Ahojte, po dlhom čase som pridala
recept a takisto chcem pridať aj
diskusiu. Už dlhšie sa zaujímam o
recepty čo sa týka obyčajnej
zemiakovej kaše. Chcela by som
počuť vaše rady tipy a triky ako
urobiť skvelú jemnú krémovú
vyšľahanú zemiakovú kašu a nie
blato a lepidlo. Môj muž mi povedal,
že robím najlepšiu zemiakovú kašu
na svete, ale chcem ju ešte
vyšperkovať, tak sem s návodmi
tipmi a trikmi. Ďakujem. Samozrejme, že musí tam
ísť maslo a smotana, len dajte
recepty ako ju robíte vy bez hrudiek
a lahodnú.
Zemiaky zlejem, prihodím pár plátkov masla, zakryté nechám chvíľočku stáť, aby maslo povolilo. Potom ich začnem roztláčať a postupne prilievam mlieko a zároveň kašu miešam tlačidlom. Mlieko musí byť horúce, inak sa narobia hrčky. Mlieka pridávam dosť veľa, na dve kilá zemiakov cca 300-400 ml, podľa kvality zemiakov. Keď sú zemiaky roztlačené, dobre vymiešam varechou. Kaša je hladká, vzdušná, manžel ju pýta ako fúkané zemiaky.
U nás takto, možno niekto pridá ešte pár vychytávok.
Presne aj ja tak robím a je veľmi chutná. Takže odporúčam robiť ako napísala @Sovka.
tak to áno ale C niekedy nedostať a ja skôr B no, aj to som niekde čítala že žiadne mixéry.... @rulik
Aj mne sa osvedčila sorta Marabel, používam rovnako a Ty, Evka,na všetko, majú výbornú chuť, farbu a využitie, len sa dá kúpiť iba od farmára, našťastie mam zdroj.
Zemiakové pyré robím tiež rovnako, do zliatych zemiakov pridám maslo, keď povolí, prilievam horúce mlieko podla potreby a ručne, pučidlom naslaham. Z takto pripravenej kaše robím aj krokety.
Málem mě kleplo, když jsem uviděla tu cenu...
Aj tak robievam
no to môže byť super až na tu rascu, tá mi tam nepasuje ale tá cibuľka hmmmmm vyskúšam...ďakujem....a hlavne veľa záleží na tých blbých zemiakoch ....minule som robila podľa rád odtiaľ to a nebola taká echt ako by som chcela. čo už....
1 kg brambor (nejlépe grenaille, ale lze to udělat z nemoučných brambor)
454 g másla
60 ml mléka
sůl
Brambory dejte do studené vody, osolte a vařte pomalu pod bodem varu. Uvařené brambory oloupejte a nechte trochu vychladnout. Pak je propasírujte přes jemný cedník nebo pasírkou s co nejjemnějšími oky. Dejte do kastrolu a nechte lehce ohřát. Postupně do propasírovaných brambor na pětkrát vpracovávejte máslo nakrájené na kostky 1,5 x 1,5 cm. Míchejte stěrkou, aby pyré bylo hladké. Nakonec přidejte horké mléko a promíchejte metlou. Osolte dle potřeby. Máslo je nositel chuti a proto je ho tam tolik a díky němu je bramborové pyré nezapomenutelné. Já sám bych se ho ujedl.
Zdroj: www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/david-vzpominka-na-rob...
tak toto ano toto urcite vyskusam dakujem krasne :-*
Tu je video ako to naozaj robi su tam take tahy ktore nie su v recepte. ( Odparuje zemiaky a slaha to poriadne )
wow tak to pekne dakujem hned to kusim zajtra ked budem robit kasu
Odvtedy ich robím k hocijakému mäsku.
tiež mám najradšej kašu vyšľahanú metličkami...maslo a horúce mlieko , prípadne muškátový oriešok..či z nej bude lepidlo záleží podľa druhu zemiakov...
mlieko musí byť horúce
to moja skúsenosť
no toje tiež zaujímavá kombinácia :)
to hej to sa stalo aj mne veru tak, @violetacamorova naozaj ked je mlieko studene vtedy vznikne lepidlo kasa a nie naslahana ako by sme chceli ....