Varenie

Vianoce 2011

celeblith - fotkaceleblith, 8. novembra 2011

Nedalo mi to, už sa tu pomaličky objavujú takmer vianočné recepty
a v diskusiach sa riešia orechy a oblátky, tak sa zapojím aj ja.
Tento rok sa výnimočne na Vianoce celkom teším. Zostalo mi veľa
dovolenky, takže môžem vybaviť upratovanie s dostatočným
predstihom rovnako sa aj venovať pečeniu, čo je v našej rodine
moja úloha tento rok po druhý-krát :) Keďže sa tu na vareche.sk
cítim skoro ako doma v kuchyni, tak by som sa chcela aj vás
opýtať, či už ste premýšľali čo vymyslíte na Vianoce.
Koľko druhov a aké pečivo máte v pláne?
Kedy začínate piecť?
Ako uskladnujete už napečené?
a ešte všeličo, čo mi napadne asi až priebežne.
:)

@zareaguj


Diskusia k téme

tinca
@celeblith na otázku čo upiecť, každý máme tie svoje top rcp,ktoré skrz tradíciu musia byť. Potom treba zablúdiť na varechu tu je receptov aj na desatoro vianoc. No a čo sa týka skladovania, tak gro skladujem v plechových dózach /z keksíkov, cukríkov/,alebo mám aj kúpené. Tieto sa mi osvedčili najmä na tie druhy, ktoré potrebujú tzv.odležať,napr. ďumbierniky, orechové štangličky,vanikové rožky a pod. Plnené tie dávam do krabice vystlanej alobalom na balkón. A keby malo čosi zvýšiť tak šup do mraziaku.
celeblith
@tinca tak receptov som si ulovila tiez hojne, tradicne, z varechy a aj zo vsetkych moznych casopisovych vianocnych specialov.
Odležať potrebujú v podstate všetky, také suchšie?
babina28
ja začínam oblatkami teda trubičkami vianočnymi a potom suchým pečivom,ale ešte mám čas
michsamant
Vianoce su este dalekooo! Najprv bude Mikulas :) Ale k peceniu...tento rok peciem netradicne... kakaovy zavin a ziadne drobne pecivo. Atmosferu mi navodi stromcek a dufam, ze iskricky v ockach deti, ked uvidia darceky... ktore este nemam :))
marianne69
...no ak budu Vianoce take ake sa ukazuju,tak budem piect a vela.Bude nas tohto roku neurekom:-)ale pravdu povediac, velmi sa tesim.Piect budem tak, aby sa kazdemu uslo to jeho oblubene,ale urcite vela medovnikov,moja polovicka sa ne ne velmi tesi.Cesto budem robit aspon o mesiac skor a necham ho vyzriet.Vsetko pecivko skladujem kazdorocne v pechovych krabiciach,ktore na tento ucel zbieram uz niekolko rokov a mam ich pozehnane:-)
alena45
tento rok asi nebudem piecť ako vždy (18-22 druhov pečiva), aj tak to porozdávam, tak upečiem možno len londýnske rezy a makové a orechové bejgli. No keď tak rozmýšľam, tak aj niečo kokosové, citrónové, zázvorníky a dosť !
julica
