Varenie

Vianočné pečivo - spracovanie cesta v robote?

dr - fotkadr, 24. novembra 2020

Spracovávate vianočné pečivo, napr. linecké ale aj iné v robote, alebo je to nevhodné? Ešte som to neskúšala, nemala som robot, tento rok som si ho ale kúpila a rozmýšľam či je to riziko spracovať cesto v robote alebo zostať radšej pri poctivom ručnom spracovaní.

@zareaguj


Diskusia k téme

tomeska
Robot je dobrý pomocník, ale pocit z dobre vykonanej práce nedodá. Ruky poznajú , či je cesto dobre zamiesené, robot nie. A na vianočné pečivo sa ide s úsmevom ,láskou a očakávaním. Ručná práca nadovšetko. Tak nech sa vydarí.m
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@tomeska (25.11.2020 00:22)

Toto som nechcela počuť. Ja rada pečiem vianočné pečivo, a s úsmevom :-). Mňa zaujíma iné, praktická vec, čo urobí robot s takýmto cestom, či ho zničí, alebo človeku pomôže s prácou.
obor123
@dr (25.11.2020 10:37)

Ja mám robot,ale na drobné pečivo napr.linzerky som ho ešte nepoužila. Moja rada. Pred sviatkami skús skúšoné pečenie s robotom a uvidíš či budeš spokojná.
sovka62
@dr , robot som raz, pred dlhými rokmi, použila na cesto na medvedie labky. Mám výborný recept (je tu na Vareche). Formičky netreba mastiť, vyskakujú z nich samé a výborne chutia.
Keď som cesto vymiesila v robote vyzeralo výborne, tak akosi ako krém, no paráda, rukou sa tak nespracuje, tešila som sa. Ale len dovtedy, kým som sa labky nepokúsila vybrať z formičky. Nijako to nešlo, skúsila som vidličku, malý nožík... nič nepomohlo. Vyložila som ich do zimy, na balkón, že hádam trochu zmäknú. Márna nadej. V ten rok boli Vianoce bez labiek. Až kedysi v januári som ich nahádzala do veľkého hrnca, nechala odmočiť a aj tak som formičky musela čistiť kefkou, tak to bolo prilepené.
Takže robot radšej nie.
2x dr a altyn
tothka
Používanie robota z vlastnej skúsenosti doporučujem a to s ním pečiem už najmenej 10 rokov
Je to super pomocník pri všetkých druhoch cesta . Sovkine labky pečiem každý rok a som s týmto receptom veľmi spokojná , Samozrejme toto je jediné cesto ktoré miesim ručne
1x dr
altyn
@sovka62 (25.11.2020 12:01)

Súhlasím so @sovka62 , TOTO cesto je treba vypracovať rukou! Skúšal som veľmi veľa receptov, a ukotvil som pri tomto. Tá trocha roboty stojí za to! P.S.Sovka už sú na balkóne... :-))))




56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@altyn (25.11.2020 17:05)

Aj ja pečiem medvedie labky podľa Sovky :-).
altyn
@dr (25.11.2020 19:44)

A tiež sa ti tak daria? Moja mamka vytrhala zo svojej kuchárskej knihy všetky ostatné a robí už len tieto. Akurát brácho sa hnevá že predtým si smel všetky zlomené zjesť a teraz nemá čo. Tak mu mama také tri kúsky zlomý aby nefrflal.... :-)))
zolik
@dr
@altyn
@sovka62
Aj ja, aj ja ;-)
Na linecke, medvedie, vanilkove atd. Vsetko miesim rucne. Okrem ineho milujem to maganie masla cukru prisad korenia muky.... k tomu dobra hudba, pohar sucheho Huberta a tesenie sa na Advent. Moj Kitchen Robot ma v tomto case prazdniny. Ved sa cez cely rok narobil dost;-)

sovka62
Ty si ale usilovný, @Altyn. Ja začnem od pondelka, linecké, vanilkové mandľové rožky, košíčky a takto postupne... Labky sú jedny z tých troch druhov, ktoré pečieme spoločne s dcérami, vnučkami a teraz už aj s pravnučkou. Tak sa musím prispôsobiť tomu, ako ony stíhajú. Tentoraz o bude sobota 12. decembra.
A dávam si záväzok, že nebudem piecť 18-20 druhov a každý z dvojitej dávky. Naozaj to musím zredukovať, vlni sme mali vianočné v mrazničke do polovice marca.
1x dr
sovka62
@lorak40 , ja už skúšať nebudem. Ak chceš, nájdi si môj recept a vyskúšaj. Daj potom vedieť, ako to dopadlo.
ola111
@dr ,ja robím vianočné cesto iba v robote už pár rokov,perníčky,linecké,orechové košíčky,vanilkové rožteky atď.,,jeden deň urobím cestá,ktoré si uložím do chladničky a postupne pečiem a pečiem,takže cesto v robote ja osobne doporučujem,až na tie sovkine labky,tie iba ručne,sú vynikajúce
2x dr a nadia56
trencanka
Ano robím v robote cesta na vianocne kolaciky. Najskor sa spracuvavajú suroviny ako maslo, cukor, vajcia, koreniny...na zaver uz len kratko sa vmiesa muka. To je dolezite. Nesmie sa muka dlho vmiesavat a najma treba pouzit ten spravny nadstavec na spracovanie cesta. Nie metlicku na sneh a tiez nie hák na kysnute cesto. Kazdy robot ma este taku miesaciu metlicku.
trencanka
Ked budete dlho vmiesavat muku robotom,tak sa sparí, hlavne pri lineckom ceste.
1x dr
nadia56
vsetky cesta na drobne vianocne pecivo robim uz dobrych 15 rokov v kuchynskom robote kitchen aid
a na miesenie pouzivam tento hakovy nadstavec,
cesto po vymieseni ulozim cca na 30 minut do chladnicky, kolaciky sa vzdy vydarili,
to je moja skusenost,
prijemne a uspesne vianocne pecenie zelam vam vsetkym ☺


2x dr a alina598
trencanka
@nadia56 (27.11.2020 18:43)

ano, mam ten istý robot a to je ten spravny nádstavec. Ale aj ine znacky robotov maju nieco podobne.
babidka
Vsetky cesta na pecivo spracuvavam v robote.Tiez mam KitchenAid a ten "motylovy" nastroj je na to taky akuratny.Zmiesavat treba na pomalych otackach a ak date pozor/cesto na linecke zmiesa asi za 1-2 minuty/ tak je cesto take akurat. Raz som nechala dozerat cesto vnucku, ta to nechala vymiesat na privysoku rychlost a cesto bolo potom ako husta lepkava kasa. Upiekla som, trochu sa pri cukrovani mrvilo...ale jedle bolo. Ak davam cesto do formiciek, necham ho najprv dobre vychladit .Aj maslo do cesta pouzivam dost studene. Dcera ma ETA Gradus a tiez vsetky cesta robieva v nom. Myslim, ze tu ide skor o to odhadnut spravnu chvilu, kedy je cesto akuratne.
babidka
Este doplnim moj redchadzajuci komentar.Cesto robim aj v tzv. food procesore, kde pouzivam sekacie noze .Je lepsie v nom robit cesto, kde ide studene maslo .A nemiesat ho pridlho. Staci, ked ma cesto konzistenciu ako mrvenicka alebo posypka na kolac. Potom uz iba staci vybrat a rukami postlacat do pevnej hrudky. Robit cesto rukami niekoho uspokojuje , ma pocit , ze takto je to najlepsie.Ja nie. Ja mam rada svoje strojceky v kuchyni:-)
 www.chefshop.sk/food-processor-kitchenaid-5kfp1335-kral...
trencanka
@babidka (30.11.2020 13:35)
Skvelo ste opisali spracovanie cesta. Ked sa preslaha, tak potom sa meni konzistencia cesta. Food processor od Kitchenaid chcem aj ja ale ten mensi.

jozka2
@dr

Miesim vsetko v robote tak,ze robot mi vymiesi,ked vidim,ze sa to krasne spojilo vyberiem a dopracujem este ak treba v rukach.Nesmie sa nechat cesto velmi premiesit a hlavne, aby este v chlade postalo toto je zaklad aby sa rozvinul lepok
1x dr