Rôzne

VIE MI NIEKTO POMôCŤ?

bazulienka - bez fotkybazulienka, 21. januára 2011

Môjmu synovi zistili,zvyšený cukor.Dnes bol u lekára a ten mu predpísal tabletky a musí držať dietu.Pretože im niekedy varím,prosila by som o radu,čo môže a čo nemôže pri diete jesť.Veľmi by som bola rada, keby mi niekto poradil,nejaku stránku kde by som sa o cukrovke niečo dozvedela ,alebo nejake recepty,pretože ja som sa stým ešte nestretla.Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Nemáš možnosť sa dostať ku koziemu mlieku a syrom? Vynikajúca vec pre cukrovkárov (ale samozrejme pre zdravých). Dôležité je vyhýbať sa stresu, ale to mu lekárka istotne povedala - vtedy cukor kolíše. Inak ja som varila normálne, akurát som dávala pozor pri múčnych jedlách: nie viac ako jednu palacinku, a len tak postrašenú dia lekvárom. Dôležitý je pohyb, manuálna práca, nepiť alkohol, nefajčiť, jesť malé porcie ale častejšie. Ak ešte nedostal glukomer, tak by mala pomôcť dlhodobá diéta udržať ten cukor na uzde.
janazjarku
@bazulienka zvýšený cukor a doporučená diéta nemusí hneď znamenať cukrovku a preto netreba robiť paniku a opýtať sa syna akú diétu mu teta doktorka predpísala a podľa toho prispôsobiť stravu a ja to vidím na diétu skôr šetriacu ako nejakú drastickú však sa mi zdá, že ho rovno neodsúdili na pichanie inzulínu..ľahké formy sa ozaj dajú upraviť stravou, ale pokiaľ neprezradíš presné odporúčanie lekára tak ti na vareche nemusíme pomôcť správne..
tati2008
Tak ako pise janazjarku,den pred odberom mohol jest aj sladke a to sa ukazalo na vysledku.Urcite pojde na kontrolny odber,preto treba dodrzat dietu.Mozno to bude potom fajn.A ked sa potvrdi,ze ma cukrovku aj tak urobia dalsie testy.Netreba sa bat.Zatial nejest sladke,pozor na ovocie a cerstvy biely chlieb-celozrne pecivo jest.Pozri si aj tie stranky,ale ja Tvoj syn,ved sa ho to tyka.Pred par rokmi aj moja sestra mala podobny problem,brala lieky a netrvalo to dlho.Vyliecila sa.
bazulienka
@janazjarku , lekár mu povedal,že nemá č.1 tú čo sa berie inzulin,ale č.2 tú čo sa berú tabletky. Má si kúpiť glukomer a merať si hladinu cukru.Má zmeniť stravu .Dúfam ,že to pomôže. Ďakujem všetkým za pomoc.
evanaaa
Bazulienka, koľko má syn rokov? A čo sa týka brania inzulínu a tabliet, tak všetcia diabetici typu 1 musia brať inzulín, ak im ho potvrdia, ale inzulín berú aj tí typu 2, ak im nepomáha diéta a neskôr ani tablety. Mne ho zistili v lete, zatiaľ som na diete, cukor mi trochu kolíše, dúfam, že to tak zostane. A tak, ako ti tu radia - treba jesť málo sacharidov , vyhýbať s apečivu a chlebu z bielej múky , dobrý je Bevit a Čert - chleby, ak ich majú u vás a tie z celozrnnej múky, cukor vymeniť za sladidlo, ak by sa to potvrdilo na 100%, tak by som ti tu napísala viac. Ja som cukrovku " študovala " dlho, môj muž ju dostal v r. 2004 odoberám časopis diabetik, chodíme na dni Diabetu raz ročne, mám brožúrky aj o stravovaní, nejaké recepty a tabuľky , tiež som si kúpila váhu, tá pri vážení ukáže aj cholesterol a koľko SJ, alebo CHJ má ktorá potravina, to jemn ožstvo sacharidov v nej ( napr. krajec chleba= 1 SJ, a pod.). Mne sestrička v ambulancii vypočítala na deň 13 SJ, podľa váhy, ale odvtedy som schudla, možno môžem viac. Ale u každého cukrovkára sa cukor prejaví inak, podľa okolností. No, možnože tvoj syn ani cukrovku nemá, lebo cukor kolíše aj z iných príčin, veď uvidíš a toto nebudeš ( rady) ani potrebovať.
bazulienka
@ evanaaa ďakujem ti za príspevok.Syn má 39 rokov a mňa to veľmi zaskočilo,žľ taký mladý,zdravý chlap











@ evanaaa,ďakujem ti za príspevok.Syn má 39 rokov a mňa to veľmi prekvapilo,že taký mladý,zdravý chlap má taký problém.Ja tiež dúfam, že po tých tabletkách a diete sa mu ten cukor upraví.V marci ide nakontrolu tak uvidíme.Dam vedieť.


