Varenie

Zajačia pečienka

marienka44 - fotkamarienka44, 5. marca 2012

V balíčkoch s časťami zajačika domáceho z mrazničky /len predna
cast a druhy kus bol trup/, ktorého som kúpila v sezóne na trhu,
som nasla aj pečienky. Masko uz je naložene v páci na balkóne, bude
na spôsob sviečkovej. Neviem, čo mám robiť s pečienkami. Sú tam
aj vnútornosti, ako je srdce. Poraďte mi, prosím, ako a čo mám
spraviť z pečienok. Myslela som, ze jedna sa môže pouziť do
knedliciek v zeleninovej polievke. Druhá zostávajúca časť je už málo
na nejakú inú prípravu. Alebo ju strčím ešte zase do mrazničky, i keď
viem, ze po rozmrazení sa nemá znovu zmrazovať. Ale ta pečienka
ešte nie je celkom rozmrazená. Potrebujem rýchlu radu od Vás
skúsenejších varecháčok. Snáď by sa mohli urobiť aj s maskom ako
sviečková, ale nemám s tým skúsenosti. Nepokazí sa chuť maska ?
Týchto vnútorností je obyčajne málo na samostatné jedlo a tak
mám dilemu. Vopred ďakujem za radu.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Z kostnatých častí je dobrá polievka na spôsob hovädzej a môžeš do nej urobiť aj tie halušky z trošky pečienky. Ak ti ešte zvýši pečienka, tak urob paštétu buď narýchlo do chladničky, alebo aj zavariť a pochutnáte si zasa po dlhšej dobe na inej chuti. Ale podľa množstva sa mi vidí že ide o staršieho zajaca a ten už nebýva taký mäkký ako mladý. Ak je to tak, ho hoď do kuchty, aby nebol tvrdý, v kuchte ti všetko zmäkne aj podrážka na topánky.
A z obraného mäska z polievky môžeš urobiť niečo na spôsob "strateného kuraťa" a máš zasa nové jedlo.
Ak je zajačik mladý, tak môžeš z neho robiť také isté recepty ako z kuraťa, chuť má podobnú.
evusik
keď sa u nás robil zajac, mama nám vždy na panvičke orestovala pečienku s kmínom a my sme ju vyjedali priamo s panvičky zajedali chlebíkom, robím to tak dodnes a je to vynikajúce. Ak robíš zajaca na spôsob sviečkovej tak tam by som tú pečienku určite nedala... s kostí zajaca je dobrá polievka, tam by sa aj tá pečienka hodila, aj srdiečko... alebo nakrájať na drobno a urestovať na cibuľke....
marienka44
@Hubata ,ja nemam kostnate, aspon si myslim, ved predne labky su fajn, aj trup je masity, to uz je v páci na svieckovu. Len ta pecienka nie je spracovana. Zajacik bol mlady, je to vlastne z 2 zajackov odlozene. Asi som zadne nohy vysmazila a toto ostalo. Peceny zajac je suchy, uz nebudem robit.
Teraz som dostala napad, urobim nadievku z rozkov, vnatky, vajec a dam do sacka na tlacenku a povarim . Po vychladnuti sa to bude dobre krajat
tinca
zajačia pečienka je dalikatesa a najlepšia je restovaná, tiež ju dávam pod kožu, keď vyprážam kuracie krídelka /pridla som rcp/ no aj pochuťka v placke je s ňou výborná kde ide mäsko+ restovaná pečeň. Dokonca aj vyprážaná s tatarkou je výborná. Máš veľa možností,tak do toho
tinca
P.S. do plnky je jej škoda, tam stačí kuracia.
marienka44
Dakujem velmi pekne za Vase rady a ochotu pomoct mi rozhodnut sa. Velmi si to vazim, nieco si vyberiem. Prekvapila ma Tinca dobrou radou, dakujem este raz a dobru noc prajem.
marcy
je to pasé,ale restovaná s cibuľkou,jemne poprášená mletou paprikou,rascou s domácim chlebíkom je lahôdka,nostalgia môjho detstva :))
sovka62
@marienka , pripomenula si mi študentské časy. Vtedy v Nitre, kde som študovala, sídlilo Branko Nitra, ktoré sa zaoberalo chovom králikov. Aj ich porážali, takže vnútorností bolo dosť a tak jednou zo špecialít v reštaurácii v Priore (dnes Tesco), bola restovaná králičia pečeň. Restovali ju na cibuľke, pridávali rascu a tuším aj majoránku, podávali so zemiačikmi, no skrátka paráda a hlavne na to stačila študentská peňaženka (teda občas, keď boli suchoty, stačil na obed či večeru pol liter zákvasu a dva chrumkavé rožky z bufetu tamtiež).
hubata
@marienka takú plnku ako si ty spomínala hore robím tiež (aj z kuracej) ale ju pečiem v rúre na troške oleja. Je to vlastne to známe "stratené kura".