Každý rok máme na vianoce rovnaké menu.To znamená šalát,vyprážaná rybka,kapustnica,makové opekance a nejakú údeninku.Ja viem je to o tradícii,ale predsa by som chcela vsunúť niečo nové. Chcela by som Vás poprosiť,aby ste poradili,resp.odporučili čo by som mohla ešte na vianočný stôl pridať a všetkých tak trochu prekvapiť.Ďakujem.
@zareaguj
íkový+domček&hl=sk&rlz=1G1ASUT_SKSK455&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=D_qqTqaAFojdsgaLx4EH&ved=0CDAQ možno prekvapíš....vo varení ma nič nenapadá
Skúste tú vyprážanú rybku (pravdepodobne kapor alebo filé) nahradiť rybou čerstvou napríklad takým lososom, pražmou, morským vlkom....
A túto rybu vcelku upraviť na "stredozemský" spôsob, k tomu si doprajte kvalitné víno. Majonézové šaláty zameňte za svieže z čerstvých listov a olivového oleja. Celé to stihnete do jednej hodiny.
Lososa oplachnem, otriem papirovym obruskom, polozim na pripraveny pekacik v ktorom mam uz pripravene korenie: cesnak utrety so solou, salviu, trosku menej tymianu a olivovy olej. Toto vsetko pomiesam ne cele dno pekacku, rybu niekedy v celku, inokedy uz naporcovanu obalim zo vsetkych stran v pripravenom koreni s olejom a dam piect na 220 C asi na 15-20 minut -podla velkosti lososa. Ked mi zostane kusok lososa, urobim dobrucku natierku. recept som dala sem na Varechu.
Večera u nás je kapustnica a vyprážaný kapor so šalátom čiže úplná klasika. Jediný rozdiel je v tom, že šalát robíme takú odľahčenú verziu.
Je jasné, že ak je niekto vegetarián, alebo sa stravuje úplne zdravo že si spraví večeru podľa svojej chuti, ale ja som za tradície, veď o to jedlo ani tak nejde ale o atmosféru a rodinnú pohodu. Niekedy mi to pripadá tak, že ako malý národ strácame identitu a opičíme sa po iných. Aj napriek tomu, že je to nezdravé my doma si určite zachováme to čo k našim slovenským Vianociam patrí: zdravú kapustnicu a nezdravý zemiakový šalát :-)
u nas je tiez klasika, kapustnica, salat a ryba, ale nikdy to nestihame zjest na stedry vecer, takze vacsinou si dame len kapustnicu :), salat musi byt aspon za kybel kvoli tatkovi :) (klasika majonezovy, ale davame majoneza a kysla smotana 1:1) ryba sa u nas velmi nevysmaza, lebo tie mrazene su na vysmazanie strasne, takze vacsinou len na plechu so zeleninou, tatko aj tak rybu rad nema, radsej si da so salatom rezen a ja s mamou bez smazenej ryby tiez prezijem :) tento rok sa tesim, ze sa vyjasim pri kolacikoch ;)
pre mňa sú tradičné Vianoce také aké som prežívala ako dieťa s mojimi rodičmi a súrodencami, nemusím ísť 100 rokov dozadu :-)
ale s tým, že nám aj v TV aj v obchodoch vnucujú Vianoce, hoci je ešte len október máš úplnú pravdu...