Rôzne

Tykání na Vareche

bugrislansky - fotkabugrislansky, 2. júna 2012

Když jsem jako nový přišel na Varechu,všiml jsem si že si všichni tykají ale sám jsem si ještě netroufl.Potom někdo psal,tuším že to byla tinca,že na Vareche si všichni tykají,tak jsem začal tykání používat také.Nyní ale zjišťuji že někteří varecháři si vykají.Jestli jsem se mojím tykáním někoho dotkl,tak se moc omlouvám nebylo to úmyslné.

@zareaguj


Diskusia k téme

silvia68
väčšina z nás si fakt tyká, keď som ja prišla na varechu, tak ma dievčence upozornili, že tykajme si , už každému tykám. Dal si dobrú tému na diskusiu, ak sa to niekomu nepáči, nech sa kľudne ozve.
tomas
Niektorí tykajú, niektorí vykajú. Je to na vás ako píšete, ak je vám príjemnejšie vykanie, vykajte... Ja vykám...
bahadur
Pane kolego- jestli mohu k tomu něco dodat co se týče tykání-jelikož se jedná o vyloženě specifický obor vaření(a to obsahuje všechno ostatní kolem -A dokud tady bude Huatáod focení až po umývání nádobí přes výchovu dětí atd.) tak si myslím,že omlouvat se v Tvým věku není na místě a když mi bude tykat taková kapacita jako je Nathaliez nebo ti kluci(nevzpomenu si na jména omlouvám se jím) z Vídně nebo ze Sp. n.Vsi tak jsem jenom rád.Je vidět,že vaření nebude jenom z pytlíku.No a dokud tady budou Hubatá ,Jerica,Evušik atd.tak tady bude i sranda.Bugrislanský-přejí Ti krásný den nebo jeho zbytek.
bahadur
nevím kde se tam vzalo huataod asi blbnu omlouvám se
evanaaa
Na Vareche je nepísaným pravidlom tykanie, ja som tu každý deň a vidím, že všetci si tykáme, je ozaj len pár výnimiek, ktoré si vykajú, väčšinou nováčik, ktorý nevie, ako to tu ide. Ono je to tak čiastočne anonymné - nie každý uvádza vek a tak sa stane, že si tyká 16-ročná(ý) so 70- ročnou. Mne to navadí, vytvára to lepšiu ( rodinnú) atmosféru a mám dojem, ak mi tyká mladšia osoba, že aj ja som napriek môjmu veku mladá. A myslím, že to niekomu nevadí, skôr mi vadí vykanie. Tu, na Vareche to nie je otázka slušnosti, ale spolupatričnosti.
klekipetra
Čo mi na Vareche najviac prekáža, je neúcta k slovenskej gramatike. Dokonca sú niektoré dámy na to hrdé, že ju ignorujú (teda neovládajú). Preto má vnučka(žiačka ZŠ) zakázané tieto stránky si otvárať.
Dúfam, že táto poznámka nebude nikomu "vadiť" a všetci ostanú "kľudní" a nervy si dajú do "sáčku", prisypú "kmín" a šup s tým do "trúby".
arasidka
Klekipetra, si ma rozosmiala :))) Chcela som ti aj uštipačne odpovedať, hlavne čo sa týka tej tvojej poznámky, že tvoja vnučka má zakázané otvárať si stránky na Vareche.
Ale sem si zebrala papírový pytlík, fukla sem do neho a bums, švacla sem ním o scenu, až sa omítka zatrásla a hnet sa mi ulavilo. Jako temu koňovi, ket ho vypráhly z voza a mohel si konečne dat troška teho obroku a kýbel čerstvej vody.
P.S.: Hotové neščascí, ket negdo poví, že kmín, sáček,trúba...! Šak by to mohlo tvojej vnučke možnáže aj ublýžit.Já bych na tvojem mísce zlykvidovala aj počítač... pre istotu...
Na, fčul mi to došlo, škoda teho pytlíka, mohla sem do neho vykydnút to smecí , jak sa mi rozsypalo z teho kmínu, ket sem scela dat to fajnové masisko do trúby upécit.Ale šak čo... ešče tam mám pár sáčku do foroty.
Pozdravujem ca a nech sa ci darí, babenko :)
evusik
@arasidka ešte, že ťa máme... šklebím sa tu od ucha k uchu... @klekipetra bolo by to krásne keby všetci mali v škole jednotku zo slovenčiny a pravopisné chyby by robili len preto, že to majú na háku.... bohužiaľ to je čistá útópia... nie každý má vysokú školu a nie každý vysokoškolák ovláda pravopis :-) a občas nás zradí klávesnica....
@bugrislansky ja som za tykanie... @evanaaa to vystihla úplne presne, tu na veku nezáleží, spája nás láska k vareniu, tak načo stavať zbytočné bariéry :-)
amelie
@arasidka , si bombová:-) mimochodom, zdá sa mi, že je lepšie, ak majú deti a mladí ľudia záujem hoci aj . o varenie ako o hlúpe kecy na facebooku. @bugrislanski , určite aj ty tu omladneš:-)
arasidka
Ula - :( - mierne povedané - rozčúlená. Prispieva tu množstvo ľudí, rôzneho veku, rôzneho vzdelania, zo všetkých končín sveta. Mne osobne je jedno, či niekto napíše rasca, alebo kmín, podstatné je pre mňa to, že ma ten recept oslovil - páčil sa mi a vyskúšam ho. Ak by sa tu používali vulgárnosti, nepoviem - treba to zamedziť, ale aby jedna stará mama zakázala vnučke navštíviť Varechu , lebo....Kuadrát, dze mám ten sáček od roškú?Jak ho švacnem o ten stúl...len čo ho nafúkam, pary mám fčúl dost, aj šlauch z bicygla bych nahuscila jedným dychem... idem račik kuknút televízne noviny, jak to tým ludom ve svece hrmoce....
