Ide ma poraziť :-( Včera so zavarila ( vlastne naplnila poháre) 26 fliaš
marhúľ. Šupla do myčky ako vždy a dnes ráno prekvapenie. 6
pohárov Ok a ostatné vyduté. Zatlkacie aj šrobovacie. Čo teraz? Máte
dajaký nápad ako tie potvory poriadne zatvárať? Ja ich mlátim tľčikom
na mäso, ale asi im to nestačí. Hlavicu mám takú tú umelú s
guličkami. Poradte, prosím. A čo teraz s týmito? Ak to dám do rúry tak
mám marhuľkové blato. Alebo nie?
A z nechytených pohárov by som asi len vybrala obsah a skúsila radšej lekvár....
ja tiez tlciem tlcikom pred sterilizaciou, ale aj hned po, este ked su vrele, to je velmi dolezite, lebo unikajucim vzduchom sa vicko povoli.. mne to takto funguje..
V myčke zaváram už pár rokov a nemala som problém. Aj min rok som len tak zavárala aj marhule a pokazil sa mi jediný pohár z 20. Naplnené poháre dávam do horného koša (ked je toho veľa tak i do dolného) a pustím najsilnejší program. U mňa je to na 70. Púšťam to večer a nechám v myčke do rána. Páči sa mi, že tam nie je nič také blatové ako pri klasickom sterilizovaní v rúre či hrnci. Nemám v dome pivnicu, tak všetko uskladňujem v špajzi a tá nie je veľmi studená, ale aj tak sa mi zatiaľ veľmi málo pokazilo.
Moje otázky:
Stačí pol hodinový program 65 st. C, alebo treba dlhší? /konkrétne na broskyne, ale časom bude aj stolové hrozno biele/.
Treba poháre nechať v umývačke cez noc vychladnúť a potom ešte treba dať do deky /po našom do suchého dunstu/? Alebo deku vynechať, rovno šupnúť do pivnice?
Doteraz mi zavárala svokra, ak bolo čo, a to klasicky v hrnci. Teraz by som sa chcela do tejto bohumilej činnosti pustiť aj sama.