Varenie

Vaječné žĺtky

ewkas - bez fotkyewkas, 22. marca 2016

Ahojte varechači. Pls. viete mi poradiť, ako mám využiť len samotné vaječné žĺtky? Môže to byť v jedle pripravovanom, či už na sladko alebo na slano. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Vaječný koňak, mňáááááám, to sa hodí akurát na Veľkú noc.
sovka62
Na sladko (k Veľkej noci?) ich môžeš použiť napr. na Salajkové hviezdičky. Salajku kúpiš v každej Jednote a možno aj inde, hľadaj medzi práškami do pečiva, vanilkovým cukrom a pod. Recept je starý približne 100 rokov, taká písanková zvláštnosť.
1. deň:
250 g práškového cukru
5 žĺtkov
5 g salajky
Všetko spolu zmiesiť nechať stáť v chlade do druhého dňa.
2. deň:
K zmesi pridať 250 g práškového cukru a 70 g hladkej múky. Vypracovať cesto, rozvaľkať na hrúbku 4-5 mm a vykrajovať hviezdičky (kvietky, kolieska, aké sa ti páči). Uložiť na vymastený, múkou vysypaný plech a piecť pri cca 160°C.
Nezľakni sa, keď z rúry začne smrdieť amoniak. V hotovom pečive ho cítiť nebude a kuchyňu vyvetráš za chvíľu.
Hviezdičky sa zdvihnú, po upečení budú vnútri duté a konzistencia i chuť bude podobná snehovému pečivu, takže vydržia naozaj dlho.
Tak vyskúšaj ak chceš, my ich máme radi.
evanaaa
@sovka , moja stará mama pekávala koláče so salajkou, niečo ako krémeše, výborné boli.....a k tomu tvojmu hore uvedenému receptu - nie je tam chyba, keď máš 2X uvedených 250 g práškovéh cukru? Alebo to má byť tak, že v jeden deň sa vymieša so žĺtkami a salajkou a na druhý sa znovu do tej zmesi pridá ešte raz toľko cukru?
marika9
Ja som tento recept pred nejakou dobou uviedla pod názvom vianočné salajkové pečivo. Môžeš si to skontrolovať. Naozaj je výborné a dlho vydrží. Teda ako ho nezjete.
sovka62
@evnaaa , nie je tam chyba. Naozaj prvý deň 250g a druhý deň 250g. Je to veľa, ale je to podobné ako pri pusinkách z bielkov, aj chuť koláčika je podobná.
mery8658
@Sovka62 (22.3.2016 13:20)

Dúfam @Sovka62 že sa neurazíš keď sa zapletiem do tvojho príspevku. Ja som po X rokoch tento recept - /presne ako píšeš ty/ - oprašila a keď ty si písala príspevok tak ja som dopekala posledný pekáč.


mery8658
Jej chcela som reagovať na príspevok Sovka62 ktorý písala včera o 13.20hod a ono my zaradilo na koniec. Tak keď už píšem druhy krát tak pridám ešte jedno foto - možno niekoho bude inšpirovať.


redakcia
@Mery8658 (23.3.2016 16:27)

Zoradenie prispevkov - komentarov pod diskusiou si moze kazdy uzivatel zvolit - podla toho ci klikne na "najnovsie dole" (pod diskusiou) alebo "najnovsie hore":



babucka
Práve dnes som počula recept zo salajkou na REGINE a teraz som našla aj na Vareche obe ich vyskušam pozná chut týchto koláčikov od babičky
sovka62
@Mery8658 , čo by som sa urážala, teším sa, ako sa ti vydarili, máš ich ukážkové, tenučká škrupina a vnútri duté, presne také majú byť (zapečený luft, haha). Dobre že si ich pridala, ja nafotené nemám.
1x bubaya
smejkad
no parada
a nedate ich niekto ako normalny recept? velmi sa mi pacia :-)
haji
@Sovka62 (24.3.2016 06:10)
Jsi mě dostala, s tím zapečeným luftem!! hahahahaha Ho miluju, nevím proč, takovou foukané rohlíčky... jéééje A určo není kalorický!! Zdravím Tě, jsi vtipná žienka!!
ewkas
Milé varecháčky,
ďakujem za vaše nápady, že čo by som mohla navariť/napiecť len z vaječných žĺtkov. Špagety carbonara už mali premiéru (veľmi chutili) a salajkové pečivo budem robiť dnes (konečne som kúpila salajku). Vaječný koňak robiť nebudem, máme ešte pol fľaše od Vianoc :-). Ak by vás ešte čokoľvek napadlo, napíšte, budem rada.
Všetkým varecháčom prajem krásne a požehnané veľkonočné sviatky!
jozka2
Neviem ci ti to pomoze,uz je asi neskoro,ale iba z vajecnych zltkov su velmi dobre truhlicky.Mozna je na nich aj iny nazov,ale nepoznam.strieka sa cesto do truhliciek a potom sa susi asi na 120 st.C ono krasne narastie.Mozna je ta teplota aj mensia ,lebo sa maju len vysusit,ale nechce sa mi hladat recept,inac su velmi chutne.Po vysuseni sa striekackou plnia.Tam ide 5-7 zltkov.