Griotka (višne v rume)

pavas - fotkapavas, 8. júna 2010

Suroviny

1 liter
1 liter
1 kg
1 kg




Postup

  1. 1

    V 1 litri červeného vareného vína roztopíme 1 kg cukru a necháme vychladnúť. Pridáme rum a zalejeme tým višne. Necháme stáť 6 týždňov.

Diskusia k receptu

praezision
Ja ich robím podobne, višne vykôstkujem dám do 4 l pohára, zasypem kryštálovým cukrom, zalejem rumom a potom vínom. Víno s cukrom nevarím, aby sa z vína nevyparil alkohol a ani nie je treba, ak vydržím 6-8 týždňov, tak sa cukor sám rozpustí, len to treba sem-tam premiešať a uschovať v tmavej miestnosti.
janazjarku
Tak to by mala starká "griotková" radosť z tohoto receptu :-) donedávna si môj manžel myslel, že som jej zato dala také prímenie, že cuckala griotku no opak je pravdou ona ňou hostila svoje kamarátky hoci sama nepila. Vždy v malom demižoniku mala nachystanú tú dobrotu. V Chorvátsku ma učil robiť "višňovicu" kamarát, ktorý sa tým aj živí. Višne odkôstkoval , zasypal cukrom a zalial "lózou" /vypálené víno z minuloročnej úrody/ potom to vyložil na horúce jadranské slnco a nechal lúhovať tiež tých 6 týždňov. Podobne sa vyrába slávna chorvátska "orechovica" len sa namiesto višní dajú lúhovať vlašské orechy aj so šupkou obraté na Jána. Prečo na Jána ? Hm, asi v tom bosorátstvo bude dáke, ale ja nato prídem bo sa chystám na Jána na ten orech zaútočiť :-)
torticka
Ja to robím bez červeného vína, tiež je to mňam. Len to dlho trvá, kým sa to dá piť.
evusik
stará dobrá klasika, len ja mám z toho najradšej tie višne, samozrejme po tých šiestich týždňoch
alinavolt
ahoj, ja len k tomu Jánovi: Nemusí to byť presne na Jána, ale v tom období sú orechy ešte mäkké, ale už obsahujú dostatok jódu. Likér, urobený z orechov v tomto období je horkastý až horký, ale je výborný na úpravu problémov so štítnou žľazou (s jej hypoprodukciou). Ak ho pijete po troche, neublíži. Je to skôr typ "tráviacich" likérov. Mne osobne veľmi vyhovuje a "hreším" ním aj keď by som sladené piť nemala. Ale čo už? obesím sa? Keď mi to chutí. Ale rozhodne to nie je tak pitné ako griotka. To pre ten jód. A keď robíte orechový likér, treba plody poprepichovať, alebo narezať, aby sa dôležité látky dostali z plodu do alkoholu. A odporúčam pracovať v gumených rukaviciach, lebo orechy (jód) katastrofálne farbia a ešte katastrofálnejšie to drží na rukách a pod nechtami.
latol
".. odporúčam pracovať v gumených rukaviciach, lebo orechy (jód) katastrofálne farbia.."
Jód síce obsahujú , ale je naivné si myslieť, že kvôli tomu farbia pokožku.
Morská soľ obsahuje viac jódu a nikomu sa od toho sa nezafarbia ruky :-) . Jód je dosť reaktívny a čistý (neviazaný) jód, ktorý farbí pokožku sa v potravinách nevyskytuje a pomerne rýchlo aj sublimuje. Zafarbená pokožka od jódu sa (na rozdiel od farbiva od orechov) sa pomerne rýchlo odfarbí.
nevyskytuje a okrem toho pomerne rýchlo sublimuje.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia