Rôzne

Vianoce

zdenkas - fotkazdenkas, 28. októbra 2011

Každý rok máme na vianoce rovnaké menu.To znamená šalát,vyprážaná rybka,kapustnica,makové opekance a nejakú údeninku.Ja viem je to o tradícii,ale predsa by som chcela vsunúť niečo nové. Chcela by som Vás poprosiť,aby ste poradili,resp.odporučili čo by som mohla ešte na vianočný stôl pridať a všetkých tak trochu prekvapiť.Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

akeber
všade je to skoro rovnaké alebo s malou obmenou......skús  www.google.sk/search?q=pern...
íkový+domček&hl=sk&rlz=1G1ASUT_SKSK455&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=D_qqTqaAFojdsgaLx4EH&ved=0CDAQ možno prekvapíš....vo varení ma nič nenapadá
akeber
neukázalo mi čo som chcela...myslela som perníkový domček , dá sa pozrieť na google v obrázkoch :-)))
eraserhead
ono zaleží čo pre Vás Vianoce vlastne znamenajú.......
Skúste tú vyprážanú rybku (pravdepodobne kapor alebo filé) nahradiť rybou čerstvou napríklad takým lososom, pražmou, morským vlkom....
A túto rybu vcelku upraviť na "stredozemský" spôsob, k tomu si doprajte kvalitné víno. Majonézové šaláty zameňte za svieže z čerstvých listov a olivového oleja. Celé to stihnete do jednej hodiny.
lia66
Ja už dlhé roky vyprážanú rybku nerobím-buď lososa, alebo pstruha na bylinkovo/cesnakovom masielku...šalát a kapustnica-tak to by mi asi neodpustili(ani ja by som si nie-hi, hi)...ale šalátik robím len s poch.smotanou(bez majonézy, alebo tatarky)-taký ľahšejší...no a opekance nemáme vôbec!...údeninku áno, ale to až na druhý deň-sme síce jedáci, ale toto by sme už asi nezvládli...potom ešte pridám na stôl jednohubky(robím z toustového orezaného chlebíka)s dvoma nátierkami-vačšinou s kuracím maskom na jablkách a druhú s cesnakovo/syrovou nátierkou...a potom už len koláčiky a ovocie a papkáme, papkáme, papkáme...
zdenkas
eraserhead a lia66,viete,že mi idete po chuti???Presne nad lososom som uvažovala,ďakujem za inšpirácie.Ešte nejaký dobrý receptík na lososa ...
kuchticka
@zdenkas - losos je moja najmilovanejsia ryba a robim ju skoro kazdy tyzden - ja viem, je draha, ale zato si odpustim ine nezdrave maskrtky.
Lososa oplachnem, otriem papirovym obruskom, polozim na pripraveny pekacik v ktorom mam uz pripravene korenie: cesnak utrety so solou, salviu, trosku menej tymianu a olivovy olej. Toto vsetko pomiesam ne cele dno pekacku, rybu niekedy v celku, inokedy uz naporcovanu obalim zo vsetkych stran v pripravenom koreni s olejom a dam piect na 220 C asi na 15-20 minut -podla velkosti lososa. Ked mi zostane kusok lososa, urobim dobrucku natierku. recept som dala sem na Varechu.
marianne69
My sme mali poslednych sest rokov lososa,ale tento tok sa tesime na kapra,moji sa nemozu dockat,ked bude plavat vo vani.Aj ja by som bola za zmenu,len doma by mi to nepreslo.Dcera sa na sniezikovu kapustnicu tesi cely rok(varime ju ozaj len na Vianoce) a bez zemiakoveho salatu a oplatok si nevedia predstavit Vianoce.No co uz.Ale vlozim tam nejake zdravsie varianty aj pre seba...
jozefj
Vianoce to sú tradície .Alebo jedličku vymeniť za palmu?:!
hubata
@jozefj - súhlasím s tebou. Neviem prečo si dokážu američania ustrážiť svoju morku s gaštanovou plnkou, angličania svoj vianočný puding - ale my slováci sa ideme opičiť na Vianoce ..... s lososom, krevetami a makovými špagetami.