diabambulka
ahoj bazulienka, mne tiež diagnostikovali diabetes ale 1.typu, ja som neuveriteľne schudla, zhoršil sa mi zrak a tak. nie o tom som chcela. Naozaj je rozdiel medzi DM 1 typu a DM 2 typu, jeden typ je závislý na inzulíne, pretože mu už nepracuje pankreas a ten druhý typ, sa dá dobrou diétou udržať ešte veľmi dlho, dokonca niektorí z tabletiek prejdú iba na diétu, pretože to stačí. súhlasím s janazarku aj evanaa ti dala dobré typy. Len jediná zásadná vec čo ľudia nevedia rozdiel medzi DM 1 typu a DM 2 typu, mne cukor zachraňuje život keď mám nízsku hladinu cukru v krvi a pri DM 2typu sa používa umelé sladidlo. Na trhu ich je veľké množstvo. Ja mám DM 1 typu, lečim sa inzulínom, dokonca mám inzulínovú pumpu, stále som veľmi chudá a preto mi odporúčajú jesť pravidelne v menších množsvách a môžem jesť všetko, ale zdravšie.Hovorí sa že diabetici majú najzdravšiu stravu a to preto, lebo je bohatá na čerstvú zeleninu, ovocie a tmavé pečivo. Ak by ti to pomohlo, mám dva glukomery na meranie hladiny cukru v krvi, rada by som ti jeden glukomer darovala aj nejaké materiály čo sa týky stravy pre diabetikov. Prúžky ku glukomeru si budete musieť žiaľ kúpiť. Prajem ti pekný deň :-)
diabambulka
bazulienka, držím vám palce, aby sa to upravilo a v marci nám napíš ako to dopadlo, čakám pozitívne správy:-)
bazulienka
Milá @diabambulka ďakujem ti veľmi pekne za príspevok a tiež za ponúknutú pomoc, ale syn si už glukomer kúpil aj prúžky ale aj tak ti ďakujem za ochotu. V marci dam vedieť ako to dopadlo.
cyklistka77
Dávam do pozornosti STÉVIU:
Stevia podporuje činnost slinivky a pomáhá tak při cukrovce II. typu (diabetes mellitus II). Nicméně je v hodná i pro pacienty trpící cukrovkou typu I (diabetes mellitus I.) neboť sladí, ale nemá žádnou energetickou hodnotu. Takže ji lze použít jako náhradní sladidlo. Někdy se prodává pod anglickým názvem jako Sugar baby.
Chrání před vysokým krevním tlakem, povzbuzuje trávení. Podílí se na zhutnění svalové hmoty – to je důležité při odtučňování. Pomáhá při léčbě akné a ekzémů, snižuje chuť na alkohol a tabák. Má antibakteriální a protivirové účinky. Urychluje hojení ran, reguluje tvorbu bakterií v ústní dutině a omezuje tvorbu zubního kazu. Dle výzkumů, domorodci v Paraguaji, kteří pravidelně žvýkají listy stevie, takřka netrpí kazivostí zubů.
 www.webareal.sk/najzdravie/eshop/0/0/5/4-Stevia-Tabletk...

roiboos
Ahoj bazulienka i ostatni,
"liecit" cukrovku, ci akekolvek ine choroby dietou, stravou alebo cimsi podobnym, to je ako zakryt dieru v stene obrazom. Vsetky choroby maju svoj povod v psychike cloveka. A jedine tam cosi treba zmenit, ak chcete dotycnemu pomoct. Myslim skutocne pomoct.
Ak Vam mozem, nielen Vam bazulienka, ale i ostatnym odporucit - aspon na zaciatok, kym pochopite, ako iste veci funguju - pan Bálint je ten, ktory Vam zarucene pomoze.
www.bioba.ic.cz
V ziadnom pripade nejde o samoucelnu reklamu. Iba som si povedal, ze ak mozem i ja prispiet do diskusie, potom tak, aby som Vam skutocne pomohol.
