý rok si kupujem novú hlavicu na Omnia viečka a poháre zatváram jediným zatlačením hlavice. Skúsim ľahko, či sa viiečko na pohári nepretáča. Ak nie, dám variť do vodného kúpeľa. Viečka sa vydúvajú aj vtedy, ked sú veľmi silno zatvorené. Obsah sa vysterilizuje, ale prebytočný vzduch nemá kade odísť, preto vydúva viečko. Obsah pohára zvyčajne býva dobrý.
rika
aj ja mám v poslednej dobe problém so zaváraninami, ale mne nekysnú, viečka vyzerajú že držia, ale obsah je pokazený, má niekto podobný problém?
denyany
tak včera som marhule zavarila úplne klasicky v zaváracom hrnci. nič sa nevydulo. dnes kompóty putovali do pivnice a dúfam, že sa nič nepokazí. ale raz skúsim aj v tej umývačke, som sa rozhodla...
silvia60
Čaute varecháčky, minulý rok sme kúpili záhradku a teraz máme prvý rok z nej úžitok /teda chosen po našom/. Dozrievajú mi pomaly broskynky, tak sa chcem spýtať na sterilizovanie v umývačke. Nevlastním totiž veľký zavárací hrniec, pre tých pár pohárov sa mi neoplatí ho kupovať a niektoré tu máte skúsenosti so zaváraním v umývačke.
Moje otázky:
Stačí pol hodinový program 65 st. C, alebo treba dlhší? /konkrétne na broskyne, ale časom bude aj stolové hrozno biele/.
Treba poháre nechať v umývačke cez noc vychladnúť a potom ešte treba dať do deky /po našom do suchého dunstu/? Alebo deku vynechať, rovno šupnúť do pivnice?
Doteraz mi zavárala svokra, ak bolo čo, a to klasicky v hrnci. Teraz by som sa chcela do tejto bohumilej činnosti pustiť aj sama.