Rôzne

Višnovy džem

ariela6 - fotkaariela6, 27. júna 2013

tak dnes som sa rozhodla urobit višnovy džem dalo mi to teda vela prace to odkvoskovat to bola fuska aj ked som to robila s tim strojčekom na čerešne cela kuchyna bola červena aj ja tiež ledva ma manžel spoznal a hovori moja mila prečo sa tak trapíš ved ja ti kupim džem v obchode ale ja som mu povedala ja take džemi nechcem ja chcem svoj bio aj ked som od neho červena a ešte som si pozrela recepty na vareche ale našla som len jeden ak mate dobre recepty na višnoý džem tak ho tu uverejnite som zvedava ako aj vy robite džemi a ako sa nezababrat aby ma manžel spoznal

@zareaguj


Diskusia k téme

aroooo
Ja som sa tak isto ako ty s tým babrala v sobotu aj nedeľu,ten odkôstkovač nie je 100%,tak ako vypadávali tak do dlane a kontrola.Na 1 kg vykôstkovaných /zrelých/ som dala 0,5kg cukor,po jeho rozpustení som po troškách varila,keď zmizla pena, pridala asi 1/2 kl kys.citrónovej a keď ostávala cestička, na špic noža prípravok na konzervovanie.
marianna76
ja som ručne odkôstkovala v hlbšej miske a v drese, aby to veľmi neprskalo.... škoda, že tento rok mi višne nevychádzajú akosi.... no a potom som ich dala variť po odvážení do hrnca.... keď boli mäkkšie, mixla som ich ponorným mixérom podľa toho ako hladké som chcela mať... som rada, že i kúsky višní tam mohli ostať... a potom som použila gelfix...
helica
z mojich vlastných skúseností: odkôstkovač necháva pomerne veľké množstvo kôstok v ovocí. Vyskúšajte chytiť čerešňu medzi palec a ukazovák, dierkou ku sebe a rúčkou tenkej varešky zatlačte v mieste dierky smerom von a kôstka krásne vybehne. Funguje to ozaj lepšie ako tie drahé strojčeky.
mery8658
Ja som robila lekvár z čerešni tak, že som ich dala rozvariť a potom som ich cez cedník prepasírovala z toho som urobila výborný lekvár a to tak že som ho po troche varila ale zlievala som ho do jedného kastrola na koniec premiešala aby bol všetok rovnako hustý - naplnila fľaše a trocha zasterilizovala. No ale kôstkach ostalo ešte trocha drene tak som do toho pridala ešte trocha vody znova dala prevariť a cez gázu to precedila ale z toho som urobila už len sirup ktorý som tiež trocha zasterilyzovalá - dokonca mi s toho po vychladnutí vznikol taky rôsol. Týmto spôsobom som sa vyhla odkôstkovaniu ktoré je prácne.
1x lianka
ariela6
mile varechačky dakujem vam za ochotu za dobre rady a vychytavky ktore možem nabuduce realizovat pri vareni džemu velmi ste mi pomohli a som rada že som medzi vami žienkami šikovnimi
evanaaa
@ariela6 , možno by to šlo aj podľa postupu na pečený čaj, či ovocie - vykôstkované ovocie zmiešať s cukrom, dať do rúry na 200 stupňov, potom na 180 a piecť, kým nedosiahne konzistenciu podľa tvojho želania. Ja som tak piekla slivky a boli dobré. Prípadne, len časť spraviť takto na skúšku, ostatné zasa inak. Potom už len ukladať do čistých pohárov a zavrieť.
janger
Ja mam na odkostkovanie ceresni taky sikovny odkostkovac. Ide to jedna radost a ani neprska. Lavu ruku dam okolo ceresne, takze zabranim oprskaniu okolia. Mam oprskanu len lavu dlan...A tou lavou rukou hned aj citim, ci vystikol kostku.


ancicka
pri každej robote sa treba zababrať,no a s ovocím zvlášť.Nech sa darí.
isabel2
MERY8658- podobne robím tiež džem z tmavého hrozna,ten istý postup,ale pridávam Gelfix.Višni som mala nie veľa,tak som ich len zavarila.Džem by sa zišiel tiež.
lola
na odkostkovanie skuste slamku na napoje,taku tu tvrdsiu,ale aj s beznou to ide,len ju treba castejsie vymenit...ja to robim takto s ceresnami a funguje(-: vela stastia,pekny den(-:
eviana
Moja svokra vykôstkováva višne obyčajnou sponkou, to očko na konci vnorí do višne, jemne potočí a kôstku vytiahne von... ide jej to takto jedna radosť :)