Nápoje

Viete niekto recept na výborný

mariaklara - fotkamariaklara, 25. júna 2011

Rada by som urobila výborný likér, keďže tento rok bola dobrá úroda, neviem ako ho urobiť. Mám takú predstavu, že príde ma pozrieť priateľka a my si posedíme pri kávičke a pokecáme pri ženskom višňovom likériku. Ak niekto máte taký recept budem vďačná.( Potom ťa pozvem na štamerlík. )

@zareaguj


Diskusia k téme

nadia56
Višňový likér

Suroviny: 2 kg višní, 1,6 kg kryštálového cukru, 5 ks klinčekov, 2 rozpolené zelené orechy, 1 struk vanilky, 1 väčší kúsok škoricovej kôry, kúsok puškvorcového koreňa, 1 l rumu, 0,5 litra liehu.

Umyté a neodkôstkované višne zmiešame s cukrom, korením, orechmi a puškvorcom v štvorlitrovej flaši a postavíme na teplé miesto. Necháme stáť 6 týždňov. Denne premiešame. Po 6 týždňoch uvolnenú šťavu scedíme a zmiešame sa alkoholom, stočíme do fliaš, dobre uzavrieme a uložíme na chladnom mieste. Čím je likér starší, tým je chutnejší. Presladené višne nevyhodíme, ale zalejeme ich rumom a uložíme ich v pohári na chladnom mieste. Použijeme ich do koláčov a podobne.
enge149
my sme višne veľmi jednoducho zalievali do 3,5 l pohára-postupne višne,zasypať kr.cukrom a takto opakovať,nakoniec zaliať pálenkou alebo rumom/je lahodnejší aj slabší pre "baby*"/môžu sa pridať klinčeky,škorica podľa chuti-jednoduché ale rýchle..na zdravie..
aroooo
niekde som mala recept na griotku z višní, bolo to ozaj dobré,išli tam višne,vodka,asi cukor,rum,bola z toho výborná griotka a úžasné višne do zákuskou, ktoré vydržali dlho len tak v pohári. Idem pohľadať ten recept,drž palce aby bol v písanke čo mám a nie v tej čo sa niekde zapotrošila dávno pri sťahovaní,ozvem sa
viera1
Možno toto ?
500 gr.cukru,
2 smotany na šľahanie,
2dl višňového sirupu,
0,5 l vodky.
Cukor skaramelizujeme a zalejeme smotanou.Miešame,kým sa to nespojí.Po vychladnutí pridáme višňový sirup a vodku.Precedíme. Skladujeme v chlade a pred podávaním pretrepeme.
ancicka
Ked som robievala liker z višní,tak som umyté višne dala do 3,5 fľaše tak,že som ich prekladala z kryštalovým cukrom.Na jednú fľašu asi 70 dg cukru až po vrch.Potom zaliať vodkov,alebo rumom až po vrch,tak aby boli višne zaliaté,(ja mám radšej rum).Fľašu treba zakryť pláteným obrúzkom a dať na slnečné miesto.Takto stojí 4-5 týždne, a aspoň raz za týždeň treba zľahka premiešať. Cukor sa rozpustí.
Potom precediť cez sitko a ešte raz cez gazu ,aby bol liker čistý.Liker uchovaváme v chlade.
Višne nevyhadzovať,ale ich zavariť.Ja som to robila tak,že som ich hned dala do fľaštičiek od výživy ,naliala za štamprlík rumu,(môže aj poldeci,)a sterilizovala som .Stačí 5 min.
letisia
@viera1 daj prosím ťa tvoj recept na višňový likér medzi recepty, aby som si ho mohla uložiť do KK. Určite ho urobím.
hubata
áno, varecháči dajte to do receptov nech si vás poukladáme do KK, veď nemusíte ani fotiť, stačia suroviny a popis, úplne jednoduchým spôsobom. Tu sa to ťažko hľadá. A všetky vyzerajú dobre. Ďakujem.
aroooo
@Mariaklara ,žiaľ,hľadala som, prelistovala viaceré kuch.knihy na zaváranie, ale nič.Robila som griotku strašne dávno a najviac mi to pripomína recept ančičky.Viem, že ten veľký 4-5 lit.zaváraninový pohár bol plný do polovice višňami, cukru asi ako píše ančička,zaliate vodkou aby v tom plávali a uzatvorený viečkom,aby sa alkohol nevyparoval.Po asi mesiaci sa to zlialo a tuším sa pridal ešte aj asi 2 dl rumu/na zjemnenie/.Bolo to ako kúpená griotka, ešte lepšie, no žiaľ,neviem to nájsť.Pri hľadaní som našla ale rcp na sirup a víno,vkladám do receptov.
ancicka
Mám jednú starú kucharskú knihu a v nej sú likery všeho druhu ,ale všetko sa zalieva iba čistým liehom.(napr višňový,orechový,dulový,rascovica,šípky,ríbezle a ešte veľa iných.
Ako príklad uvediem jeden:(original,ako je písany)
Višňovka.
Na 3 litre roztlačených čierných višní nalejeme 3 litre 96% liehu.Fľašu previažeme a necháme 6 týždňov na slnku.denne potrasieme ,potom uvaríme sirup z 1 kg cukru a z 2 litrou vody a vlejeme do liehu
Prefiltrujeme do fliaš a odložíme.
Na višne,ktoré zostali vo fľaši,môžeme naliať trocha liehu,vody a cukru.Ked trocha postojí,bude slabší liker,pravda,nie tak dobrý,ako ten prvý.
Ja som asi pred 30 rokmi skúšala z liehom,z 1 litra liehu a bol ozaj dobrý.Väčšinou som robila tak,ako som písala pred tým.Takto som robila ajz boroviek.
aroooo
ja si spomínam, že toho nebolo až toľko, išla tam l fľaša vodky, no neviem či litrová, či pollitrová.
aroooo
@an čička, nemohla by si to uverejniť ako recept,aby sa to mohlo uložiť?
mariaklara
Všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za príspevky. Určite sú recepty dobré. @ancicka si zlatá, že si mi takto poradila, ešte by si mohla aj orechový likér vložiť ak máš? Keď som bola dieťa, maminka robila orechový, mne to síce pripomínalo chuťou nejaké kvapky od žalúdka, ale dalo sa to piť. @aroooo , ak niekedy ten rcp objavíš daj vedieť. Možno ho nájdeš, keď ho vôbec nebudeš potrebovať. @vierka1 , tá smotana tam neurobí zle, nepokazí sa to? Ešte raz vďaka, budem robiť takú menšiu dávku.
ancicka
Mám,ale ten zo starej kuchárky,mám ti ho napísať tu,či pridať k receptom?