marianne69
no @hubata neviem, ci je vyskusanie aj inej rybky ako kapor opicenie sa:-) ale napriklad kapor ako rybka v niektorych krajinach EU(Anglicko) podradne maso a bez sance tam zohnat na stedrovecerny stol,sem-tam ho tam predavaju Poliaci...Chytaju ich len na sportove ucely a hned pustia.Tiez tvrdim,ze nevedia,co je dobre,ja osobne ho mam rada...ale tak to je.To uz je na kazdom,ake tradicie si doma kazdy vytvori sam. U nas doma miluju nas tradicny tucny,nezdravy,zemiakovy salat,ktory sa kupe v majoneze a z ktoreho mam sem-tam aj zlcnikovy zachvat,ale mam ho raz v roku,jednu-dve lyzice.Vacsinou su u nas take Vianoce, na akych sme ako deti odrastli..Moja dcera miluje tradicne slovenske Vianoce so vsetkym co k tomu patri,ja mam uz radsej taku zdravsiu verziu aj toho lososa na masle a kedze mame doma Anglana,budeme mat aj ich tradicneho moriaka a puding.
evusik
u nás na Vianoce robíme tak, ako robila moja mama. To neznamená, že varím úplne rovnako ako ona, ale to, že dodržiavame zvyky, že priebeh vianočného stolovania je nemenný. Napr. len na Vianoce vykladám vianočný servis po mame, na stôl kladieme ovocie, oplátky, orechy, med.... a skôr ako začneme večerať máme rôzne rituály... obdarujeme rohy, prekrajujeme jabĺčko, oplatky z medom a cesnakom, z každého ovocia musíme zjesť kúsok, pod obrúsok dávame šupiny z kapra a drobné mince.... no a až potom večeriame.
Večera u nás je kapustnica a vyprážaný kapor so šalátom čiže úplná klasika. Jediný rozdiel je v tom, že šalát robíme takú odľahčenú verziu.
Je jasné, že ak je niekto vegetarián, alebo sa stravuje úplne zdravo že si spraví večeru podľa svojej chuti, ale ja som za tradície, veď o to jedlo ani tak nejde ale o atmosféru a rodinnú pohodu. Niekedy mi to pripadá tak, že ako malý národ strácame identitu a opičíme sa po iných. Aj napriek tomu, že je to nezdravé my doma si určite zachováme to čo k našim slovenským Vianociam patrí: zdravú kapustnicu a nezdravý zemiakový šalát :-)
zdenkas
Ano je to o tradícii,hneď v úvode som napísala,že chcem len niečo VSUNÚŤ,niečo nové a prekvapiť.Základné ,tradičné menu musí aj u nás ostať tiež si to ustrážim.
zdenkas
Kuchtička,ďakujem ten losos môže byť perfiš,mám to od teba odpísané
voz12
evusik,napísala si mi to od srdca,myslím,že tradície národa sú nad všetku práve prebiehajúcu modu a my,práve preto,že sme malý národík by sme sa ich mali pridržiavať. Je to odkaz našich predkov.Drobné pozmenujúce ingredinencie nie sú podstatné.Dôležité je jadro.
evanaaa
Keďže po celý rok robievam ryby na rôzny spôsob, ani pre mňa by už neboli Vianoce bez klasiky - vypráž. kapor, majon. šalát, aj tak ten šalát robím dva krát doroka, tak prečo by nie. Mne by nejaká dusená, či pečená ryba a listový šalát nepripomínali sviatky a keďže nie som ani vegetarián, či iný - tarián, tak sa na to teším, aj keď ja toho moc nezjem. Ani môj muž by iné nechcel. Nech sú sviatky aspoň týmto pripomenuté, aj tak sa zhreší behom roka aj ináč.
fiby
My tiež máme každé vianoce, skoro, resp. to isté na stole. Ale iste mi dáte za pravdu, že vianočnú kapustnicu nikdy neuvaríte s takou príchuťou v priebehu roka ako 24.12. Tá ma jedinečnú chuť, vôňu a svoje čaro. Iste ste počuli o cibuľovo-zemiakovom šaláte, nemusíte mať majonézový napr. ja robím oba. Ináč nemením tradíciu, pretože ma to naučila moja mama, stará mama a ja svoje deti.... Takže iste by boli všetci nemilo prekvapení keby som vynechala čo len opekance. Už sa teším na vianoce.
vieraa
Pridávam sa k ostatným, že Vianoce by som si nevedela predstavit keby neboli lokše s makom, vianočná kapustnica, ktorá je najlepšia z celého roka toho 24.12./ako už spomínala eva/,ja do nej dávam z každého maska kúsok a samozrejme huby/ zemiakový šalát a vyprážaný kapor.Aj ked sa to opakuje každé vianoce , je to proste tradícia a všetci sa vždy tešíme.
kuchticka
Tak u nas sa na Vianoce tiez snazime drzat tradicii, pokial nam to prostredie dovoluje. Napr. ja nezozeniem kapra, takze vyprazam inu rybu, ktora sa na vyprazenie hodi. Lososa robim v priebehu roka, nie na Vianoce. Salat s majonezou nesmie chybat nikdy.
