Kolieska s lekvárom

sovka62 - fotkasovka62, 20. decembra 2009
Kolieska s lekvárom
Foto: sovka62

Ak ste ešte nestihli napiecť, netrápte sa. Upečte tieto kolieska a nemusíte ani vyťahovať dosku, váľok, či formičky. Dajú sa jesť hneď, nemusia stáť. Zobraziť celý popisAk ste ešte nestihli napiecť, netrápte sa. Upečte tieto kolieska a nemusíte ani vyťahovať dosku, váľok, či formičky. Dajú sa jesť hneď, nemusia stáť. Hoci je príprava naozaj jednoduchá, sú výborné. Tie ktoré sú na obrázku, robili moje dvanásťročné vnučky, nie sú celkom dokonalé, ale dievčatá mali veľkú radosť, že sa môžu zapojiť do pečenia na Vianoce.

15 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
100 g
150 g
50 g
1 ČL zarovnaná nožom
1 bal.
3 ks
1 ks
4 PL




Postup

  1. 1

    Preosejeme múku a cukor, premiešame s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom. Pridáme na kúsky nakrájané maslo (sú veľmi dobré aj s Herou) a žĺtka a vypracujeme cesto. Prášok do pečiva dávkujte opatrne, ak ho dáte priveľa, kolieska sa budú roztekať.

  2. 2

    Cesto necháme odpočívať v chlade 1-2 hodiny (môže sa zamiesiť aj deň vopred).

  3. 3

    Z cesta vyšúľame šúľok a rozdelíme na rovnaké kúsky. Z kazdého kúska vytvarujeme guličku. Vrchnú časť guličky namočíme do bielka, potom do zomletých orechov a suchou stranou položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Stred guľky stlačíme prstom a vytvoríme jamku, do ktorej dáme lekvár. Upečieme vo vyhriatej rúre.. V telovzdušnej rúre pečiem pri 200 st. Celzia, elektrickú treba zohriať na 220.

