Rôzne

Vanilka Bourbon Kotányi

frezia68 - fotkafrezia68, 13. novembra 2020

Dobrý deň všetkým Varecháčkam / čom! Dnes som využila akciu v Kauflande a kúpila vanilkový struk Kotányi PRÉMIUM kvalita, lebo môj vanilkový cukor sa minul. Ale lúštiac doma s lupou tie drobné písmenka som zistila, že ten malý struk z Madagaskaru uchovaný v suchu, môže obsahovať: glutén, vajcia, sóju, zeler, sezam, laktózu a horčicu. Je mi záhadou......? Ďakujem za vysvetlenie :-).

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
@frezia68
Jednoduché. Toto upozornění o kontaminaci je skoro na všem zabaleném z provozu. Bo to "někde" jede po dopravnom páse, balící linky, ktorú neumývajú po každém balení dočista do čista. Ke kontaminaci může dojít i v přepravních obalech /pytle apod./. A tak mohou být např. i na vanilkovom struku uvedené mikro stopy. Je to taková kouzelná alibistická formulka. Pro případ, kdyby to vzaly do rukou právníci alergiků. Firma si kryje záda. Už jsem to zaznamenala i na jádrech ořechů, luštěninách apod. Bůhví jestli to není nějaká předepsaná norma - upozornění i v rámci EU. Jeden nikdy neví, odkud co pošlo.
frezia68
@haji (13.11.2020 16:02)

Máš pravdu,@Haji.Je to aj na ryži ( je bezlepková ) a kupujem kukuričnú múku v zdravej výžive a aj tam sa výrobcovia poisťujú.Nechcela som teda kúpiť,ako bezlepkáč a predavačka ma presviedčala,že to je tam len alibisticky napísané,no neviem ( na bezlepkových by nemalo byť,nie? ) Mňa zarazilo,že na tom maličkom struku a toľko možných alergénov.Ďakujem za názor :-).
zolik
Je to cisty Alibizmus. Je to uvedene aj na vine. Dokonca aj na niektorych druhoch alkoholu ako vodka, gin a atd. :-)
babidka
Je to na vsetkych surovinach balenych na linke.Alibizmus? Mozno. Alebo iba upozornenie pre silnych alergikov, ze mozu tam byt aj mikroskopicke ciastky alergenov.Pretoze poznam alergika, ktory uz iba ked vstupi do miestnosti ,kde maju v akejkolvek forme vlasske orechy, dostane alergicku reakciu. Raz na navsteve mu ponukli zakusok ktory zarucene neobsahoval orechy.Dostal anafylakticky sok, nastastie su rodina a priatelia stale pripraveni. Bolo to kvoli tomu, ze hned vedla ponuknuteho bezorechoveho bol kolacik s orechami a mozno sa dotykali.Ano, su aj take extremne reakcie na alergen. Ale vacsina ludi ma iba miernu formu reakcie.
haji
@babidka (15.11.2020 11:33)
Ach jaj, to máš opravdu náročnou alergii. Jeden netuší, jaké má štěstí, že s žádnou intolerancí nemusí žít. Zatím. Díky za sdílení. Přeji pevné zdraví a co nejméně ořechových setkání!
babidka
@haji (15.11.2020 12:19)

trosku nedorozumenia :ten alergik je manzel mojej priatelky.Pravdupovediac , vtedy az taku reakciu nikto necakal.Nastastie,bol poruke liek...Ale zit s alergiou je naozaj velmi obmedzujuce.
frezia68
Ďakujem,@Babidka ,za komentár.Vieš,alergie poznám a napísala som len preto,že ten malý struk a toľko možných alergénov.
1x haji
haji
@babidka (15.11.2020 13:37)
Omlouvám se, špatně jsem četla koment. Přehlédla jsem, že jde o manžela kamarádky. Čtyři oči mám... Promiň, mea pulpa!! Nebylo to úmyslné.
nephilim
@frezia68 Moja guru pečenia. Naučila si ma veľa. Momentálne nepečiem. Lebo nemocničná posteľ. Ale padol mi pod oko tvoj príspevok. Struk Bourbon Kotányi nie. Naozaj nie. Nemá chuť. Vôňu. Len cenu.
Varovania. Všimla som si ich na jogurtoch. Na sestrinej umelej vysokoenergetickej výžive. Okolo spomenutých ingrediencií to ani nešlo. Ale vraj zákon.
Zvykla som mať na pracovnom stole sklenenú fľašu. S cukríkmi. Užitočné. Ak ste rozvodový právnik. Menej užitočné: váš kolega je ťažký celiatik. Na cukríky chodili všetci podriadení. Preto tam boli. Aj my žraloci sme ľudia. Občas. Dostal záchvat. Cukríky obalené v istej verzii //múkocukru//. Aby sa nelepili. Lepok. Neskôr mi povedal, že ani bezlepkový prášok do pečiva nie je vždy bezlepkový. Po bezlepkovom pive skončil v nemocnici. A tak sa spoľahni.