Mne sa tento rok vianocovat nechce, hadam to pride. zatial som len otravena z toho biznisu, co okolo vianoc je uz od septembra. myslim, ze prehovorim maminu, aby sme toho nepiekli vela, potom to do seba tlacime a nevladzeme vyjst ani na prechadzku :) budem apelovat na jej a ockovo zdravie. drzte palce :)
sovka62
Alenka, hneď v druhej vete si začala pridávať, celkom ako ja. Len toto a potom ešte toto a toto a toto, lebo to ľúbi ten a to onen a hneď sú plné všetky plechové krabice, a to ich mám neúrekom.
Dnes som si doplnila potreby na pečenie, druhý plech na muffiny (ten nie na vianočné pečenie), plató, cez ktoré vykrojím naraz 28 vanilkových (alebo iných rožkov), dve fólie na pečenie, lebo dve čo mám na Vianoce nestačia, pečie sa plech za plechom, nové vykrajovacie formičky s vianočnými motívmi (len sú akési drobné, tak neviem, či sa s nimi budem babrať) a zdobičku na medovníky. Má tvar hrubšieho pera, je z pružnej umelej hmoty a hmota sa vytláča tlakom prstov. Vraj sa s ňou zdobí veľmi ľahko, no, možno, ale to mňa nepoznajú, tak uvidím.
trencanka
sovka62, to si kupila v tescome ten plat na vykrajovanie rozkov? Neviem si predstavit ako to funguje, ake su rozky z toho. Nie su lepsie take valkane rucne? Ci to potom nechuti inak....?
Kazdy rok si hovorim, ze budem piect menej a vzdy je toho dost, okolo 12 druhov. Na Alenku sa tu ale nechytam :))
Najviac nam chuti klasika, medovnicky, vanilkove rozky, linecke. Robievam na Stedry den vianocku. Tento rok pribudnu belgicke pralinky.
Na medovnicky zarabam posledny novembrovy tyzden, lebo tyzden zreje cesto a pred Mikulasom ich peciem. Pecivo co potrebuje odlezat, peciem cca 14-10 dni pred Vianocami. Rezy nerobim ziadne, mame radsej suche pecivo a kysnute zaviny.
evanaaa
Ja si pečenie nejako neplánujem, už aj preto, že návštevy nebudú a musím piecť málo a také, čo vydrží dlho - zo sladidlami a keďže len tie suché majú dlhšiu trvácnosť, tak asi len tú klasiku. My nemôžeme zjesť veľa za deň, treba to rozložiť na viacej dní, tak preto.
Kúpila som si časopis, kde je písané, ako plánovať pečenie, čo prvé piecť a čo nakoniec, tesne ped sviatkami, len ho musím pohľadať, lebo ich mám ( časopisov ) viac.
porzellanka
Ja som si volakedy zvykla pisat pred vianocami do receptoveho zosita zoznam peciva, ktore budem piect - aby som si mohla v predstihu nakupit suroviny. Tak viem aj dnes, co som piekla na vianoce v roku 1998 :-))))). Prave vcera som bola v Kaufhofe, ze si kupim plech na pecenie vanilkovych rozkov... ale nepresvedcil ma. Ale zato som nasla vykrajovacku od Dr.Oetkera, da sa nou naraz vykrojit 39 ks, viac vzorov, vyzera takto:  www.oetker-shop.de/catalog/product/gallery/id/483/...

tak sa uz neviem dockat, kedy ju pouzijem.
Moja svokra zacina piect tyzden pred prvym adventom, aby sme na 1. Advent uz mali ku kave.... ja okolo 10. decembra - prva "varka" sa do vianoc zvacsa zje. Medovniky sme pekavali vzdy na Luciu... Tento rok bojujem so sebou, ci mam piect Stolu, to je u nas typicke vianocne, resp. adventne pecivo:


Ale deti su z domu a manzel nie je zrovna fanusikom Stoly, musela by som ju jest sama. Odkedy su deti z domu, peciem zvacsa suche pecivo a robim malinke veternicky plnene salkovou karamelovou plnkou. Vlani som vyskusala aj nejake nove recepty z Varechy, najvacsi uspech mali asi vianocne klbka od Betka14 :  varecha.pravda.sk/recepty/vianocne-klbka/3318-recept.html...

UZ sa tesiiiiim na pecenie (len kto to poje - ale vsak porozdavam :-)))
celeblith
@alena45 a ja som si myslela, ze mi sisi ked som si navyberala nejakych 20druhov peciva :) tiez sa chystam porozdavat :)
@sovka62 ja som sa dnes prechadzala po Trnave a nakukla som aj do domacich potrieb, videla som tam aj take pero ako spominas :)
pravdepodobne tam pojdem este raz, lebo by sa mi zisiel nejaky plech a take drobnosti pre radost :)
celeblith
@julica vykasli sa na vsetky tie reklamy a komerciu :) mna to tiez vzdy rozculovalo, teraz som si povedala, ze si to uzijem a hotovo :) aspon nejaky milnik v roku, ked uz sme tento rok dovolenku nestihli
hubarka35
@porzellanka-dobr ý nápadík.s tým zápisníkom-čo si piekla na vianoce....založím si asi aj ja taký notes.....ja sa tiež teším na pečenie,bude to klasika vanilkové rožky,linecké-zlepované,aj suché len zdobené....,štangličky,medovníčky,šohajdy,srnčí chrbát nepečený z marína keksov....ten milujem a nesmie chýbat,orieškové keksy-zdobené čokopolevou.a chcem robit i dáke nové z varechy-to musím ešte pozriet aké.samozrejme štedrák musí byt.a min.rok som prvý raz i štolu robila-bola výborná-že sa mi len kusok ušiel.mám nové formičky-košíčky,rakvičky a formu na ruské orechy-takže mám čo robit.len kto mi orechy vylúska?na to pomocníkov nemám-a dcerku to baví len chvílu....a tento rok už nevešiam salonky na stromek.ani kolekcie-bude to v miske či košíku....nemám čas to viazat...a prvý raz bude stromek v dvoch farbách.dobrotky uskladnujem v dozach plechových aj umelých na balkone v chlade,a niektore dozy aj pod postelov-zaujimavá skrýša však-tam mi to všežravci zatial nenašli.Prajem všetkým krásne pečenie z Varechou.
jurovic6
@trencanka ,tie rozky proste nie su ono.Najlepsie su tie vlastnorucne robene(su krajsie a chutovo su tiez lepsie)
___
Moje babky dost pecu na Vianoce, jedna 25 druhov a druha min.10 druhov
Tento rok budem zacinat piect 8.decembra, spoznal som jednu pani ktora pecie vianocne pecivo a predava ho(tu vo viedni to ludia kupuju lebo tu tak moc nepecu a hlavne sa im nechce)tak jej budem pomahat.uz sa tesim lebo tu nie je tak moc druhov zakuskov tak jej budem davat recepty ako medvedie labky,oriesky a ostatne...
evusik
ja si tiež každoročne píšem zoznam čo budem piecť.... tento rok som si ale do mojej KK na Vareche pridala kolónku VIANOCE a už som si tam pridala zopár receptov... ja si to rozdelím na cca tri druhy sladké a tri druhy slané drobné pečivo, maximálne dva rezy, z toho jeden musia byť medové rezy, medovníky, štedrák, vianočka... začínam asi tri týždne pred Vianocami medovníkmi a drobným pečivom, skladujem v plechoviciach alebo v mrazáku
celeblith
este som zabudla, tento rok by som chcela aj pre nasich chlpacov 4-nohych napiect, kedze mame troch a este aj jednu macicku :)
babidka
Jajjaj, na Vianoce este nemyslim. Tohto roku budeme aj s dcerou a vnuckou a takze aby som sa zacala tesit:-) jedine co viem s istotou povedat - ze bude linecke pecivo a mandlove kolaciky . Tie mam najradsej ja. Manzelovi je to jedno , hlavne aby bolo "cosi sladke" .Takze rozhodovat bude asi dcera a ta bude urcite hladat nieco, co moze dat 15 mesacnemu dietatu:-)
kuchticka
Moj zaciatok pripravy vianocneho peciva vzdy bol posledny novombrovy vikend. Prve su vzdy pernicky a nasleduju dalsie suche cukrovinky s orechami a mandlami, ktore potrebuju odlezat. Tych plechovych krabic na ne mam tiez neurokom. Az tesne pred Vianocmi peciem pecivo s kremom. Piekavala som okolo 20. druhov, ale uz asi po dva roky znizujem pomali. Takze tento rok planujem asi 6 druhov a to tiez vatsinou rozdam - detom a susedom. Len som zvedava, ci to nebude zasa aspon 10 roznych. Ono to niekedy neda, ked su Vianoce raz do roka a tesime sa, chceme vsetkym spravit radost.
eraserhead
v inej diskusii viackrát odznelo že Vianoce to sú tradície
 varecha.pravda.sk/diskusie/vianoce/2291-forum.html...


No ale keď tieto bakchanálie čo tu prezentujete sú pre Vás zachovanie tradície....... 20 druhov,, 25 druhov... ???
Ja som si myslel že táto krajina slávi Vianoce z iného dôvodu.
Tradície obžerstva, alebo čoho vlastne chcete zachovať?
samanka
hmmm...@eraserhead niečo treba na tie Vianoce jesť....:-))), hlavne preto sa viac varí, lebo počas roka sme všetci rozbehaní a jeme mimo domu. U nás sa obžerstvo nepestuje, ale koláčiky musia byť. Určite viac ako 4-5 druhov piecť nebudem. Jeden medový rez (ten skrátka musí byť, lebo inokedy ho nepečiem) a zopár "suchých" . V sobotu som piekla limetkové kolieska od @egreska , všetkým chutili, asi ich upečiem. A pekávam tak 3-4 dni pred sviatkami. V pohode to stíham. Tento týždeň ešte upečiem rovné oblátky a budúci "trubičky". Odkladám ich do krabice na suché miesto, aby nenavlhli. A podobne, ako mnohých iných, ma iritujú predčasné vianočné reklamy. Určite si nekúpim nový mobil, ani televízor, ani si nevezmem úver. Nuž ale o tom je ten nešťastný marketing.
2010
@erasehead , uplne s tebou suhlasim tak ako na jednej strane vsetci nadavaju na komercne Vianoce na druhej strane je to 10 nasobne obzerstvo ako za mojich mladsich rokov. Som zvedavy ci Varecha skrachuje 40 dni postu sa blizi...Chacha...ked tak vsetci dodrziavaju tradicie nech sa opytaju ako casto sa jedlo maso pocas roka a ci sa cely rok napchavali zakuskami.
kata50
@eraserhead myslím si, že väčšina z nás prežívame Vianoce vo svojom srdci, tak ako sa patrí. Už počas adventného obdobia -4 týždňového - sa väčšina z nás vie aj stíšiť. Ale my gazdinky a staré mamy sme tvorcami rodinného krbu, okolo ktorého sa stretne celá rodina. Všetci sa tešíme na túto chvíľu. A čo myslíš že hľadá mojich 6 vnúčat na vianočnom stole ? Prázdne taniere ??? Už dopredu si zisťujú, či upečiem ten ich tradičný obľúbený koláčik, zákusok. A veľmi sa na to tešia. No a ja sa teším, že im chutí a že sme spolu. Ak niekto má potrebu upiecť 20 druhov , aby potešil svoje okolie - tak predsa ja to nebudem riešiť, ale držím mu palce,nech sa podarí :-))
malapiskota
ja sa uz niekolko rokov vyhrazam, ze tento rok nepeciem. zlaknu sa kolegovia, susedia aj rodina. :) tak uz mam zasa zoznam. vacsinou si pecivo fotim, hlavne nove druhy, aby som o rok vedela co zasa z tej rury vytiahnem. robim toho strasne vela, 20 druhov urcite, a uz teraz sa tesim ako to budem balit do skatul a ako to budu kamarati otvarat a tesit sa z toho... to je na tom najkrajsie :) ze si pri tom nakupovani, vykrajovani, peceni, ozdobovani, baleni... mozem predstavovat ze budu mat trosku sladsie Vianoce. paradoxne ja kolaciky nejem skoro vobec a priatel velmi malo. cize doma ostava malo. (mimochodom, v Hypernove ma Tescoma teraz zlavy, 30% na vsetko, vykrajovacky, formicky, kosiky, kovove aj silikonove... nabrala som kolko som uniesla:))
celeblith
@malapiskota ano ano presne pre toto sa na to tento rok tesim aj ja :) ze by som chcela porozdavat :) ak sa podari...
a o tej hypernove si nemala ani hovorit ;)
malapiskota
jou snad tie zlavy su v kazdej, v blavackom Avione, kde som ja bola skreckovat, tam su urcite :)
baboja
Ja vzdy zacinam medovnikmi,tie pojdu na stromcek,a napeciem si linecke,ale plnit a spajat ich budem az tyzden pred vianocami,ako mi vyjde cas.A potom suhajdy a co nesmie chybat,ked aj nic ine nebude "sunarova cokolada".Deti vzdy cakaju az bude mrznut a spolu potom vyklepavame s formiciek.Zlomene sa mozu zjest,ako keby zazrakom sa prva davka skoro cela polame.:-)
1x baboja
smajliqa
no tak my pre kazdeho trosku :)
pre ocina hviezdicky :)
pre maminu stedrak
pre sestru zltkove rezy
a pre mna cokoladu do formiciek.. zo suseneho mlieka..
a nebudu chybat ani suhajdy a nieco kokosove,, uz sa tesim,, mnam :)
marcy
tým,že napečieme blízkym,aby sme ich potešili ( je to pracné,nestojí to pár korún,atď ...) rozdám,no obdarená som aj ja nie materiálne,ale pocitovo.... domácnosťou sa šíri vôna medu,vanilky,škorice,badiánu,anízu....toto si nenechám újsť,v mysli sa vrátim do detstva,s pokorou poďakujem mojím rodičom i starým rodičom( odišli skoro :(() zato,že ich zvyky majú pre mňa i teraz hodnotu nevyčísliteľnú....nechodím,nedobieham po obchodoch na poslednú chvíľu,kedy sú rady,tento stres mi nerobí dobre......zásobujem sa teraz,potom po večeroch stačí vypekanie s podmazom obľúbenej hudby,dobiedzavý partner i náš pes :) nabíjam sa pozitívnou energiou....je pravdou,že robím isté kompromisy,lebo do bekerajov idú kvantá tuku....nedám dopustiť na dózy zo skla,či typicky vianočné plechové dózy.