Diskusia k receptu

martina34
Určite skúsime, mám 11 ročnú dcéru, tá sa púšťa do pečenia. Myslím, že toto zvládne. Šikulka je.
sovka62
Určite to zvládne. Je dobre, že sa už teraz snaží dostať do kuchyne. Neskôr z nej bude určite parádna kuchárka. Ja som tiež začínala variť a piecť veľmi skoro a keď som bola stredoškoláčka, cez prázdniny som mame do spráce nosievala už kompletné obedy. Varievala som jedlá, o ktorých ona ani nepočula, pomáhala som si kuchárskymi knihami. Tak vám teda držím palce a prajem dobrú chuť.
martina34
To čo tu píšete, mi pripomína moje začiatky, ja som tiež cez prázdniny pripravovala už celý obed, keď prišli rodičia z práce, mali navarené. Zdá sa, že dcéra je po mne. Som rada, čo sa za mlada naučí neskôr akoby našla...
sovka62
Asi sa to naozaj dedí. Máme tri dcéry, dve sa brali do varenia už od malička a dnes sú z nich skvelé kuchárky. Tretia je technický typ (obľúbené predmety boli matematika a fyzika) a kuchyňa ju veľmi nezaujímala. Teraz varí celkom dobre, ale určite to nie je jej obľúbená činnosť. Našťastie veľmi variť nemusí, má skvelého manžela a ten varí rád.
martina34
Tá moja už má cesto zamiesené, pomohla som jej len dať Heru, lebo nevedela koľko, ale pochopila, keď som jej ukázala na obale dieliky po 50 g. Zajtra bude pokračovať, aby mala čerstvé koláčiky na jedličkovú slávnosť pre spolužiakov.
sovka62
No skvelé, to je teda naozaj šikulka. Srdečne ju pozdravujem a prajem jej, nech je na slávnosti za hviezdu. Určite tam nebude veľa detí, ktoré by napiekli vlastnoručne.
martina34
včera sme piekli krabie tyčinky v lískovom ceste, odporúčam vyskúšať, pridala som recept a tiež aj štedrý jablčník, super, chutilo všetkým, Lucka pomáhala vo všetkom.
sovka62
Recept na krabie tyčinky som zaregistrovala, ale som žiaľ alergická na ryby, takže ten zrejme skúšať nebudem. Ale štedrý jablčník si pozriem, ten som zatiať nevidela. Aspoň by som zlikvidovala niečo z jabĺk, ktoré skladujeme a jablčné koláče na akýkoľvek spôsob sú moje obľúbené.
sovka62
Akosi sa mi ten jablčník nedarí nájsť. Teraz už musím končiť, pokúsim sa hľadať zase zajtra.
martina34
recepty, čo som pridala dnes, ešte nie sú tu zverejnené, čakajú na zverejnenie. Zajtra už tu určite budú.
martina34
Recept na krabie tyčinky som skúsila aj s anglickou slaninou, keďže mi ostalo cesto, bolo to tiež výborné. Odporúčam.
nyja
No toto je ozaj šikovné pečenie. Jednoduché a rýchle a pritom to aj pekne vyzerá. Dievčatká sú šikulky a isto mali z tej práce radosť :))
Želám Vám krásne Vianoce a veľa radosti z vnučiek :))
sovka62
Veľmi pekne ďakujem a želám tiež krásne, pokojné Vianoce.
martina34
Môžem sa spýtať, aké koláče ste už napiekli na Vianoce, alebo aké ešte budete? Nejak neviem, čo piecť. Síce pečiem už od soboty každý deň, no deti stíhajú odnosiť do školy na akcie.
sovka62
Mám napečené medvedie labky, lekvárové kolieska, medovníky, kokosové pusinky a škoricové praclíky (veľmi dobré - recept z Varechy) a zajtra ešte upečiem štedrák. Je z kysnutého cesta (s maslom a žĺtkami) a plnený po vrstvách lekvárom, tvarohom, makom a orechami, navrchu má mriežku. Na 26.12. ešte pripravím nepečené striešky z keksov, v strede je plnka a banán. To príde sestra so švagrom, tak nech je aj niečo mokré, nielen keksíky. Dcérke gratulujem, že sa jej koláčiky vydarili a pozdravujem ju.
sovka62
Zabudla som napísať vanilkové rožky, to preto, že ich pekávam len posledné va roky. Ako dieťa som ich veľmi nemusela, tak som ich ani nepiekla. Ale vysvitlo, že ich milujú naše najmladšie dvanásťročné vnučky, tak im ich pekávam (vlastne ich pečieme spolu), aj keď nie sú Vianoce.
