Rôzne

Voda má rozpuštěné vlasy

nephilim - fotkanephilim, 22. júla 2019

I. Mám tú pesničku rada.
II. Viem si predstaviť, že má rozpustené vlasy.
III. Máme jednu z najchutnejších kohútikových vôd na svete. Rada a často cestujem. Viem to porovnať.
IV. Zažila som, keď sme vodu museli kupovať. Balenú. Iná netiekla. Alebo chutila hnusne.
V. Myslím, že to bola @Mitzy , ktorá písala o znečistení vody. Po cca dvadsiatich rokoch som bola zdesená stavom vodstva na SK. Bratova frája ma vytiahla na korčule na Vodné dielo Žilina. Skoro ma vystrelo. Pamätám si stav, keď sa tam dalo kúpať. Teraz by som tam ani nohu neponorila.
VI. V Austrálii bol limit na spotrebu vody. V Kanade vypínali vodu o jedenástej večer. Splachovať? OK. O piatej ráno.
VII. Kedysi som sa kúpavala na Zelenej vode pri NMnV. Však Myjavu mám v rodnom liste. Dnes by som neriskovala. Videla som Váh v Piešťanoch. Videla som Liptovskú Maru. Neviem, ako je na tom ČR. Dlho som tam nestrašila. Naposledy v Džbáně na Šárce. A to už je pekných pár.
VIII. Na záhrade majú tri tisíclitrové nádrže. Po iné roky vodu vylievali. Po včerajšom rozhovore? Že max tristo litrov. A ak nenaprší...
IX: Vážme si vodu. Už jej viac nebude.
X: Vážme si vodu.