Mne pan Bálint zachranil zivot...
manka1
bazulienka - tak aj ja prispejem svojou trochou do mlyna. Už ti toho napísali dosť - a všetko je viac - menej pravda. Aj cyklistka 77 ti napísala dobre o Stévii - jeden lístok do čaju, a je sladký. Nemám cukrovku, ale niečo o tom viem. Ak už má kolísavý cukor, to mu organizmus niečo signalizuje - pankreas už nestíha vyrábať inzulín, aby sa rozpúsťal cukor v krvi, preto ho tam zostáva viac ako by pre normálny život malo. Otázka znie "prečo" sa to tak stalo. Klasická medicína je potrebná, ale na toto ti nedá odpoveď. Iba alternatívna - napríklad metóda meranej detoxikácie. Čo ja viem, tak pečeň je viac zaťažovaná, vyrába viac tepla akoby mala, a preto to nepriaznivo pôsobí na pankreas, oni sú neďaleko od seba, a teda ten je teplý a nepracuje akoby mal, alebo nepracuje tak ako pracoval predtým. Ak chceš vedieť viac napíš mi mail na zuzanadrabova@mail.t-com.sk. Ale syn je už dospelý, a určite si poradí aj sám, len vás momentálna situácia zaskočila.
manka1
Ešte som ti zabudla napísať, že stéviu dostať napr. v katalógu Starkl, nedávno som ho mala v schránke. Ale dá sa to pozrieť a objednať na ich stránke.
murgaska
Sama som diabeticka2,kolko ma rokou Tvoj syn?Ja som nechcene odovzdala tento problem mojmu synovi.(42).uz od mladeho veku sa to ukazuje u neho.Aj moja mamka mala dia......Moj syn neberie ziadne pirulky,al ma prisnu dietu+cvicenie.Neje nic biele......mlieko,syry,ziadne mucne jedla,zakusky,kolace,chlieb........
ale ma velky salat s opecenymi kuracimi prsickami,ryby,zelenina uvarena,jednoduche polievky(bez muky),citrony,skorica,kuraci vyvar so zeleninou,kazde rono si merat cukor.......Moze mat poharik bieleho vinka ,alebo cerveneho raz za den!!!!!!!apirulky podla moznosti nechataz vo velmi nutnom pripade.Po kazdom jedle 15 min prechadzka,alebo maly beh,bicyklovanie,pochod s poklusom
velmi pomozu.
sovka62
Semienka stévie dodáva aj firma Semo, stačí pohľadať v záhradkárskych predajniach.
murgaska
Sem tam sa moze prehresit,ale nesmie zabudnut hned potom sadnut na bicykel,alebo zabehnut ku kamaratovi co byva daleko.....Magda
evanaaa
Murgaska, nie je pri cukrovke heslo : nejesť nič biele. Dôležité je dať si pozor na príjem sacharidov a v mlieku a výrobkoch z neho sa nenachádzajú. Obsahuje ho biela múka,t.j. taká, ktorá je vyrobená zo zŕn ( obilia) zbavených obalu - šupín, ináč pliev, ktoré obsahujú vlákninu a tým aj ochudobnená o ňu. Preto sa majú jesť výrobky z celozrnnej múky a aj také, ktoré obsahujú rôzne semiačka. Cukor sa v organizme mení - štiepi - na škrob, má to vplyv na pankreas, nie nechcem to teraz rozoberať, to by som sa musela na to podívať, aby som nepovedala blbosť, ale nesúhlasím so všetkým, čo tu je, napr. čo píše Roiboos, a niečo aj Manka1, cukrovka sa vyliečiť nedá v žiadnom prípade, je to c e l o ž i v o t n é ochorenie, dá sa len diétou, liekmi, prinajhoršom dávkami inzulínu udržiavať na priateľnej úrovni. Bazulienka, vyhľadaj si niektoré stránky , prípadne vygoogli, tam sa dozvikeš viac ako ti tu môžme poradiť a ak natrafíš na diskusné príspevky od cukrovkárov ( aj dlhoročných ), ktorí už skúsenosti majú, môžeš sa ty, alebo lepšie tvoj syn, viac poučiť o tom, čo je správne. Či brať alebo nebrať lieky, či si pichať inzulín, atď. o tom rozhodne len lekár. A ešte, iste bude pozvaný na školenie - prednášku o stravovaní sa diabetikov. Ja som si dokonca dala ušiť zimné topánky , odporučené mojou lekárkou ( odmerali mi nohy priamo v ambulancii), na ktoré zčasti dopláca zdrav. poisťovňa, aj s manželom. Lebo pri cukrovke si treba sledovať nohy a dávať pozor na zrak.