zuzula2
U nás na Vianoce to vyzerá tak ako žiadny iný deň v roku.. Ocino robieva kapustnicu už deň vopred lebo tak má ešte lepšiu chuť, a aj šalát robievame deň vopred.. Každý rok s maminou pečieme vianočku večer pred štedrým dňom. Celý deň pozeráme rozprávky, ja poobede pripravím sviatočný stôl všetci sa pekne oblečieme a upravíme krajšie ako na ples :-D pred tým ako si posadáme sa pomodlíme, oblátka a med nesmie chýbať.. taktiež peniažky pod obrusom... a potom príde na rad vynikajúca kapustnica ktorá chutí takto iba na vianoce a potom vyprážaná rybka a šalát s majonézou. My doma nikdy nerobíme kapra lebo nám to nikomu nechutí a má veeeeeela kosticiek... ja viem dá sa to krásne vykostiť ale aj tak nám tá chuť kapra nesedí, mávame inú rybku a u nás sa robí na vianoce aj vyprážaný rezeň.... robíme to tak od kedy sa pamatám a nemyslím že losos na masle s listovím šalátom by mi akokolvek pripomenul vianoce.... ked tak o tom píšem neviem sa dočkať 24.12 :-)
jelenik
vianocne menu vegetarianov: kapustnica, v ktorej su okrem susenych sliviek, hribov aj kusky oprazeneho udeneho tofu /pred osmazenim pridam do oleja cervenu mletu papriku a tak ma kapustnica pekne paprikove zafarbenie/, zemiakovy salat a vyprazany patizon /"podkovicky" pripominaju vzhladom kusky kapra, nie?/. Pripadne vegetarianske telacie rezne. Okrem stedraka, slaneho mandloveho peciva /uz roky nechyba pri kazdej sviatocnejsej akcii/, vanilkovych orechovych "bradaviek" /male gulky z orechoveho cesta s kuskom mandle, ci orecha na vrchu/, lineckeho peciva byva v ponuke aj mrkvova torta. Kedze rada peciem / moj drahy mi vravi, ze som "peciarka"/, tak zakusky byvaju rozne. A to by hadam stacilo.
celeblith
Tento rok ma chytila vianocna nalada nejako skoro :)
u nas je tiez klasika, kapustnica, salat a ryba, ale nikdy to nestihame zjest na stedry vecer, takze vacsinou si dame len kapustnicu :), salat musi byt aspon za kybel kvoli tatkovi :) (klasika majonezovy, ale davame majoneza a kysla smotana 1:1) ryba sa u nas velmi nevysmaza, lebo tie mrazene su na vysmazanie strasne, takze vacsinou len na plechu so zeleninou, tatko aj tak rybu rad nema, radsej si da so salatom rezen a ja s mamou bez smazenej ryby tiez prezijem :) tento rok sa tesim, ze sa vyjasim pri kolacikoch ;)
rybarkuchar
Vážme si tradície, preukazujeme tak úctu ľuďom ktorí tu boli pred nami a vďaka ním sme tu my a vďaka nám sú tu naše deti a vďaka nim tu budú ich deti. Ono ani tak nejde o tú kapustnicu, opekance a rybu - o nej by sa dalo polemizovať, od kedy prišla na slovenský vianočný stôl a či tam vôbec patrí. Podľa mňa je to, bez ohľadu na vierovyznanie, o rodine a spolupatričnosti . Vianočná večera, stromček, darčeky sú len nástroje na spríjemnenie toho, že sme zase raz všetci doma.
julica
Ak by sme pripravopvali Vianoce našich predkov, jedli by sme oblátky, hrachovú kašu, kapustnicu, slivky a nejaké kysnuté koláče. A zabudla som - neozdobovali by sme vianočný stromček. Dajte pokoj s tými Vianocami aspoň do decembra :)
evusik
@julica vieš, že som čakala kto prvý s týmto vyrukuje :-) zabudla si na makové pupáky...
pre mňa sú tradičné Vianoce také aké som prežívala ako dieťa s mojimi rodičmi a súrodencami, nemusím ísť 100 rokov dozadu :-)
ale s tým, že nám aj v TV aj v obchodoch vnucujú Vianoce, hoci je ešte len október máš úplnú pravdu...
tinca
súhlasím s @hubata aj s ostatnými vianoce to sú tradície, všetko robíme ako bolo v detstve a práve preto sú také čarovné a krásne.