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
U nás je to podobné, jako na SK. Hospodaření s vodou v krajině, chaotická práce nejenom se zemědělskou půdou, vykácené lesy - voda, když už aj je, se v krajině neudrží, všechno vybetonované, samý asfalt, zámková dlažba /když stromy vadí, tak uřezat/. Letový prostor - nebe nad našim územím, prošpikované xy deno denně letících letadel, takže mraky, dešťové mraky nemají moc šancí. Devastace půdy, vzduchu, voda se ztrácí, o kontaminaci nemluvě.
Po včerejšku mohu napsat, že navečer v našem domě bylo vody, jejda! Prdla hadice od wc ve 2. patře. Takže stupačka studené vody od 2. patra do přízemí a přilehlé byty s obyvateli zažívalo vody víc než dostatek. Voda našla cestu a tekla i z jednoho bytu na chodbu, schodiště a do rozvodů elektřiny, potvorka. Než jsme sehnali pomoc, instalatéra a hlavně obyvatele ze dvojky /byli na odlehlé zahradě za městem/, bylo celkem adrenalinově. Nebyl čas ani pomyslet na to, zda má voda rozpuštěné vlasy. Člověk musí najít klady i v takové situaci. Byla to voda čistá, studená. Nevalila horká, ani se neucpal odpad /i to už jsme zažil/. Štěstí v neštěstí, díky Bohu. Vlhké štěstí. Pořád se něco děje - jak málo stačí.
Vážme si vodu, bez vody není života. Vážit si vody nestačí. Je třeba se starat nejen o krajinu. Jen jestli ještě máme nějaký čas. Ukázuje nám to Matka Země, příroda, citelně a nekompromisně. Už moc času nezbývá. Jsme slepí a hluší. Bohužel. Klaníme se zlatému teleti konzumu a větev pod námi už není.
Přeji všem krásný den, s vodou, nositelkou života a čistoty!
sovka62
Až oči bolia, keď to čítam. Veru, plytváme, nevážime si šťastie,veď stačí otočiť pákou a tečie nám čistá pitná voda. Že to nie je samozrejmosť, to si uvedomíme naozaj až keď sa vyberieme do sveta. Napr. na Malte tečie voda slaná a vo väčšine afrických a ázijských krajov nepitná (pre Európanov, domáci ju pijú).
V Marockom Atlase vláda vybudovala nádrže na zachytávanie zrážkovej vody. Ak zrážky nestačia, nádrže sa naplnia z cisterien. Sú od seba vzdialené 20 kilometrov. Tak si to predstavte. Ste matkou povedzme štvročlennej rodiny. Ráno sa vyberiete po vodu. Ak máte smolu a bývate v strede medzi dvomi nádržami, znamená to 10 km tam a 10 km späť. Prinesiete koľko unesiete. Na varenie, na pitie, na pranie, na umývanie... A my si tu veselo znečisťujeme to čo máme, pokojne splachujeme toalety pitnou vodou, perieme v nej. A aby to nebolo dosť, nepijeme ju. Načo? Reťazce nám predajú vody a vody, akú si len vymyslíme, pramenitú, nesýtenú, sýtenú, sladenú gebuzinami, zafarbenú a ochutenú chémiou a my tie fľaše vláčime a vláčime, až nás chrbty bolia, skoro ako tú chuderu v Maroku. A zrazu more plastového odpadu, kde sa tu vzal? Veď tu nebýval.
A ľudia ako ja sú čudáci. Prečo nechcem piť balenú vodu? Asi som lakomá, či čo, keď mi stačí vodovoda. A čo sú to za nápady, aby nám vodárne dodávali čistenú odpadovú vodu (za čistenie platíme a nie málo, stočné je dvojnásobok vodného!) napr. na splachovanie toaliet. Veď by sme na ňu museli mať osobitné potrubie! A tie moje sprosté idey, napr. vrátiť nápoje do sklených fliaš! Čo by to stálo! No veď áno, lepšie je mínať milióny na triedenie a recykláciu odpadu.
Pílime si konár, na ktorom sedíme. Teda zatiaľ, raz dopílime!
marika9
A pracovníci kompetentných orgánov to nechcú pochopiť. Sledujem v TV novinách ako sa na niekoľkých miestach mesiace a roky znečisťujú podzemné vody ale aj toky riek a oni si problém pohadzujú ako horúci zemiak. Miesto toho aby okamžite spojili svoje sily a riešili to. Veď už včera bolo neskoro. Sú títo ľudia vôbec kompetentní sedieť na týchto stoličkách ?
nephilim
Nielen občas si pripadám ako cvok. Kým som bola na SK, zašla som za otcom. Bohužiaľ už na cintorín. Nápis na pumpe? Voda vhodná na pitie. Oceňujem vodu na cintorínoch. Ale stačila by iná. Nie pitná. Pán si umýval nohy. Potom sa snažil vyčistiť kahanec. Lebo však vosk sa v studenej vode rozpustí. Mal stále naplno pustený tok. Stúpala vo mne agresia.
Súčasná kohútiková sa piť nedá. Chuť sa dá opísať ako horkokovovoslaná. Daň za život na pobreží.
Rozdiel medzi oficiálnou švagrinou a potenciálnou švagrinou. Prvá je britská Iránka. Vždy pri návšteve SK letí do kuchyne. Lebo voda. Druhá je Slovenka. Naleje mi balenú vodu. Lebo že kohútiková je hnusná. Zniem ako snob/platená reklama. Precestovala som dosť. Dievča netuší, aké má šťastie. Vode nič nechýba.
Nepáči sa mi, keď sa zavlažuje futbalové ihrisko. La Liga nebude nikdy moja liga. Rozhodne neakceptujem argumenty, že vyťaté stromčeky nahradia nové. Narastú. Fajn. O koľko rokov?
Som prefláknutá rybičkárka. Vodu recyklujem. Filtrujem. Oksysličujem. Straty na životoch mám minimálne.
Máti som pomáhala na záhrade. Kým sa dalo. Ibaže keď nenaprší, tak smola.