evanaaa
A ešte - hovorilo sa, že cukrovka je aj následok stresu, alebo jedenie sladkého, ale to sa už uviedlo na pravú mieru, nič z toho nemá vplyv na jej vznik, tam sú príčiny celkom iné, ani psychika.
evanaaa
Diabetik môže jesť takmer všetko ako zdrvý človek, ( len sa musí vyhýbať jedlám sladeným cukrom ) ale malé množstvá - zemiakov, ryže, cestovín a pod. Niektorí si dokonca potraviny vážia, albo aspoň počítajú SJ.
Spomínala sa stévia, aj to sa tu dá nájsť, je z nej viac výrobkov, ktoré dostať v niektorých predajniach zdravej výživy, možno aj v lekárňach, ale veľmi zdravý je prírodný cukor XYLITOL, ktorý sa môže jesť aj medzi jedlom - pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi nízku, je dobrý aj pre zdravých ľudí, na zuby, dýchacie ústrojenstvo, atď. Pohľadať na stránke : www. xylitol. neera. sk, dá s aaj objednať, 0,5 kg asi 7.99 euro, alebo menej, teraz neviem, a tiež aj v spomínaných predajniach, napr. v BA na Obchodnej a Kvačalovej ulici a aj v iných mestách.
murgaska
cukrovka je DEDICNA!!!!!!!dasa ale kontrolovat!!!!!v strese len vybuchne.....pohar mlieka ma 12 gr cukru!!!!!!evansa daj si do pocitaca Dr.Poon Metabolik diet.....ja som na tom bola aj som a vsetky pirule okrem jednej mam vyhodene.Xilitol je len prirodzenejsie sladidlo ako sachariny.......Samozrejme obesita hra tiez velku rolu.....M
diabambulka
plne suhlasim s evanaaa, ma to veľmi dobre naštudované a aj z vlasnej skúsenosti vám najlepšie vysvetlila o čo ide ako sa hovorí -polopatisticky. Nie vždy je dedičná, dedičnosť je dokázaná viac menej pri DM II.typu. Nepoznám Xilitol ani Stéviu, vie mi niekto vysvetliť čo to je a ako nám to prospieva, poprípade ako sa to používa? ďakujem
murgaska
Cukry v mlieku sa nenachadzaju prirodzene,alebo len prirodzene,ale pri pasterizovani cukria mlieko!!!!!Neviem ci na Slovensku musia uviest prisady,ale citaj ich.Do kavy je potom lepsie dat 5%alebo10% smotanu,tam nie je pridavany cukor!!!
Druhym dobrym produktom je kysla -kvasena kapusta jednu dve lyzicky denne,velmi lahko sa da pripravit doma -bez zapachu v poharoch.
vcelka
Tak naštastie cukrovka sa u nás nenachádza v celej širokej rodine. Ale jedno som si v posledných mesiacoch všimla, keď som sa snažila čo-to dozvedieť o chudnutí a skutočne zdravej strave. Vyhýbať sa, resp. dávať si pozor na jedlá s vysokým glykemickým indexom - ten hovorí o tom, ako rýchlo sa vlastne prijatý - zjedený cukor dostáva cez krv do buniek. To je práve výsledok práce inzulínu v tele. Samozrejme, cukrovinky, biele pečivo... to si všetci vieme predstaviť, že sa ich hodnoty blížia hraničnej stovke. Ale pre mnohých je novinka, že jedlo s tým istým obsahom cukrov má rôzny glykemický index pri rôznej úprave. Veľmi zjednodušene sa dá povedať, že čím je to jedlo mäkšie, tým má vyšší glykemický index. Napríklad zemiaky. Varené v šupe - výborne. Varené bez šupy - ešte stále OK. Ale varené a zmixované na kašu (aj keby sa vôbec nepoužilo mlieko a maslo) už vôbec nie je v poriadku. To isté platí pre cestoviny - celozrnné - paráda. Varené po taliansky "al dente" - ešte stále OK, varené na mäkšiu konzistenciu (teda tak, ako si to častejšie pripravujeme na Slovensku) je už nielen pre cukrovkára, ale aj pre bežného človeka nevhodné. Jasné, že neplatí pre tých, čo nemajú absolúptne žiadne zdravotné ani "postavové" problémy... Zo začiatku to vyzerá ako veľká veda, potom však už ľahko prídeš na princíp a vieš si vyberať v každej skupine jedál. A čo ma úplne dorazilo - absolútna nevhodnosť delenej stravy. Ešte aj nevhodnosť cukroviniek môže zmierniť kombinácia s bielkovinami. Pohľadaj skrátka na internete heslo "glykemický index".
