Varenie

Vajecne zltky

levandula - fotkalevandula, 13. novembra 2012

prosim vas, viete poradit ako zuzitkovat zvysne vajecne zlltky?
Manzel dodrziava prisnu dietu, casto mu pripravujem ciste vajecne
bielka (lahko stravitelna zivocisna bielkovina) , zltky nemoze a mne sa
v chladnicke hromadia ci uz surove alebo varene, ako keby boli
okotene... co s nimi? skusal niekto mrazit ? viem ze bielka sa daju.
a recepty kam idu zltky a bielky v rovnakom pomere, iba zvlast
vyslahane, tiez nie je to, co hladam. dakujem za nejake napady

@zareaguj


Diskusia k téme

45678
@levandula , ak pečieš, žltky vždy urobia dobrú službu do každej plnky, ale tiež pridaj do pudingu pre seba, ak manžel dodržiava striktnú dietu :-) žltok obsahuje dôležitý lecitín a vit E, ktorý určite skôr pomôže, ako uškodí zdravej strave, je akurát viac kalorický, ako bielok :-)dopraj si !
citujem: Dá sa teda povedať, že ak aj jeden vaječný žĺtok slepačieho vajca obsahuje 270 mg cholesterolu, pričom odporúčaná denná dávka je 300 mg, zároveň obsahuje aj užitočné látky, ktoré obsah škodlivého cholesterolu v krvi znižujú. Vrátane lecitínu podporujúceho odbúravanie tukov. Lecitín je vo vajíčku zastúpený v omnoho vyššej miere ako v sójových bôboch, z ktorých sa táto mastná látka získava na výrobu doplnkov výživy, pretože sú lacnejšie. Lecitín sa nachádza vo všetkých telesných bunkách vrátane mozgových a nervových.
levandula
dakujem 45678, ved ja tie vsetky zltky aj konzumujem, len sa bojim, aby som uz nedostala psotnik(tak vravievala moja babicka) lebo prazenica zo styroch zltkov a jedneho bielka je dost silna, ale predsa ich nevyhodim, tym viac ze ich kupujem na trhu od sliepok s volnym vybehom a uplne cerstve, co znamena ze aj cena je zodpovedajuca
irenaw
žĺtky mrazím rovnako ako bielky. nič sa im nestane. napríklad do lineckého idú len žĺtky, do žĺtkového krému šľahaného nad parou, do kysnutého cesta, do krémovej polievky po odstavení na zjemnenie, zatiaľ mi viac nenapadá ;-)
marikahr
ja by som z nich robila domáce rezance, také krásne žlté do hovädzej polievky mňam :-)
levandula
irenaw, tak som rada ze si potvrdila, ze sa daju aj mrazit, drzat ich dlho v chladnicke asi nie je najvhodnejsie, dakujem
hubata
Na vaječný likér nemáš recept?
Mrkni tu na vareche, blížia sa Vianoce, možno sa vám hodí urobiť si čokoládový alebo vaječný likér.
levandula
dakujem hubata za napad, ale sladke u nas bohuzial nikto nepije, my vacsinou iba cervene vino , a ja este bublinky, ale tam ten zltok tazko zamontujem. teraz som si uvedomyla, ze si nie som ista ako je spravne po slovensky, ten zltok alebo to zltko?
kuchticka
Predbehla ma @alexdidi , ze zo zltkov rakvicky, alebo dat do kysnuteho cesta, napr. teraz pred Vianociami upiect vianocku s 1kg muky, 4. zltkov, 250gr masla, mlieka, sol, cukor asi 250gr, citr.kora, vanilka, drozdie..... napadov vela ... tiez sa da holandska omacka sopravit
levandula
dakujem vam, tak tu vianocku urcite spravim a aj domace cestoviny, budu viacvajecne a zltucke
ajuschka
@sovka62 - tie bielka by som vyslahala s cukrom a pacla na vrch tvarohoveho kolacika :) pekne trosku zapiect do svetlohneda a potom sup sup dochladu. spravia sa na tom take kraaasne zlte perlicky.
Babka takto pecie uzasny tvarohovy kolac (musim urobit a dat sem) a odmalicka ho volame cukrikovy :)
ajuschka
@sovka62 - tie bielka by som vyslahala s cukrom a pacla na vrch tvarohoveho kolacika :) pekne trosku zapiect do svetlohneda a potom sup sup dochladu. spravia sa na tom take kraaasne zlte perlicky.
Babka takto pecie uzasny tvarohovy kolac (musim urobit a dat sem) a odmalicka ho volame cukrikovy :)
levandula
dakujem @sovka62 , tak tie kolieska budu tento rok ako prve v zozname pecenia na vianoce. zltka by som ti rada posunula aj bez vymeny, ale som daleko od domova, to by uz neboli vajcia slepaciie, ale vajcia Faberge
enge149
aj plnka na torty,zákusky šľahaná nad parou sa dá pripraviť iba zo žltkov,klasick,spôsobom na 1 vajce alebo žltok 4 Dg cukru,vyšľahať ako na piškotu a potom nad parou došľahať,je to rýchlejšie,skúška,aby sa lepila medzi prstami...podľa chuti pridať kakao,najlepšia je horká kvalit.čokoláda do horúceho sa roztopí a plnka je super,mňam a domáce bio vajíčka veľmi hodnotné,aj ja používam iba naše domáce od sliepok čo máme doma,pasú sa na trávičke aj s kohútom a všetky majú aj svoje mená,papkajú zbožie,jačmeň,chlebík aj ostatky z kuchyne..ako už bolo písané žltka do kysn.cesta sú tiež výborné,a kto môže žltok s cukrom vymiešať na hlasivky pojedať alobo do kávičky namiesto šľahačky..veľa zdravíčka prajem a úspechov v pečení..
sonulienka
@sovka pozri moj recept varecha.pravda.sk/recepty/mandlove-a-orechove-susienky - tam použiješ bielka a je to skutočne výborné.
evanaaa
Mimochodom, @papkoska , ak spomínaš októbrové Dobré jedlo, kúp si ( práve vyšlo) decembrové číslo, sú tam výborné recepty na vianočné pečenie.
P.S. Ten prvý link mi nešiel, len ten na Pavlovovej tortu.
levandula
dakujem vsetkym za dobre rady, myslim ze viaceri tu nasli uzitocne odporucania, o tom to je...