Rôzne

★Vŕzgajúce topánky★

douglas - fotkadouglas, 15. marca 2013

Milé Varechárky,
poznáte ten pocit, keď si kúpite krásne 100% kožené topánky (zn. Lav. Artigiana, Made in Italy), ktoré sú štýlovo perfektné a na nožkách vám priam božsky sedia...ouha...má to jedinú chybu na dokonalosti ~ VŔŽE podpätok pri každom vašom i ladnom kroku.
Čo s tým?
Ďakujem za vaše rady a komentáre ;).

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne
vysmajdat:-)) aj to niekedy nepomoze..robim tak ze ich namocim,napcham cez noc novinovym papierom a potom cely den vlacim na nohach,kym ich nerozcapem...minule som aj chodbu umyvala v talianskych lodickach..a pomohlo,ale niekedy nie...ale zaujmave,ze podpatok,mne vrzgaju cele...
abdul
Nie som varechárka ani milá nie, ale keď vŕzga, treba namazať. Koža je suchá. Skús opartne najprv napr. Indulonou na malom kúsku. Pozor bude to vidieť ako mastný fľak. Poprípade nejaké mazanie rozrobené spolu s kriedou som niekde čítal. Ak by nik neporadil pohľadám.
marianne
no a mazat ich ako pise @abdul je samozrejmost.Ale su na to specialne kremy,kupis v obchode s kozenymi vyrobkami...Niekde som citala a o bravc.masti,ale asi by som to neriskovala,nemam skusenost...
marianne
a nie je tam pri nich navod ako osetrovat? ak si nedaju povedat,vymen a hotovo...
elixir
@douglas treba chodiť po tvrdšom podklade, vtedy klopkanie prehluší vŕzganie :) Ale teraz vážne... ja by som ich šla vymeniť... Vtedy býva problém, že podrážka akosi nesedí k zvyšku topánky. Mne sa raz na takýchto vŕzgajúcich topánkach už po 3 mesiacoch začala podrážka oddeľovať, po dĺžke.
irenaw
na podpätok asi mastenie nepomôže. musela som dobrých 10 minút chodiť po predajni a tri predavačky počúvali, či si nevymýšľam. nakoniec ich zobrali na reklamáciu, ale nič s tým nespravili a vrátili mi po mesiaci peniaze.
douglas
Ďakujem všetkým vám za rady a milé komentáre - pobavili i potešili ma. Bohužiaľ, topánky som kúpila v zahraničí a tak s tou reklamáciou teraz neviem, ale rozhodne sa nechcem ich len tak vzdať! Můj manžel minulý týždeň švy na topánkach namazal Indulonou a dnes som ich kompletne celé premazala Leather balzamom s aloe vera (Salamander Professional - má, prosím, s tým balzámom niekto zkúsenosť?). Musím ich zrejme poriadne rozcaptať... alebo ako som niekde čítala, že vŕzgajúce topánky prinášajú šťastie a stáť si za týmto názorom ;).
rulik
na kožu majú v športových predajniach mazanie, je bezfarebné a malo by pomôcť,len treba najprv skúsiť na menej viditeľnom mieste
rulik
ešte ma napadlo, pohľadať starého obuvníka a poradiť sa a ním, a to mazanie sa volá balzam
marianne
Salamander je moja oblubena znacka topanok,moje prve salamandry sandale,asi v 17 mi ich teta doniesla z Nemecka,boli coolove:-) vtedy nevidany luxus,a boli neznicitelne,vydrzali dlho..ale ze je aj krem to mi je novinka,ale tieto znacky maju skoro vsetky svoje kremy,nepoznam..dobre vediet
douglas
Záhady všedního dne

Co má vliv na vrzání bot?

Odpovídá docent Petr Hlaváček z Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně: Příčinou vrzání je vzájemný posun kožené podešve a stélky, což je dílec, na kterém spočívá chodidlo. Čím více se plocha mezi podešví a stélkou vyhladí, tím více se navzájem posunují a zvuk sílí. Nové boty proto vržou slaběji než staré.

Ale když si dal ševcovský mistr záležet a podešev i stélku důkladně ohladil, vrzaly i zcela nové boty. Ostatně v době, kdy se obuv vyráběla jen z kůže, to patřilo k dobrému tónu. Naopak když vrzání vadilo, stačilo plochu mezi podešví a stélkou naolejovat. Boty také přestávají vrzat, když se promočí. Kůže nabobtná, posunují se v ní kolagenová vlákna a odstraňuje se tak vyhlazení.