helca103
@arasidka si SUPER ! Aj mne je jedno či je to zemiak alebo krumpľa kmín či rasca, podstatné je to, čo je v recepte a ako ma oslovil.Je mi jedno či je to Slovák, Čech, Maďar, Američan a pod... každá kuchyňa má niečo do seba a tu na vareche sme jedna rodina tak nebudeme bazírovať na nejakom pravopise. Ako nemôžu byť všetky ženy modelky s dlhými nohami a štíhlym pásom tak nemá každý VŠ. Z vlastnej skúsenosti viem,že mnoho ľudí s titulom neovláda základy pravopisu a už vôbec nevedia čo to je slušnosť. Zakázať vnučke čítať recepty lebo sú tu nejaké zle napísané čiarky, bodky,i-y je smiešne. Súhlasím s @michsamant kúp jej knižku od Dobšinského aspoň bude poznať pár krásnych rozprávok. No a @bugrislansky , samozrejme tykanie - ved v rodine si predsa všetci tykáme :-)
medulienka122
jasné, že si tykáme, ako si občas všimnem,niektoré naše varecháčky a varecháči sú vekom aj o jednu generáciu mladší, ale mne to , veď nevadí, všetci sme"svoji"
marianne69
@ked som prisla na varechu,myslim,ze @babidke som zavykala,uz si presne nepamatam a ta ma hned sperovala,ze tu na nevyka:-) tak tykam,ale niekedy mi je tak divno,ked tykam @sovke ,@tatranke....ale tykam...@arasidka palcek hore:-))) si mi dvihla naladu....to by deti vobec nemohli na net....co sa vsetko pise,varecha je jeden z najslusnejsich portalov...
pacik
ja sa neurážam, mne sa tykanie páči, aj keď mi tykajú dvadsaťroční, veď sme všetci na jednej vlne, varecháčskej :D
2010
Tetky a vy na akej planete zijete ?, len sa opytajte ci maju ich spoluziaci tzv. mudre telefony ... napojene priamo na web, tak ako ked sme boli mlady a starsi nam to vsetko vysvetlili co a ako, tak teraz im to hned aj ukazu.Cheers
arasidka
bugrislansky, prepáč, úplne som sa zabudla vyjadriť k tvojej téme: Tak teda, vitaj a potykajme si, bratm, dobre?
frezia68
Už som si dávno zvykla,že si tu všetci tykáme bez rozdielu veku a mne to nevadí.Komunita výborná a dôležité je,že tu sú recepty,rady,pekné vzťahy a to považujem za prioritu.Lebo každý kto vie poradí a už sa tu prebrali nie len kuchárske,ale aj zdravotné a mnohé iné témy.A bola tu aj dobrá zábava,spomeniem len fašiangy od @ arašidky ,alebo" podobenku"od @ bozulky,či mnohé zážitky,diskusie.Nie že by mi nezáležalo na spisovnej slovenčine-naopak.Ale neodvážila by som sa kritizovaťľudí,ktorí tu pridajú dobrý recept(najmä starších) a nenapíšu správne " i -y ".Veď komu sa to nepáči,môže Varechu obísť,nie?Ale @ klekipetra asi tiež okukáva recepty a nevadí pri varení gramatická chyba v recepte,keď výsledok na tanieri je skvelý,však?Mne aspoň nevadí :-)))
nadia56
podial sa ludia k sebe spravaju ludsky, s pochopenim a uctou, tykanie nie je na zavadu, a toto je vlastne vsetkym varechacom, a ten pravopis, ved vela ludi vyslo davno zo skoly, co to sa casom zabudne-pozabudne, niekto zije v cudzine a rodnou recou komunikuje malo, tak by som sa az tak tragicky nevyjadrovala k hrubej chybe v texte, a deti-tie potrebuju pracovat s pc, vzdelavat sa,
tak vam vsetkym zelam pekny nedelny den, navarte chutny obed a upecte dobry kolacik a teste sa v kruhu svojej rodiny:-)
serpico
...ja tykám všetkým do 100 rokov veku...najstaršieho kamaráta mám 89 ročného (nie tu na vareche)....a po 100-ke už začínam vykať...takí si to veru zaslúžia....
...a mám kamarátov, aj zobákov, ktorí mi tykajú...aj malých šrácov...serpicom alebo Vladkom ma zovú...aj dcérka...má 20...ma Vladkom (aj Vladom niekedy, keď je nasrdená na mňa) osloví (máme výnimočný vzťah)...krútia trošku genuľami niektorí...aj svokre gamby naťahuje...a život beží ďalej...
hubarka35
Mne tiež nevadí tykanie tu na vareške,skorej dáke vývrtky mi vadia a vrtáci....a pravopiis-moja mamka ho nevie doteraz-na jednotku a vždy y a i popletie....pekný den želám všem.....
rybarkuchar
Som na vareche len krátko, myslím rok a ani ma nenapadlo niekomu vykať. Možno je to tým, že u rybárov si nikto nevyká a automaticky som to bral aj tu. Inak vykanie ma rozčuľuje aj v bežnom živote. Ale to je už o inom.
sykora
3.júna 2012.
Ahojte všetci zdraví varecháči. Ja som na tomto portáli asi 1/2 roka, ešte sa trochu bojím vstupovať do do diskusií, zatiaľ len čítam, niekedy sa bavím, niekedy žasnem, ale to patrí k človeku. Ale táto diskusia o takaní a vykaní ma vzala. Zbožňujem Varechu.sk, je tu úžasná slušnosť, mierné, dobré myslené podpichovanie a hlavné výborné recepty odborníkov, machrov pre nás laikov, amatérov. Ale odpoveď "arasidky" "bugrislanskemu (Tak teda vitaj a potykajme si, bratm, dobre?) bola "vesmírna". Tak som sa smial až mi slzy tiekli, prisámvačku neklamem. Všetkých Vás milujem a Varechu propagujem a odporúčam, kde sa dá. Ale som sa rozpísal. Vydržte. Môj názor na tykanie a vykanie ja taký, ak dovolíte všetci, žeby si všetci ľudia mali tykať. Úctu k starším ľuďom by sme mali vyjadrovať ináč. Napr. slušným správaním, pozdravom, pomocou a pod., určite viete o čom hovorím. Ďakujem Vám vštkým za tento úžasný portál.
sykora
Ospravedlňujem sa za tie drobné chybičky do do a takaní.
bubak44
kto bol na internete este predtym ako ho objavili slovaci celkom dobre nerozumie co to vykanie je. :-)
arasidka
A teraz k tomu vykaniu: Všetci, ako ste tu, Vás mám rada, Vy ste moji kamaráti, Vy mi veľa dávate a som rada, že som Vás tu objavila.
A TY, milá Varecha, zotrvaj tu ešte dlho, najlepšie FURT! A teraz idem variť, dzedko si rozkázal "krumplové placky" a ge temu kapustičku čerstvú - nakrájanú na tenké "švihle", trošku posypanú " s cibulu", jemne osolenú a jejdanenky, abych nezabudla, aj s troškem kmínu. Včera sme boli okuknúť jeden novootvorený podnik, ktorý sa nám vrátil po nejakom čase v novej podobe, nebudem ho menovať, lebo to, čo sme videli a okúsili nás sklamalo na plnej čiare. A veľký optimizmus nesrší ani personálu z očí. Tak, tak - majiteľ by mal prebrať svoje konanie a rozhodnutia, lebo inak......
helca103
@sykora ,neboj sa zapájať do diskusie ved každý z nás má niečo zaujímavé a veľmi radi si to prečítame. Aj tvoj názor je dôležitý a som rada,že si nabral odvahu a konečne napísal :-) Vždy je lepšie keď sa zapojí viac ľudí do diskusie. Plne súhlasím s tvojím názorom že ,,úcta k človeku sa prejavuje inak ako vykaním" presne si to vystihol :-)
zdezda
Vitaj, chlapi sú tu ozdobou a osviežením :-)
torticka
Ja si myslím, že sme jedna rodina, tak by sme si mali tykať. Sú tu výborné rady a veľmi dobré názory. Plne súhlasím s tvojím názorom že ,,úcta k človeku sa prejavuje inak ako vykaním" presne si to vystihol :-). Ľudia, mne sa podarilo preniesť pekný názor myšou, čo napísal @sykora.
Ľ
evanaaa
@bubak44 , ja zasa nerozumiem, čo tým chceš povedať....objasni bližšie.Ale asi v dobrom myslíš, akože si tu každý s každým tyká a tak to má byť, že vykanie je tabu.
bozulka
Patrím k tým starším nielen vekom,ale aj na Vareche a vôbec mi nevadilo keď mi tykal 15 ročný Rony,navyše výborný kuchár.Jedine čo nemám rada sú zlomyselné a hlúpe komentáre,chválabohu nebývajú časté.Viac mne osobne vadí keď si chcem pozrieť profil a tam čítam "uživateľ".Nežiadam od nikoho aby podával svoj životopis,stačí ak pridá vek a mesto alebo kraj kde žije,poprípade krajinu.Mne to dá veľa,viem čo môžem čakať od varecháča - aké recepty,zážitky a podobne...Na" uživateľa" nereagujem a niekedy je to škoda.
Vitajte všetci noví a cíťte sa tu príjemne tak ako ja...!
2010
Zijem dlhe roky v krajine kde si vsetci tykaju , nikdo nema titul pred menom ani za menom, kde sa nepouzivaju kolky, a na uradne doklady sa nedavaju peciatky, ale potom je asi viac casu robit podstatne veci ako stavat nove velke nemocnice a domovy dochodcov a aspon dat toaletny papier do nemocnic ,sorry ze vrtam ale bol som dnes na navsteve v Slovenskej nemocnici ...hanba ako rozvojova krajina v afrike.
viera1
@2010 zájdi zajtra za menežmentom,tí majú iné podmienky ako pacienti.S každým novým riaditeľom prichádza rekonštrukcia jeho pracovne (to je vždy po voľbách).
frezia68
@201O tak to je iná a dlhá téma... a nevďačná na túto hodinu.Chodila som nedávno 2-3 krát denne na návštevu,nie len toaletný papier,príbor a všetko potrebné doniesť ( to už sa praktizuje dlhšiu dobu ),ale zapchaté WC,mokro,premočené papuče....a už nerozvíjam tému :-(
bugrislansky
Celý den jsem se na Varechu nedostal a najednou vidím kolik lidí tu vyjádřilo svůj názor.Všem moc děkuji a přeji dobrou noc. :-))
zuzuu10
Ďakujem, @bugrislansky , že si načal túto tému. Nie som na Vareche dlho, a tiež som zvažovala, či tykať, či vykať - teraz som si načistom :) Som rada, že tu vek nehrá úlohu, najdôležitejšie je, že je tu SUPER :) Fakt, nech sa deje, čo chce, keď sem prídem, vždy ma vaše recepty, komentáre a diskusie "nakopnú", alebo minimálne zlepšia náladu ;) Ďakujem, že tu ste, ľudia! :)

A nedá mi nevyjadriť sa k pravopisu na Internete... Keby ste videli tie "perly", čo sa vyskytovali v oficiálnych prezentáciách nášho pána skúšajúceho, zverejnených, z ktorých sme sa mali učiť... nuž, fest dobre sme sa so spolužiakmi bavili, ako dával chudákovi slovenčinovi po boku... a to študujem na jednej z "lepších" univerzít na Slovensku. Milej @klekipetra by sa asi "panenky pretočili" a musela by zakázať vnučke chodiť do školy... :D
sovka62
A mne veru veľmi vadí, keď mi niektorí vykajú. Však ja viem, že som stará korytnačka, ale netreba mi to pripomínať, no nie? Asi som si sem nemala dávať fotografiu.......
Samozrejme žartujem, ale veľmi prosím, tykajme si všetci, veď sme svoji.
bugrislansky
Podle názoru Vás všech jsme opravdu jedna velká varechárská rodina a to mě moc těší.Díky všem a hezký zbytek večera...:-))
marianna76
chodievam na zopár webov o varení, ale takáto rodina je len tu... a keď budete čokoľvek potrebovať, tu si poradíme.... mne radili aj na krovinorez, prášku na pranie, či dobrú náladu.... Pekný deň
tinna333
pridam sa :) kedze som tu dost mlada a ked vidim ze mi na komentar odpise nejaka strsia varechacka/starsi varechac tak automaticky vykam je mi to tak prirodzenejsie :)
jokin
milé varešky a varecháči, ja som tu veľmi krátko. Som veľmi rád že som Vás objavil.Ja som hneď vycítil že je tu super rodina a u nás sa v rodine vždy tikalo tak tikám. S pravopisom si nerobím hlavu, ja som tu kvôli receptom, lebo rád varím a vymýšľam recepty ako ste si už mohli všimnúť a tiež kvôli tomu, že mi je tu s vami dobre. Ak niekomu moj názor vadí, tak mi dajte vedieť a rád urobím nápravu a budem dotyčnému vykať. Sovka ako som si už všimol povädčšine trafíš klinec po hlavičke a zas si to pekne trafila.