Varenie

Vyšľahaná krémová zemiaková kaša

bogar - fotkabogar, 22. februára 2020

Ahojte, po dlhom čase som pridala
recept a takisto chcem pridať aj
diskusiu. Už dlhšie sa zaujímam o
recepty čo sa týka obyčajnej
zemiakovej kaše. Chcela by som
počuť vaše rady tipy a triky ako
urobiť skvelú jemnú krémovú
vyšľahanú zemiakovú kašu a nie
blato a lepidlo. Môj muž mi povedal,
že robím najlepšiu zemiakovú kašu
na svete, ale chcem ju ešte
vyšperkovať, tak sem s návodmi
tipmi a trikmi. Ďakujem. Samozrejme, že musí tam
ísť maslo a smotana, len dajte
recepty ako ju robíte vy bez hrudiek
a lahodnú.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Prvé a zásadné: vyšľahaná zemiaková kaša sa nešľahá ponorným mixérom! Vidím síce aj profesionálov v TV, ktorý mixér použijú, možno chcú získať lepidlo, lebo kaša to nebude.
Zemiaky zlejem, prihodím pár plátkov masla, zakryté nechám chvíľočku stáť, aby maslo povolilo. Potom ich začnem roztláčať a postupne prilievam mlieko a zároveň kašu miešam tlačidlom. Mlieko musí byť horúce, inak sa narobia hrčky. Mlieka pridávam dosť veľa, na dve kilá zemiakov cca 300-400 ml, podľa kvality zemiakov. Keď sú zemiaky roztlačené, dobre vymiešam varechou. Kaša je hladká, vzdušná, manžel ju pýta ako fúkané zemiaky.
U nás takto, možno niekto pridá ešte pár vychytávok.
finczi
Ja taktiež ako komentáre vyššie. Kdesi som čítala, že niekto pridáva syr. Nuž syr... tavený - možno to niekomu tak chutí. Mne to nie je tak treba.
1x bogar
bogar
ďakujem , ono ja nepoužívam tyčový mixér lebo to je čistý maglajz ale ja len šľahač klasicky , aj o syre som počula ....a aj skúšala , dokonca ja robím so šľahačkovou smotanou ale ono dosť vážne záleží na tých zemiakoch aký je to druh a odroda atď. a skúšala som variť ich aj v mlieku (varia sa dlhšie čo je zaujímavé) a mlieko sa nezlieva ale odloží a tak sa popučia s maslom a s tým mliekom čo sa varili a zvyšok sa vyleje alebo sa použije na polievku nejakú mliečnu ako vývar .... je toho kade jak , veru.... rôzne recepty atď a preto ma zaujíma aké máte vy triky a tipy. Ja by som chcela ju mať takú mega nadýchanú a vyšľahnú ...takú akoby vzdušnú....
evanaaa
A aký druh zemiakov používaš? Lebo je dôležité aj to, dobré sú B-éčka, ale najlepšie sú na pyré C-éčka.....
2x rulik a bogar
rulik
ja robievam tak ako píše @sovka62 a zatiaľ sa vždy podarila a druhá dôležitá vec je ako píše @evanaaa , nie z každé zemiaky sú vhodné na kašu, tiež nepoužívam žiadne mixéry, len pretláčadlo, treba sa s ním pohrať
sovka62
Zemiaky typu C sú na trhu skoro raritné, ani neviem, či som ich niekedy našla. Dobré je orientovať sa podľa odrody, ktorá je na balení uvedená a pamätať si, ktoré boli tie pravé. Pre mňa je to odroda Marabel, varný typ B, napriek tomu univerzálne použiteľné, na šalát na varenia, pečenie i do zemiakového cesta a veľmi chutné.
45678
@sovka62 (24.2.2020 13:35)

Aj mne sa osvedčila sorta Marabel, používam rovnako a Ty, Evka,na všetko, majú výbornú chuť, farbu a využitie, len sa dá kúpiť iba od farmára, našťastie mam zdroj.
Zemiakové pyré robím tiež rovnako, do zliatych zemiakov pridám maslo, keď povolí, prilievam horúce mlieko podla potreby a ručne, pučidlom naslaham. Z takto pripravenej kaše robím aj krokety.
haji
Dnes jdu do br. kaše. Bude to zajímavé, bo po dlouhé době jsem koupila brambory v Kaufu. Souhlas s komenty hore, nepoužívám ani metličky mixeru, dělám v ruce. Doma jsme pasírovali brambory přes speciální pasírovač na brambory, byla excelentně jemná. Teď popučím klasicky a děj se vůle boží, ručně metličkou rozšlehám. Dodržuju to, aby máslo bylo horké i mléko. Pravda, mám ji trochu "rustikální", tedy s kousky, ale mně to nevadí. Brácha s dcerou si dělají br. kaši tyčákem, milují ten vzniklý lep. Sto lidí, sto chutí. Po dlouhé době si zase pochutnám, mňam!
joel
Idem sa pochváliť, lebo mne moja chutí najviac. Uvarené zemiaky zlejem ako klasika , osolím a pridám spražené maslo s cibuľkou a pretlačím , keď sú dobré pretlačené pridám prevarené, horúce mlieko a troška drvenej rasce a teraz metličkami vyšľahám a je to. Vyskúšajte, ozaj sa vyplatí.
1x bogar
bogar
@joel (18.4.2020 21:13)

no to môže byť super až na tu rascu, tá mi tam nepasuje ale tá cibuľka hmmmmm vyskúšam...ďakujem....a hlavne veľa záleží na tých blbých zemiakoch ....minule som robila podľa rád odtiaľ to a nebola taká echt ako by som chcela. čo už....
mijaita
Udajne je nejlepsi bramborova kase, kterou delal Joel Robuchon. Ja ji tak delavam, ale trochu to maslo umensuju. U nas zdomacnela. Recept je na netu, nebo Nejlepší bramborové pyré (chcete li kaše) na světě

1 kg brambor (nejlépe grenaille, ale lze to udělat z nemoučných brambor)
454 g másla
60 ml mléka
sůl

Brambory dejte do studené vody, osolte a vařte pomalu pod bodem varu. Uvařené brambory oloupejte a nechte trochu vychladnout. Pak je propasírujte přes jemný cedník nebo pasírkou s co nejjemnějšími oky. Dejte do kastrolu a nechte lehce ohřát. Postupně do propasírovaných brambor na pětkrát vpracovávejte máslo nakrájené na kostky 1,5 x 1,5 cm. Míchejte stěrkou, aby pyré bylo hladké. Nakonec přidejte horké mléko a promíchejte metlou. Osolte dle potřeby. Máslo je nositel chuti a proto je ho tam tolik a díky němu je bramborové pyré nezapomenutelné. Já sám bych se ho ujedl.

Zdroj:  www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/david-vzpominka-na-rob...
1x bogar
bogar
@mijaita (19.4.2020 13:20)

tak toto ano toto urcite vyskusam dakujem krasne :-*
2010
@bogar (20.4.2020 09:23)
Tu je video ako to naozaj robi su tam take tahy ktore nie su v recepte. ( Odparuje zemiaky a slaha to poriadne )



1x bogar
bogar
@2010 (20.4.2020 11:07)

wow tak to pekne dakujem hned to kusim zajtra ked budem robit kasu
jack
Ja v podstate robím tak isto,maslo,niekedy ho aj spražím a tak dám už do popučených zemiakov,prevarené mlieko.Ale...raz som sa nevedela rozhodnúť,kaša či len také popučené,a už to bolo viac menej na kašu urobené:-),pridala som na poslednú chvíľu popraženú cibuľku a popraženú slaninku.Švagor,ktorý bol akurát u nás,sa ich nevedel dojesť:-).No...pýtal si recept:-)))
Odvtedy ich robím k hocijakému mäsku.
2x bogar a haji
violetacamorova
@mirop (23.2.2020 07:18)

tiež mám najradšej kašu vyšľahanú metličkami...maslo a horúce mlieko , prípadne muškátový oriešok..či z nej bude lepidlo záleží podľa druhu zemiakov...
radost
lepidlo vznikne-ak sa dá studené mlieko
mlieko musí byť horúce
to moja skúsenosť
1x bogar
bogar
@jack (20.4.2020 12:01)

no toje tiež zaujímavá kombinácia :)
bogar
@radost (21.4.2020 12:03)

to hej to sa stalo aj mne veru tak, @violetacamorova naozaj ked je mlieko studene vtedy vznikne lepidlo kasa a nie naslahana ako by sme chceli ....
1x haji
jozka2
Haji,ten pasirovak mam aj ja kasa je krasne hladka.Ked varim zemiaky v zime pridam rascu,v lete zase petrzl.vnat,alebo struciky cesnaku.Cesnak popucim spolu so zemiakmi.Po vymiesani este dochutim solou a ciernym korenim,alebo cast masla preprazim s cibulkou,ktoru oprazim slabo do zlata a vydusim,cibulku nevidno chut je vynikajuca ako pise joel
1x haji