malapiskota
aha, zabudla som... ja take, ktore sa nelamu (teda najma medovnicky) skladujem v tych velkych 5 litrovych poharoch, zatvorene na balkone. a niekto mi poradil namiesto jablcka dat k medovnikom za poharik rumu, premyslam ako som to minuly rok robila aby sa v tom pohari nenamocili...
baboja
Hubarka35,zo suseneho mlieka.Kedysi davno sme ju robievali s maminou s klasickeho detskeho sunaru.Ale teraz je tych sunarov a detskych mliek tolko,ze sa to neda.Tak pouzivam obycajne susene.
soniatko
@marcy z duse mi hovoris :o) presne na to sa tesim bozsky Kaja mi bude spievat zo starej suchotavej LP platne "jdou jdou zas knaaaam" :o))) vona vanilky a pernikov v celom dome je na nezaplatenie... no nechutny gyyyc :o))) milujem to! este aby bolo vonku mrazivo bielo a je to hotova idyla!!!
alena45
a ešte som zabudla povedať, že k môjmu vianočnému rituálu patrí kúpa novej rukavice na pečenie, tohoročnú mám zdobenú cezmínou, len už tam nedávajú magnet, tak som ho tam musela všiť.
zuzula2
dievcata a chlapci dnes je presne mesiac pred vianocami a ja uz rozmyslam na plne obratky co vsetko idem piect.. a hlavne kedy mam zacat... planujem piect medovnicky uz tento vikend hadam ich moja polovicka vsetky nepoje :-D a tento rok na mikulasa dostanu vsetci medovnickove balicky... v tescu predavali vykrajovacky na zvoncek a na salas.. samozrejme ze som ich kupila a teraz sa uz neviem dockat kedy to spravim... spominali ste tu aj zdobiace pero... ja ho doma mam a niesom s nim spokojna... neviem mozno nieco robim zle ale mne to s tym vobec nejde.... :-(