Nyní se již používají pro připevnění podešví jiné technologie. Jednotlivé části spodku obuvi se spojují buď v celé ploše, nebo jsou třecí síly mezi spodkovými dílci tak vysoké, že zabrání jejich vzájemnému posunu. Když tedy nyní nové boty vržou, je to vada, kterou lze reklamovat. Vznikla totiž nedodržením výrobního postupu.

Formy pro tvarování jednotlivých dílců jsou mezi jednotlivými cykly vystřikovány separačními prostředky, které zabraňují přilnutí tvářeného plastu k formě. Nejsou li dodrženy technologické podmínky, mohou zbytky separačních prostředků zabránit spojení plastů a vrzání vzniká opět vzájemným posunem ploch spodkových dílců.

Vrzat může také bota, ve které praskl tlumící vzduchový polštář v patě podešve.
douglas
@rulik , tak isto ma napadlo zájsť za mojim obuvníkom, ktorý je opravdu pan mistr a opýtať sa čo s tým...bude to rýchlejšie ako reklamovať do zahraničia.
Všetkým ďakujem za vaše príspevky!
douglas
@marianne - máš pravdu, ani ja na topánky zn.Salamander nedám dopustiť. Moje prvé som si kúpila za slobodna a ešte donedávna mi boli OK, ale už je na nich vidieť "stáří" a tak sú v uložené garáži. Pred Vianocami som od manžela dostala ako Vianočný darček vysoké čizmy zn.Liebeskind veľmi jemne opracovaná koža a tam mi predavačka doporučila práve uvedený Salamader Professional Leather Balsam s aloe vera. Mám aj impregnačný spray Salamander plus Bata Smart Step Nourishing Cream s prírodnými olejami...ale či dokážu zabránit vŕzganiu - neviem, neviem...
babidka
Skoda , neviem poradit .Ale moj otecko casto vravieval , ze za jeho mladosti boli vrzgajuce topanky velmi "sik" - dnes by povedali mladi ze "cool" alebo inym modnym nazvom :-) Dokonca si vraj topanky narocky presusali v rure aby vrzgali ....Takze @douglas , keby naozaj existoval stroj casu , mohla by si sa v nich preniest do 30-40 rokov minuleho storocia a bola by si hviezda s najcoolovejsimy topankami :-)
douglas
@babidka - Dobré ráno! Krásne napísané...rozosmiala si ma hneď po ránu :)! Ďakujem.
Celú noc boli topánky namazané balzamom a zdá sa vŕzgať potvora menej.
slavka2012
Prijemne osviezenie, tato diskusia.Veruze aj ja mam jeden par topanok, nie prave najlacnejsich, ktore vrzgali, vrzgaju a asi aj vrzgat budu...napriek vsetkym natahovaniam, mazaniam a neviemcomu este. Kedze ich kvoli tomu nnosim iba vnimocne, su velmi zachovale a zda sa ze si este dlho budu povrzgavat:-).
douglas
Ďakujem @slavka2012 veľmi pekne za milý a srdečný komentár, veľmi spestril sobotné dopoludnie...s manželom sme sa na tvojom príspevku zasmiali :)
helica
môj svokor bol obuvník a vedel ušiť skutočne parádne topánky. On tvrdil, že iba kvalitná kožená topánka vŕzga a tak, ako sa píše vyššie, patrilo to k bontónu. Nikdy nezabudnem na vŕzgajúci zvuk jeho "Budapeštianok", ktoré si vyleštené obul, keď sme sa niekam chystali a od rána vŕzgotal po celom byte. No v takýchto ručne vyrobených celokožených topánkach sa nikdy noha nepotila, a tobôže nie smrdela!
Tak buď pyšná, že patríš k lepšej spoločnosti a kľudne si vŕzgaj. Ja som si minulý týždeň kúpila Gáborky, panenky sa mi pri cene otočili o 180 st. a potvory jedny nevŕzgajú! Nech Ti slúžia zopár rôčkov bez pľuzgierov a otlakov!
douglas
@helica - Ďakujem veľmi pekne za poučný komentár :), mám kotníčkové čižmičky Gaborky a sú perfektné, hlavne v nich nohy sú po celý čas pekne v teple! Ale stejne najradšej mám mokasínky Etienne Aigner, nohy ako v bavlnke, slušivé botky bez podpätkov a nevŕzgajú.