bazulienka
Ďakujem všetkým za pomoc a za skvelé rady.Som rada, že som tu našla toľko dobrých ľudí,ktorí sú ochotní pomôcť.Najradšej by som bola,keby som ich nemusela využiť,ale život je už raz taký.Musíme ho brať so všetkým,čo nám prinesie.
aroooo
Podľa mňa cukrovka nie je dedičná,len je tam väčší predpoklad.U nás nebola a mne ju zistili asi pred 4 rokmi./II.typu/ Získala som ju zrejme zo stresu,bola som vyše 2 rokov nezamestnaná,potom práca na 5 hod.za minimál.mzdu/žijem sama/ počas asi 3 rokov tiež v každodennom strese.Teraz mám už iné kľadnejšie zamestnanie,
beriem lieky ale s diétou je to horišie,chodíme na obedy a aj z 3 jedál sa to nie vždy dá skombinovať.Treba pravidelnú stravu 5xdenne malé porcie.@Diabambulka ten glukomer ak je funkčný s nejakou zľavou by som si odkúpila,občas mi býva zle,neviem či tlak či cukor.
diabambulka
ahoj aroooo, ak ti to pomôže ja ti ten glukomer darujem, ja mám dva . No a tento čo mám v rezerve som dostala ako darček od Medatronu ku inzulínovej pumpe. Tu je môj email: balu.p@zoznam.sk , pošli mi adresu a ja ti ho pošlem hneď tento týždeň, je tam nová baterka, len tie prúžky si musíš kúpiť ale v pohode ti ich lekárni objednajú:-))) Poznáte prúžky axiom? to sú prúžky na moč, mám pár navyše aj tie vám môžem poslať, ak máte záujem aj nejakú literatúru, napíšte mi mail, dohodneme sa. Budete to mať odo mňa ako oneskorený vianočný darček:-)))
tinca
@bazulienka myslím, že skvelo ti poradila @evanaaa. Moja mamina mala stareckú cukrovku, najprv bola na liekoch, potom na inzulíne, je to choroba,ktorá síce nebolí, ale je potvora. Čo mám skúsenosti všetko tu bolo napísané. Ale netreba panikáriť, mal si dať urobiť aj glykemickú krivku a čo môže, čo nie to predsa ho mal poučiť lekár-diabetológ, ak u neho už bol.
manka1
@evanaaa ja som nepísala predsa, že cukrovka sa dá liečiť. Mala som na mysli, že ak je cukor kolísavý, tak to sa dá upraviť, to predsa ešte nie je diagnostikovaná cukrovka. Ak už je diagnostikovaná tak pankreas nerobí inzulín a preto ho treba do tela dodávať umelo. Jasné, že závisí od množstva jednotiek cukru v krvi. Iné je to ak má niekto 6,2, a iné je ak má niekto 13, alebo 30 jednotiek.
@bazulienka ešte k tej STÉVII - je to rastlina - indiáni ju používali ako sladidlo - viem to, lebo som študovala botaniku, a aj ma to baví
Všetky preparáty sú predsa nejako vyrábané, ale toto RASTIE samé, je to čistá príroda.
evanaaa
Aj ja som si dnes objadnala xylitol, kuriér mi ho v stredu prinesie.Som rada, a aj o stévii tam niečo bolo ale som zabudla prečítať to, pozriem sa na to.
evanaaa
manka, ani ja som nepovedala, že si to tvrdila, to som mala na mysli skôr Rooibos, jeho rady. A uznám, cukor občas kolíše aj zdravým ľuďom . A rozdiel v cukrovke pri oboch typoch je ten, že pri 1.type sa inzulín v pankrease vôbec nevytvára, kým pri cukr. 2.typu sa síce inzulín tvorí, ale len v malom množstve, preto ho treba dolňať.