Varenie

Vianočný likér bez salka

naty - fotkanaty, 17. decembra 2013

Dobrý večer, viete mi niekto poradiť recept, ktorý máte odskúšaný
na nejaký sladučký likér? - vaječný, čokoládový, medovníkový,
baileys alebo iný, ale hlavne bez salka...vopred dakujeem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Nó, naša mama male jeden taký, varil sa do neho vanilkový puding. Možno výborný, ale ťažko povedať, lebo keď ho naliala do fliaš bol tekutý, ale keď vychladol, stuhol tak, že kto chcel chutnať, musel by do tej fľaše strčiť hlavu, ale to do pollitrovky nejde. Z pochopiteľných príčin sme si mamin recept neodložili, hehe.
naty
Ďakujem, a kedy ho mám spraviť? Tesne pred vianocami alebo teraz aby sa trochu odležal? Napr ten vaječný
nadia56
@naty , nechces salko, pretoze je velmi sladke alebo preto, ze je to konzervovane, ak len kvoli konzerve, tak si mozes pripravit aj domace salko, je tu niekolko receptov ako ho doma uvarit a s velmi dobrymi ohlasmi, pekne a prijemne sviatky ti zelam:-)
naty
@nadia56 skôr preto že je to príliš sladké a lepkavé, ale si velmi milá, dakujem :)
@tati2008 tiež dakujem, dneska ho idem robiť :)
gubics
Moja NATY, dosť neskoro si si spomenula na vianočný likér.Pokiaľ ho chceš mať bez SALKA, tak to musí dozrievať niekoľko týždňov, ba až mesiacov.Nájdi si na nete výrobu napr. orechového likéru, a urobiš ho na nasledujúci rok, lebo sa musí vyluhovať niekoľko mesiacov.
Napíšem ti jednu skrátenú formu ďumbierového likéru, hoci aj ten potrebuje minimálne 3 týždne, ale keď dáš do neho med zohriaty, tak sa skôr rozpustí. Vezmeš 3O dkg ďumbieru (ginger) ktorý jemne nastrúhaš ,35 dkg medu a 7 dcl. domácej pálenky (vypálenej v pálenici) Môže byť aj 53%, Naleješ všetko do 3 litrového zaváracieho pohára, a každý deň niekoľkokrát pomiešaš až do sviatkov, potom precedíš, rozriediš destilovanou vodou ( nie technickou ktorá sa nalieva do chladiča) (ale kúp si ju v lekárni )na tú požadovanú asi 18-20 %. Tento likér ma aj liečivé účinky, keď si z nej vypiješ denne cca jeden štamperlík, tak by ťa mal ochrániť od chrípky.
hubata
Čokoládový z čierneho piva: 1 fľaša čierneho piva, 1/2 až 3/4 kg kryštálového cukru varíme do zhustnutia "na nitku" cca 20 minút. Potom pridáme cca 10 dkg kakaa (opäť podľa chuti a farby akú chceme mať), dobre premiešame a prevaríme. Do vychladnutej zmesi vlejeme 1/2 litra rumu alebo vodky - opäť podľa toho či chceme mať kakaový likér pre deti alebo pre dedka a babku hehe.....