Nedalo mi to, už sa tu pomaličky objavujú takmer vianočné recepty
a v diskusiach sa riešia orechy a oblátky, tak sa zapojím aj ja.
Tento rok sa výnimočne na Vianoce celkom teším. Zostalo mi veľa
dovolenky, takže môžem vybaviť upratovanie s dostatočným
predstihom rovnako sa aj venovať pečeniu, čo je v našej rodine
moja úloha tento rok po druhý-krát :) Keďže sa tu na vareche.sk
cítim skoro ako doma v kuchyni, tak by som sa chcela aj vás
opýtať, či už ste premýšľali čo vymyslíte na Vianoce.
Koľko druhov a aké pečivo máte v pláne?
Kedy začínate piecť?
Ako uskladnujete už napečené?
a ešte všeličo, čo mi napadne asi až priebežne.
:)
Odležať potrebujú v podstate všetky, také suchšie?
Dnes som si doplnila potreby na pečenie, druhý plech na muffiny (ten nie na vianočné pečenie), plató, cez ktoré vykrojím naraz 28 vanilkových (alebo iných rožkov), dve fólie na pečenie, lebo dve čo mám na Vianoce nestačia, pečie sa plech za plechom, nové vykrajovacie formičky s vianočnými motívmi (len sú akési drobné, tak neviem, či sa s nimi budem babrať) a zdobičku na medovníky. Má tvar hrubšieho pera, je z pružnej umelej hmoty a hmota sa vytláča tlakom prstov. Vraj sa s ňou zdobí veľmi ľahko, no, možno, ale to mňa nepoznajú, tak uvidím.
Kazdy rok si hovorim, ze budem piect menej a vzdy je toho dost, okolo 12 druhov. Na Alenku sa tu ale nechytam :))
Najviac nam chuti klasika, medovnicky, vanilkove rozky, linecke. Robievam na Stedry den vianocku. Tento rok pribudnu belgicke pralinky.
Na medovnicky zarabam posledny novembrovy tyzden, lebo tyzden zreje cesto a pred Mikulasom ich peciem. Pecivo co potrebuje odlezat, peciem cca 14-10 dni pred Vianocami. Rezy nerobim ziadne, mame radsej suche pecivo a kysnute zaviny.
Kúpila som si časopis, kde je písané, ako plánovať pečenie, čo prvé piecť a čo nakoniec, tesne ped sviatkami, len ho musím pohľadať, lebo ich mám ( časopisov ) viac.
tak sa uz neviem dockat, kedy ju pouzijem.
Moja svokra zacina piect tyzden pred prvym adventom, aby sme na 1. Advent uz mali ku kave.... ja okolo 10. decembra - prva "varka" sa do vianoc zvacsa zje. Medovniky sme pekavali vzdy na Luciu... Tento rok bojujem so sebou, ci mam piect Stolu, to je u nas typicke vianocne, resp. adventne pecivo:
Ale deti su z domu a manzel nie je zrovna fanusikom Stoly, musela by som ju jest sama. Odkedy su deti z domu, peciem zvacsa suche pecivo a robim malinke veternicky plnene salkovou karamelovou plnkou. Vlani som vyskusala aj nejake nove recepty z Varechy, najvacsi uspech mali asi vianocne klbka od Betka14 : varecha.pravda.sk/recepty/vianocne-klbka/3318-recept.html...
UZ sa tesiiiiim na pecenie (len kto to poje - ale vsak porozdavam :-)))
@sovka62 ja som sa dnes prechadzala po Trnave a nakukla som aj do domacich potrieb, videla som tam aj take pero ako spominas :)
pravdepodobne tam pojdem este raz, lebo by sa mi zisiel nejaky plech a take drobnosti pre radost :)
___
Moje babky dost pecu na Vianoce, jedna 25 druhov a druha min.10 druhov
Tento rok budem zacinat piect 8.decembra, spoznal som jednu pani ktora pecie vianocne pecivo a predava ho(tu vo viedni to ludia kupuju lebo tu tak moc nepecu a hlavne sa im nechce)tak jej budem pomahat.uz sa tesim lebo tu nie je tak moc druhov zakuskov tak jej budem davat recepty ako medvedie labky,oriesky a ostatne...
varecha.pravda.sk/diskusie/vianoce/2291-forum.html...
No ale keď tieto bakchanálie čo tu prezentujete sú pre Vás zachovanie tradície....... 20 druhov,, 25 druhov... ???
Ja som si myslel že táto krajina slávi Vianoce z iného dôvodu.
Tradície obžerstva, alebo čoho vlastne chcete zachovať?
a o tej hypernove si nemala ani hovorit ;)
pre ocina hviezdicky :)
pre maminu stedrak
pre sestru zltkove rezy
a pre mna cokoladu do formiciek.. zo suseneho mlieka..
a nebudu chybat ani suhajdy a nieco kokosove,, uz sa tesim,, mnam :)