Rôzne

Záchrana čalamady

dorotea - bez fotkydorotea, 28. februára 2013

Začala kysnuť v pohároch , dá sa este niečo spraviť, nejako to
zachrániť. Poprosím dobrých ľudí pomozte zachraniť ináč veľmi
chutnú čalamádu vopred za prima rady ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

jerica
pekný deň , ja by som čalamádu vybrala z pohárov , prepláchla horúcou vodou , potom studenou , spravila na novo nálev , daj do pohárov, tak ako prikladám link z mojej čalamády. Mne sa nikdy nekazí,ani nestmavne a ani nezmäkne,je chrumkavá a biela:-)pridávam link, pozri a vyber si a sprav čo uznáš za vhodné:
 varecha.pravda.sk/recepty/vyborna-calamada-fotorecept/859...


možno to pomôže , daj vedieť .
violeta
@dorotea , dobre, ze si to sem hodila, ten rcp od @jerica vyzera dobre, aj ked vsade dnes davame chemiu, ale ked sa nieco znehodnoti plesnami, alebo niecim podobnym, je to mozno este horsie+zbytocna robota
violeta
@jerica este by som sa chcela spytat, ci sa moze dat zelko bez konzervantov, ked je tam ten pyrisiricitan draselny? dakujem, dufam ze si to tu vsimnete:-D
afataga
aj ked je to skoda, ale ja by som ju tiez vyhodila
hannah22
vyhodit,.... riskuješ zdravie, je to škoda ale zdravie máš len jedno a čalamádu si urobíš zas novú....:)
tetuska
najlepšie je vyhodiť, mne raz tiež skysla... neriskuj svoje zdravie...
nika60
vyhoď to, aj tak to už nebude také aké by si to chcela mať
novú si urobíš lepšiu
anina6
aj si myslím, že radšej by som to neriskovala a ako píšu naše varecháčky, zdravie máme len jedno. ináč ja robím čalamádu tak, že všetky suroviny podobne ako jerica nakrájam a pridávam ešte mrkvu, naložím do veľkeho vandlíka a zalejem nálevom na uhorky, čiže klasika na 2l vody, 3,5 dl octu, asi toľko cukru a deko. Táto zmes mi postojí od večera do rána, potom len naplním do 7-dc pohárov, uzavriem a odložím do špajze. Ešte sa mi nestalo, aby sa mi pokazili.
helica
@jerica , ja som sa dostala až teraz na Tvoj recept na čalamádu s pyrisiričitanom. Odporúčam všetkým, je ozaj vynikajúca. Robíme presne takisto, len nakladač prevarím a precedím cez sítko. Všetko dobre premiešame a necháme do druhého dňa odležať a až potom plníme do pohárov. Kto sa bojí pyrisiričitanu, za 12 hod aróma vyprchá, a je to prakticky 1 KL na 10 kg zmesi, takže zanedbateľné množstvo. Práve som sa vrátila z Teska a videla som tam pyrisiričitan v takom celkom malom balení ( pri zaváracích pohároch v odd. kuch. potrieb). Ja chcem pridať rp na kvasenú zeleninu, ale až v sezóne, zatiaľ by zapadla do zabudnutia.
silvi
hod to do mrazničky a uvidis ci ti to bude chutit ked to potom rozmrazis. Lepsie ako vyhodit
puntodadino
PreBoha!!Nedajte na keci o neskodnosti pyrosulfidu! V U.S.A. zakazany,silny mutagen posobi v mg koncentracii. Ak sa calamada zakalila,nic jej nebude- prebieha mliecna fermentacia/ako kvasaky/.Nechat v klude,v hociktorom stadiu sa da konzumovat,mozno si to tak aj oblubite.Ziadne Deko&spol!! Iba bez konzervantov pouzivajte..Ak ovsem nieje na vrchu plesen a odporne zapacha. V tomto pripade-hajde na kompost.
nadia56
@dorotea , napis recept, podla ktoreho si calamadu robila a aj postup pripravy a nakladania zeleniny