martina34
Želám Vám pekné a požehnané sviatky. Dcéra ďakuje za pozdrav. Pozerám, napiekli ste toho hodne. My sme ešte 23. -tieho napiekli salkové rezy, kokosové rezy a krémešku, čo nezvyknem ale dcéra veľmi chcela a celkom sa nám koláče vydarili. Zo suchých sme mali ešte ostatok perníčkov, mačacích očiek, lekvárových koliesok a šuhájd. Doma je nás šesť, teda aj so svokrovcami, tak nám aj treba toľko, keďže my varíme aj pre nich a každoročne pár koláčikov zanesieme mojim rodičom, bratovi, starkým. Už druhý rok si recepty zvyknem upravovať, ako sme kúpili novú rúru na pečenie a prekvapilo ma, že plechy na pečenie, čo som mala v starej rúre do tejto nepasujú. Takže sú väčšie, teda širšie a kratšie. Klasické recepty sú v nich nízke, teda pridávam primerane suroviny, aby to vyzeralo ako má. Aj salkové rezy som prispôsobila, čo som recept sem vložila. A som rada, že tieto vianoce už aj dcéra pomáhala viac ako po iné roky.
sovka62
Veľmi pekne ďakujem za vinš. I ja Vám želám požehnané sviatky. Na to, že je Vás len šesť ste aj vy napiekli hodne. My pečieme s dcérami a vnučkami každý rok spoločne a vždy chcú piecť to isté, takže spolu pečieme medvedie labky, lekvárové kolieska a medovníčky. Ostatné už pečiem sama, lebo s tým spoločným sa podelíme a chcem, aby u nás našli i to, čo nemajú doma. Dnes boli všetci u nás, je nás trinásť (tri dcéra, traja zaťovia, päť vnúčat a my dvaja), prišli dopoludnia a práve teraz odišli. Tento deň je pre mňa najkrajším z celých Vianoc, veľmi rada ich mám všetkých pohromade, vtedy som najšťastnejšia. Hrajú sa karty, stolný tenis, pozerá sa televízor a my ženy sa aj planceme po kuchyni. Zajtra ešte príde sestra so švagrom, takto to robievame každý rok, ale to už býva taký pokojnejší deň, keď sme len štyria. I ja zvyknem pár koláčikov rozdať. Vždy na Štedrý deň chystám výslužku pre dvoch susedov. Z jednej strany susedke skoro osemdesiatročnej, slobodnej, bezdetnej a z druhej strany máme suseda vyše osemdesiatročného, vdovca. Aj tomu som včera nachystala, ale manželovi neotvoril, tak ani nevieme, či nemohol, alebo už nebol doma. Má dvoch synov a brávajú si ho sviatky, tak hádam už bol preč. Martinka, ak sa dobre pamätám z Vášho profilu, ste z Veľkého Krtíša. Tak za mňa pozdravte aj ten krásny kraj. Mali sme tam príbuzných, v Obeckove, Novej Vsi aj v Želovciach. Veľmi sa mi tam vždy páčilo a občas sa tam ešte vraciam. Srdečne Vás pozdravujem a želám všetko dobré.
martina34
Ďakujeme za pozdrav, my bývame presne tam, teda v Sklabinej medzi Obeckovom a Novou Vsou. Aj keď ja pochádzam od Zvolena, už som si tu zvykla, je tu kľud.
sovka62
Áno, naozaj je tam kľud, tak si to pamätám i ja. A v pamäti mám i to krásne nárečie, ktorým hovorievala moja starká i mama, keď prišla domov. Mama pochádzala zo Žemberoviec a u Vás mala ženatého brata (volal sa Lomen) a tetu (tá sa volala Valašeková), seesternicu Marku Beňovú (neskôr Hrozovaú). Už sa, žiaľ, všetci pominuli, ale spomínam si na nich pekne a veľmi rada. Prajem pekný večer.
3sandra3
až dnes som tu objavila tieto super kolieska,,, určite ich napečiem na Vianoce
hubata
Takéto bez použitia formičiek a válka na cesto ešte nemám, takže si ich dávam do KK, lebo od @sovka 62 budú určite dobré, vyskúšané a keď pomáhajú aj dievčatá nie je o čom rozmýšľať.
sovka62
@hubata , to, že netreba vaľkať a vykrajovať bolo prvé, čo ma na tomto recepte zaujalo. A keď som ho vyskúšala a zistila, aké sú dobré, bolo rozhodnuté, pečiem ho každé Vianoce už roky rokovaté.
sovka62