1x radost
smejkad
U nas mame vodu sice pitnu, podla vodarni, ale v poslednych metroch je potrubie v takom stave, ze tecie chvilami uplne zlta, vidno aj na sanite, ako zachadza.
Ked sa v tom kupem, svrbi koza. Bohuzial mesto reaguje v zmysle : ked sa vam nepaci, odstahujte sa. Ostatni nemaju problem.
Takze mam obehane pramene v okoli, zistila som, kolko roznych druhov mineralnych vod tu mame a ze mnohe su naozaj liecive a pijeme tieto, co si nosime domov.
No a chodievame si aj zaplavat a rozdiel medzi prirodnou a chlorovanou vodou je obrovsky.
Cize mame obrovske bohatstvo, drviva vacsina ludi ani netusi, ake az velke.
A nicime si ho ako najvacsi idioti.
Co dodat?
nephilim
@Smejkad Čo dodať? Že rozumiem. Vplyv potrubia sa podceňuje. Som atopik. Ekzém. Kto pozná a zažil, vie. Svrbenie. Škrabanie. Do krvi. Nepomôžem si. Dlho som bola stabilizovaná. Hormóny sa upokojili. Ibaže prišla niekoľkomesačná otočka na SK. Zmena stravy. Prostredia.
Mesto dostalo EU dotáciu na prerábku teplovodov. Občas voda vypadla a vraj vypadáva. Občas tiekla a vraj tečie vtipne zafarbená. Máš doma chorú sestru. Všetko musí mať sterilné. Z kohútika kvapká oranžová voda. Vypadne elektrina. Chlapci to prehnali. Presekli drôtiky. V obchode na mňa hľadeli ako na ôsmy div sveta. Tri balenia latexových rukavíc. 6x6=36 dvojlitrových fliaš detskej vody. /Však ušetrím za fitko./
O pár hodín neskôr: prišli kamaráti z Malajzie. Pohoda I. Voda zase tečie. Elektrina funguje. Po x-hodinovom lete sa chcú osprchovať. Pohoda II. Potom sa kamarátka spýta: vy sa v tomto sprchujete? Myslela som, že tečie zas tá oranžáda. Nie. Tiekla naša. Pitná. Citujem: "Wow."
2010
10 - 20 % bude vzdy znecistovat ci firiem ci sukromnikov. Jedine riesenei su obrovske pokuty a vazenie.
Takto to vyzera ked sa vazenie uplatnuje za znecistenie vody. Vcera podvecer fotene v strede velkeho europskeho velko mesta. Da sa ked sa chce, ani to neboli tych 90% co nezabordeluju a znecistia...

2010
@2010 (24.7.2019 12:45)
Skusam este raz zmensil som video, uvidime...
nephilim
@2010 Škoda, že to s tým videom nevyšlo. Naozaj by ma to zaujímalo. Na fontány mám komplikovaný názor. Austrália. Bývalá kolegyňa písala, že 47 stupňov. Nepršalo im tri mesiace. Neviem a nechcem si to predstaviť.

2010
Ziadne fontany, rieka vo velkom meste kristalovo cista, pomohol som si youtube.



nephilim
@2010 To je Limmat? Kamarátov frajer je z Zürichu. Niektoré zábery mi prišli povedomé. OK. Francúzštinu dám. Nemčinu ľavou prednou./Nie švajčiarsku nemčinu./ Taliančinu na 37%. Angličtina to istí. Základná otázka: majú vo vode ryby? Uspokojím sa aj so sladkovodnými.
mitzy
ahojte. no veru, mne prišlo hrozné, keď som bola v Španielsku pred xy rokmi a museli sme piť vodu kúpenú v plast.bandaskách. vtedy som si vravela, aké je to super, že nám tečie voda pitná skoro všade doma. ja si (aj deťom) vždy načapujem doma vodu/malinovku/čaj do fliaš. keby zabudnem, tak neostaneme o smäde a kúpim nám, to je jasné.. nedávno som bola tak raz zas ako skoro každý deň v obchode a presne mi napadlo pri regáli s balenými tekutinami - bože samý plast, v tom super minerálka, aj by som si dala, no radšej zo sklenenej fľaše - dokelu prečo tu nemajú sklenené fľaše - však keď som bola krpatá, boli všade, no tak je sklo o kus ťažšie a čo ako? to fakt dokedy budú čakať až začnú baliť vodu etc do skla? nerozumiem. nevadí. som za drevený príbor aj tyčinky do uší ale pre pána, nech sa riešia konečne tie fľaše. však to je choré..už vidím vinárov ako by balili svoje víno do brekeke plastu. no nič. sme proste dekadentné opice, nevieme sa chovať ani na rebríku v Slovenskom raji podaktoré (aktuálna téma), patrí nám to. ale čo bolo úplne tragikomické, bola jedna fľaša minerálky, čo mi udrela do očí v tom regáli. zelená fľaša ešte všakovako brúsená. jes. tú si beriem. to bude sklo. vezmem do ruky. plast. čože? to už si dali námahu na "vybrúsený" plast? neverím. no nič. nevzala som si ju - celkom sklamanie. p.s.: používam plast, žiaľ. som spotrebiteľ ako každý, ale bolo by fajn, keby nemusím. a just to tak máme všetci. a nie a nie aby sme raz ráno prišli do obchodu a bolo tam to sklo.
viera1
Bývam v oblasti,kde problém s pitnou vodou nikdy nebol (zatiaľ),to ale neznamená,že môžme vodou plytvať.Bolí ma srdce,keď vidím vzdialenejšiu susedu v horúčavách celý deň púšťať pitnú vodu na trávnik.Nemá vodomer,platí paušál,tak jej to je jedno.Toto konanie považujem za trestuhodné.Hľadala som zákony,ktoré by riešili nehospodárne nakladanie s vodou (a postihy) a nenašla som.Náš základný Zákon o vodách síce má v §3 ods.4)
"Podzemné vody sú prednostne určené na zásobovanie obyvateľstva pitnou vodou a na účely, na ktoré je použitie pitnej vody ustanovené osobitným predpisom. Iné použitie podzemných vôd je možné iba pri zachovaní ich prednostného určenia."
Toľko citát,ale postihy v zákone za takéto konanie nie sú.Štát promptne zareagoval na vývoz minerálnych vôd,ale plytvanie vodou nerieši.Napr. k výstavbe bazénov pri rodinných domoch z tohto hľadiska nie je potrebný súhlas.
Pamätám si,keď mi ako malej, starý otec rozprával,že ďalšia vojna bude kvôli vode,čo sa mi vtedy zdalo až neuveriteľné a zdá sa,že tá doba prichádza...Štát by sa nemal spoliehať na uvedomelosť občanov,ale prísne trestať plytvanie s vodou,vodárne majú prehľad o spotrebe v domácnostiach a vypočítať hygienickú normu by nemal byť problém,vie sa,že 150l/deň (1os.) je cca optimálna spotreba a nadspotreba by sa mala riešiť nie pokutami,ale odstavením od vodovodu,lebo pokuty pre niektorých problémom nie sú.Je načase konať.
hubata
Ešte pred 50 rokmi boli potoky alebo rybníky v každej malej dedinke, kúpali sa tam deti, husi, pil ju dobytok. Tak ako ubúda lesov, lúk a poľnohospodárskej pôdy, tak ubúda žiaľ aj vody. Otrasný pohľad je na vodu veľkých riek, srdce zaplače nad vyschnutými potokmi a riekami. O studničkách v lesoch už ani nechyrovať - z čoho sa napije taká srnka, líška, chrobáčik? Aj voda z vodovodu mala inú chuť, bola studená - dnes je teplá a ak ju necháte postáť na dne sa usadí bordel. A minister životného prostredia ako ani keby nechodil do prírody, je slepý, hluchý............
1x radost
nephilim
@Mitzy Internet tvrdí, že 99,5% kohútikovej vody v ESP je pitnej. Je. Ibaže na pobreží je nechutná. Čím viac do vnútrozemia, tým lepšie. Mám mlsnú papuľu. Kedysi boli minerálky len v sklenených fľašiach. Bolo /nie vždy/ príjemné zažívať stret s domovinou. Plast je drahší než sklo. Plastový kvetináč stojí viac než keramika. Za /nevkusnú/ kyticu umelých kvetov zaplatíš viac než za živé. Brúsená. Že ty píšeš o FATRA minerálke? Na tej som kedysi frčala.
@Viera1 Nedopitá minerálka sa v hoteloch vylieva. Do odpadu. Však all inclusive. Rozprašovače chrlia od rána do večera. Na polozvädnuté muškáty. Na futbalové ihriská. Pitnou vodou sa mrhá na cintorínoch. V mestských fontánach. Máti sa jeduje. Že sme pyromanky. Zásoba sviečok. Keď elektrina vypadne na viac než štyri hodiny, oceníš. Zažila som stav, keď voda netečie. Lebo zákaz. Vonku tropické hice. Sprchu si nedáš.
@Hubata Tu začali moje rybárske základy. V rieke. Kedysi som skákala z mosta. Nehrozilo, že sa prizabijem. Lesné studničky? Nikdy som sa neobťažovala nosiť fľašku s vodou. Otec vytrénoval, kde sú studničky. Máti s bratom skypovali. Že boli na hubách. Výsledok? "No. Les tam už nie je. A to jazierko...Čo budeš dnes variť na obed?"