Rôzne

Zavárame

mariamka - fotkamariamka, 10. septembra 2022

Raňajkujeme, obedujeme, večeriame. Už tu všetko je. Ale taká zaváraná príloha sa vždy hodí. Podeľme sa, čo je doma, sa počíta
:-)

@zareaguj


Diskusia k téme

mariamka
apropo sušeniu, mrazeniu, akémukoľvek konzervovaniu nie sú hranice vymedzené. Začína asi doba škrečkovania :-)
janger
@mariamka , tuto nebudem moct vela prispievat, len obdivovat mozem, lebo nemam take krasne zahradne zasoby.
Vsetko musim kupovat, takze ani takmer nic nezavaram. Sem tam nejaky dzem, robila som uz aj papriky pred par rokmi, hrusky...Ale hrusky napriklad som dala aj do mraznicky do krabiciek.

Keby bola rubrika, co ste dnes maskrtili, tak to by som bola, zial, asi hlavnym prispievatelom ;-)....
haji
@mariamka (11.9.2022 09:03)
Tuším paprika Alma, čípoš. Tatínek ji s radostí pěstoval a zavařovali jsme naplněné kapustou, nejspíš kyslou, už je to dávno... Velmi příjemná chuť, aj samostatně. Alma je příjemně pálivá, masitá - nemá chybu. Kráásná úroda!!
haji
@janger (11.9.2022 11:31)
Jsme na tom podobně. Zavařovala jsem pro maminku "dostaná" letní jablka, také hrušky, ale i jsem koupila papriku a zavařovala pro maminku čalamádu podle @kimlo , ona milovala zavařeniny. Už nezavařuju, jenom lečo, když se na podzim nakupí poslední úroda rajčat, papriky. Letos netuším, jestli se něco nakupí...
Haha, milá @janger , budeš se divit, ale maškrtná disusia tu je:
 varecha.pravda.sk/diskusie/rada-mlsam-/8104-forum.html...
herculles
Ahojte, dám a páni. Len technická otázka. Zavárate, teda skôr sterilizujete v rúre alebo máte hrniec na zaváranie? :-) Prípadne, aké vychytávky používate?
A druhá otázka? Na aký spôsob zavárate jabĺčka? Okrem pyré a klasických krájaných kúskov. :-) Nejaké nápady?
mijaita
Nasucho v troube. Odjakživa a všechno. Jenom kdyz mam malo sklenicek, tak v hlubsim hrnci ve vode, na sporaku.
jany1976
@janger (11.9.2022 11:31)

Posledná veta asi nie je pravdivá, pridávam sa k maškrtníčke. 😋 Ja som od detstva nenormálne maškrtná, iste mám už v cievach karamel. 🤣
1x janger
tomeska
Hlásim sa aj ja k rodine "škrečkovcov". Každý rok nadávam, že už nic nebudem zavárat', ale vždy to dopadne tak, že každý týždenˇchodím kupovat' nové viečka. Uhorky boly prvé, potom marmelády malinová, broskyňová, rynglová, marhulová., akýsi exotik mix. Minulý týždeň, čalamáda : cuketová s paprikou, kapustová , paprika najprv povarená v sladkokyslom náleve, potom naložená a pridaný olej, Dnes paradajkový pretlak. Na stole mám nachystanú cuketu a ananas. To bude na falošno ananasový kompot. Kedysi sme to doma robili a bolo to velmi dobré. No a aby som sa fakt nenudila, tak ma čaká záhon červenej repy(cvikle) , v kolni bednička zeleniny-do mrazáku i zavarit'(mrkva,petržel, zeler)) a na zahrade 3 kríky nádherných drienkov -sirup, marmeláda. A ešte toho nemám dost' , tak ak sa podarí a bude dobré počasie(okolo Olomouca) tak idem na kapustu do suda. Tá sa ale bude robit' až naberiem druhý dych. A nespomenula som ešte haldu zelených paradajok . Či dozrejú ,či nie. Začína červenat' paprika na sušenie. To bude kopec srandy, sušit' v trúbe. (sušičku nemá kto doniest' z obchodu. ) No a kombinácie, čo budú vznikat' pri výrobe, a za pochodu, to radšej nekomentujem. No, nie som ja zlatíčko???? Lenže problém je v tom, že ma to BAVI'.... Nasadím a zpracujem, zatial skoro všetko z vlastnej úrody.
tomeska
A ked' sa už tak vychvalujem, zabudla som na lečo, cuketovú zmes na topinky , alma papriky a moj vyhlásený karfiol. A úplne prvé boly zelené fazulky, v mrazáku ( +- 4 kg).
tomeska
@herculles (12.9.2022 14:11)
Velká 10 l rajnica k tomu utierka z roku raz dva, a ide sa. Utierka na dno a fakt má aspoň 80 rokov. ,doma tkaná. Sterilujem podla čuchu a ak už neznesiem ruku na viečku. Čas je pre mňa nepodstatný. Niekedy dám na viečka utierku alebo uterák _ lepšie, ked' je silnejšia vrstva- namočenú v studenej vode. viečka sa skor ochladia a prisajú. I niekolko krát mením. Funguje to dobre na viečka pritláčacie.
Jablká nastrúhané , natlačené(s citom) do pohára a vo vlastnej štäve. Vhodné na koláč...
mariamka
@haji (11.9.2022 12:25)
haji, boli kúpenské, už nepestujeme, nerentuje sa to. Alma je skôr sladká, ale nálev bol patrične štipľavý :)

Ako sa pekne rozprúdila diskusia, mám radosť :)
Ja už tiež som prešla asi všetky formy sterilizovania, ale najviac sa mi osvedčila voľakedajšia vírivá práčka, na jednu várku v pohode 30 pohárov. Dnes by to už nemal kto jesť :-) Zaváram v hrnci, dokonca kvôli tým litrovým pohárom sme kúpili veľký zavárací. Na sladkokyslých prílohách sme závislí.
2x janger a haji
mijaita
@mariamka (13.9.2022 16:13)

Kvasaky taky makaj ted na lince Kupuju na ne krupave, mensi nakladacky, hotove operu (poradila @haji ) osusim a dam naskladane v zip sacku, na mrazak. A tak mam kyselou okurku kdykoliv a nemusim kupovat. Zas takovou spotrebu nemam a jsou kdykoliv po ruce.
mariamka
@mijaita (13.9.2022 16:52)

presne tak, lepšie sú tie menšie, nerozblamcú sa na blato. Ja tiež hotové precedím, umyjem, zalejem a skladujem v chladničke. Kvasenie prestane a sú ako čerstvé. Dobrý nápad s mrazením.
1x haji
mariamka
@tomeska ďakujem za podnetné komentáre a skúsenosti. Nie je nad osvedčenú radu a vlastnú skúsenosť. Mohli by sme aj vidieť pár fotiek z tvoje špajze? nech sa napašmáme :)
1x haji
haji
@mariamka (13.9.2022 16:21)
Také jsem léta zavařovala v obrovském hrnci, klasickém, žádný teploměr. Před pár lety jsem si pořídila elektrický zavařovací hrnec a už letěl - k bráchovi. On přece jenom zavařuje častěji a větší množství. Maminka už odešla domů, tak nemám tu správnou motivaci, ani suroviny. Pár sklenic leča zavařím hravě, když na to přijde i v menším kastrolu. Doma jsme zavařili, uvařili na co jsme přišli, špajza praskala vo švoch. Už je to pryč.
tomeska
@mariamka (13.9.2022 17:26)
V mojej špajze je cirkus na kolečkach, zaváraninu mám v pivnici. Ale to vieš ,že by som sa rada pochválila aj s foto, lenže nie je nikto ,kto by mi ukázal , ako pridat' fotky. Syn ked' príde, tak je ,ako sa povie ," lieta ako hadra na holi", nič nestíha . Ale asi budem musiet' urobit' korešpodenčnú výuku s mojou nevestou. Tá totiž k nám zavíta len raz za čas, a to tiež ten čas využijeme inak. Ale neboj, začnem na tom pracovat'. Mám nádherné drienky a bola by radost' sa o ten pohlad podelit¨.
afataga
Aj my sme zavarali, teraz zas susime. Nase masliaky sa uz rozkladaju, nikto ich nechcel a dnes som objavila za plotom asi 50 rydzikov smrekovych. Dobehni si obrat :-), ja uz na to nemam fakt ani silu ani naladu.


kimlo
@afataga (11.10.2022 15:55)
Kúpim pár pohárov rýdzikov, ešte som to nikdy nejedol… 😋
mariamka
@afataga (9.10.2022 19:10)
Tak to postriekaj randapom :)) ani mňa to nebaví, keď o nich doslova zakopávam. Musí to byť napínavé a vtedy to má to správne vzrúšo. Môžeš robiť samozber pre varecháčov ako napr @kimlo . Aký nálev robíš, máš to tu? Ďakujem za príspevky a obr. Super 👍
mariamka
@afataga (17.10.2022 19:05)
pekné a iste budú chutné. My sme už rýdziky po týždni okoštovali a sú výborné. Tiež mám radšej octovejší nálev. robím podľa Hagaru z Atlasu húb 1993.
leaela
@afataga (17.10.2022 19:05)

Pohare mame,dodame!👍
Naplnene poprosime vratit😆😆😆
Parada,delikateska👍
Nech nam to vari,pecie aj zavara priatelia😉😉😉
afataga
@leaela (17.10.2022 20:10)

Haha, nie si prvy, uz huby nechcem ani vidiet, rydzikov je este za furik.