@marianne69 , už ich máš aj upečené? Si šikulka. Teším sa, že vám chutia, sú to moje obľúbené, vlastne s mojim chrumkavými medovníkmi, ktoré pečiem len na Vianoce, najobľúbenejšie.
katka216
Dnes som ich piekla a sú úžasné.Nemala som orechy,tak som použila kokos zmiešaný z cukrom.Pri deťoch ideálne,rýchlo spravené a veľmi chutné nielen na Vianoce...DAKUJEM za recept.
sovka62
Ďakujem, Katka, to je dobrý nápad s tým kokosom. Orechové pečiem vždy len na Vianoce, v roku ich nepečiem, aby boli vzácne, ale tieto kokosové by som mohla skúsiť a piecť ich aj v roku.
rea1
príjemné čítanie. a keďže sa vianoce opäť neodbytne blížia, tak tento rok tie kolieska spravím aj ja. :-)))
martab
Ake velke maju byt gulky aby z nich boli pekne kolieska - ani nie velke, ani male - alebo podla ako kto chce? Pytam sa, lebo ked robim novy recept, tak ho robim presne podla navodu a potom ked da osvedci, tak si ho prisposobujem. A ked si ich spravim skor, vydrzia dobre aj dlhsie - trebars do Silvestra (ak sa nepojedia)? Dnes alebo zajtra pojdem na to....
sovka62
Martuška, robíme ich veľké asi ako vlašský orech a skladujeme v plechovej krabici (ako všetko vianočné pečivo). Vydržia aj do Troch kráľov. Treba ich dávať ďalej od seba, lebo sa roztečú na kolieska. A pozor na ten prášok do pečiva, radšej menej ako viac. Držím palce a prajem dobrú chuť.
martab
Dakujem, cakam vnuka - trochu kasle, tak budeme piect :)))
babinka
Idem skusat nove druhy peciva, aby som vedela, co tym mojim chuti. Teraz prisiel rad aj na tento recept a zaroven ho chcem dat do pozornosti pre ine gazdinky, lebo si to zasluzi. Vdaka, sovka :)
sovka62
Verím, že sa vydaria a že budú chutiť. Veru, treba skúšať, Vianoce sa blížia raketovou rýchlosťou, až mi je to divnô.
babinka
Upecene sa este len chladia, ale uchmatla som na kostovku. Krehulinke, vonavucke, vyyyyborne. Do cesta som pridala citronovu koru, jeden plech s orieskami, druhy s kokosom a niekde dzem, inde aj nutela a na dalsich kombinacia oboch. Vdaka, zaradujem medzi oblubene.
sovka62
Pekná inšpirácia, @babinka , budem musieť skúsiť aj ja. Som rada, že ti chutia, ja sa na ne zatiaľ len teším, piecť budeme až v decembri.
sovka62
Ďakujem, aj moje, vlastne aj naše. V pondelok sme s tromi dcérami napiekli zo štyroch dávok a podelili sme sa.
janger
Pozor, pozor! Do pozornosti sa dava tento starsi (vyborny) recept! ☺!!!
@sovka , tento tvoj recept som objavila v starej diskusii, lebo som hladala recept, kde pouzijem zltky, co mi zostali v chladnicke. Tak uz su upecene, veeeelmi chutne keksiky. Do casti cesta som pouzila aj trochu skorice. Na cast keksikov som dala posekane vlasske orechy a jahodovy dzem (ten sa trosinku roztiekol, ale to nic). Na druhu cast som dala pomlete mandle a ribezlovy dzem. Dakujem pekne za chutny recept...☺


1x radost
sovka62
@janger , odpovedám neskoro, prepáč, až dnes som našla komentáre v spame (a nielen tvoj). Máš ich vydarené a máš pravdu, sú mimoriadne chutné, lebo veď maslo, žĺtky.... Ja ich robievam namiesto lineckých spájaných lekvárom. Prvý raz som vyskúšala, keď boli deti ešte malé, kvôli úspore času a už som pri nich ostala.
tiginko
super že si na tento recept upozornila v nových komentoch @sovka , niečo nové do Vianočného receptára sa hodí. Svojou jednoduchosťou určite, síce malé deti okolo mňa neskáču, ale času je nejako málo. Toto zvládnem aj večer pri telke :-)
sovka62
Tak sa teším, že sa ti páči. Sú výborné, veľmi krehké a po Novom roku, keď postupne vyjedáme z krabíc to, čo ostalo, sa tieto zjedia prvé.
martamm
Vyzeraju skvelo, urcite ich spravim k sviatkom :)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia