Rôzne

Ty vole.

stefanm - fotkastefanm, 28. júna 2014

Vopred sa ospravedlňujem priateľom Čechom, ale nedá mi aby som nenapísal toto:
Vo vzácnej chvíľke voľna som si ľahol na môj milovaný gavčík a len tak, z nudy, som si z archívu českej tv stanice pustil na PC náhodne nejaký diel z relácie kde pán kuchár Pohlreich chodí po reštauraciach a pomáha majiteľom vylepšiť ich jedlá a celkovo aj prácu v kuchyni. Ale ostal som v šoku! To fakt nikto z Čechov, v bežne hovorenom rozhovore, nedokáže povedať ucelenú vetu aby nepoužil výraz TY VOLE?!?! Neviem nájsť vhodný ekvivalent, ktorý používajú Slováci. Asi je to u nás rozdelené do regiónov a každý má nejaké svoje, regionálne príslovie, ktoré používa častejšie. Ale určite nie tak často ako Česi: TY VOLE!
Na ukážku krátky prepis jeho postrehov a pridám aj doslovný preklad do mojej rodnej Šariščiny :

Ty vole! Dobrý den. Pohlreich jméno mé, ty vole teda pánove, todle nikdo nemyl od druhý světovy války, ty vole. Ty vole, zachraň se kdo mužeš, ty vole. Ty vole, mne se chce blít normálne, ty vole. Kam jste mě to vzali do prdele? Ty vole. Ty vole tady je takovej bodrel, že se mlžej i čočky od kamery, vole! Tady normálne vaříte chlapci? Jo? Ty vole! ...
A takto by to bolo po našom :
Ty voľe! Dobrý dzeň. Volám še Pohlreich, ty voľe ta chlopi toto tu nikto neumyval od druhej švetovej vojny, ty voľe. Ty voľe, zachraň še kto možeš, ty voľe. Ty voľe, mne še chce normálňe bľuc, ty voľe. Dze sce me to, do rici, vžali? Ty voľe. Ty voľe tu je taky bordeľ, že še zahmlivaju i čočky od kamery, ty voľe! Ta tutak nornalňe varíce chlopi? Hej? Ty voľe! ....

Skúste si to preložiť do svojho nárečia a uvidíte koľko tam je volov!!!Priatelia Česi, to všade v Čechách sa ten výraz, ty vole, používa alebo len v niektorých regiónoch alebo len v Praze? Vole!!!

@zareaguj


Diskusia k téme

frezia
Tak to ma velmi pobavilo. Mas pravdu tych volov, ale aj inych tvrdych vyrazov pouziva nadmieru. Ten tvoj preklad je uplne super. Doporucila by som ho ako vlozku do silvestrovskeho programu.
Ale napriek tym volom sa mi Zdenek Pohlreich paci a hlavne jeho recepty.
Zelam ti krasny vikend.
gubics
Na Ostravsku sa zase používa výraz kurva. Baníci dostali za dobrý výkon v práci zájazd do Prahy. Predák ich vopred upozornil, že to slovo ku... nesmú ani raz vysloviť, namiesto toho nech povedia žaba. Prechádzajú sa v múzeu z jednej miestnosti do druhej, keď sa z nich jeden potkne o koberec a skoro spadne, od zlosti povie žaba. A na to druhý kurva, kde sa tu vzala.
yogicek
@stefanm
Kukni sebe toto. Bars veľo še nedoznaš ale aspoň daco. Vecej aši i tak nezisciš.
 www.svet.czsk.net/clanky/publicistika/volovanie.html...


Dlhé roky som býval v Česku (ospravedlňujem sa bratom Čechom za ten názov ich krajiny. Češi radšej používajú výraz "v Čechách" ale "v Česku" je gramaticky správne. Moja skúsenosť je, že výraz "ty vole" sa používa v celom Česku a ani Morava a Slezsko toho nie sú ušetrené, aj keď tam sa to nepoužíva až v takej miere. Zaujímavé je, že tento výraz používajú najviac mladí ľudia a pribúdaním veku akoby sa tejto vsuvky vo vete zbavovali. Samozrejme to neplatí na 100%. Ak si spomeniete aj Václav Havel mal s týmto výrazom dosť veľký problém a to vystupoval ako štátnik. A aj my Slováci používame podobne určitý výraz aj keď nie tak často. Ten výraz tu ale nemôžem napísať lebo u nás je to veľmi neslušné a hanlivé slovo. Veď všetci určite vedia o čo ide.
Tento príspevok berte ako môj osobný názor a skúsenosť. Všetkým Varecháčom prajem pekný víkend.
babidka
Velmi vtipné :-)Máš pravdu s tým "volovanim" , tiež som sa nad tým pri jeho prvých relaciach dosť pozastavovala.A mierne povedané - dosť mi to vadilo .Ale keď som bola pred niekoľkými rokmi v Prahe na Food festival, podarilo sa mi dostať na jednu jeho kuchársku šou .A tam som zistila , žesíice používa častejšie to volovanie ako by mne bolo milé ....ale nie je to az také zlé , ako to vyznelo /zrejme po zostrihaní/ v TV . Jeho najčastejšie slovo bolo "jo?":-) Objavovalo sa aj niekoľkokrát v kazdej vete . Nuž , je to kuchár a nie školený rečnik a tak to aj treba brať :-)
Mam kamaráta , ktorý používa veľmi často slovko " do rici" čo môže vyzniet dost hanlivo - ale na "vychodze" je to normálne slovo ako každé iné:-) . Nie každý je dost sčítaný a kultivovaný , nemá dosť "košatý" slovník aby používal vzletné slovné spojenia a slovné zvraty:-) Ta ňe ????
spetkasoli
Bohužiaľ @stefanm , máš pravdu, žijem v ČR 37 rokov, ale vačšieho Vola ako je Pohlreich, som tu nestretla. Moj syn s ním pracoval v jednom luxusnom hoteli v Prahe a mal vedľa neho v šatni skrinku a veru, že bol naozaj sprostý - vulgárny ako dlaždič a naviac mal/a má/ prsia dobré dvojky:). On si myslí, že je najlepším kuchárom na svete. Nie je tomu tak, poznám mnoho lepších a to z obyčajných reštík, ktorým Pohlreich nesahá ani po palec na nohe. U mňa je to obyčajný hulvát. Tečka! Prajem pekné letné dni, všetkým prima varecháčkam a varecháčom.
evaann
Je to hulvat,mozno je az moc namysleny,vsetko uznam,ale iny sefkuchar by ,,pritvrdil" viac,pri pohlade na ten bordel a spinu v kuchyni,pomocny personal postava,ostatni sa len usmievaju,alebo schovavaju,a tie blivajzy co tam boli v tych hrncoch,za to by mali byt vyhodeni na hodinu....ale to som odbocila od ty vole,pouziva ho kazdy Cech a vela,Slovaci hresia hrubsimi slovami....
evanaaa
Ja zasa neznášam výraz - hlavne tých mladých -.....ty kokso. A aj vtedy, ak sa niečomu divia, alebo ako výraz uznania, prekvapenia a podobne. Nie je to síce nádavka v pravom slovazmysle, ale mne nedáva zmysel. :-)
abdul
Kokso pochádza asi od baču :-) , za to divadlo s Polreichom dostávajú reštaurácie dobre zaplatené od televízie, ale divím sa, že mu niektorý dobre urastený majiteľ nedal výchovný preplesk. U mňa by ju už mal.
marikafil
každý si v programe nájde niečo - niekto nadávky, niekto uzná, že má pravdu, keď nariadi vyhodiť všetky tie umeliny a polotovary z mrazáka... podľa mňa svojím spôsobom vychováva nie len majiteľov a kuchárov, ale aj zákazníkov - a prepáč, @spetkasoli - každý máme nejaké prsia a to nehovorí nič o našom kuchárskom umení/neumení...
mijaita
@stefanm a spol., jen takové malá douška. Ne, nelíbí se mi hulvátství pana Pohlreicha, také jsem dlouho ty první díly nemohla sledovat. Ale pak jsem se dočetla, že vlastně on odpovídá tomuto televiznímu formátu, který je zakoupený. Podívejte se na porad Gordona Ramsaye Hell’s Kitchen. Nevím, zda je takové hulvátství produktem doby, na druhou stranu asi se nekdy s personalem mazlit nevede k nicemu.
Češi jsou na dva tábory, někomu vadí, jiným ne. Pořádá kurzy, je vyloučeno i po zaplacení poukazu, se tam prodrat, jsou oblíbené i když velice drahé. Můj syn na něm byl a přičel nadšený a s tím, že tak sprostý jak v tv prý nebyl. A naučil. Tak to jen douška k diskusznímu příspěvku.
P.S. mně se také víc líbí Čechy než Česko :-)
mijaita
........ a "volování" ? To je příšerné ! A bohužel, už pár desítek let a snad i čím dál horší !
astheart
Formát tohoto pořadu je převzatý ze zahraničí. Všude jsou kuchaři na personál tvrdí, ale nikdo není tak vulgární jako Polreich. Myslím se, že právě pro tu svou nevymáchanou hubu byl vybrán do pořadu. Na mě to ale kladný dojem vůbec nedělá. Je to hulvát a na tom si postavil svou "hvězdnou kariéru", což mu velmi pozdvihlo sebevědomí, až na neúnosnou míru. Jinak, tady na Ostravsku výraz "ty vole" sice slyšíte, ale zas ne tak často. Spíš jako výraz údivu nad něčím. "K...a" se používá po celé ČR, ale zase záleží, s kým mluvíte. Normální ženské ani ne a chlapi jak kteří. Můj táta pracoval jako technik celý život mezi havíři a myslím si, že na šachtě určitě tenhle výraz používal. Nicméně, za celý svůj život jsem ho to neslyšela doma nebo na veřejnosti vyslovit.
babidka
Aj ja si myslim , ze podobne programy su skor prinosom . V mnohom ma pan.P.pravdu a cim skor si majitelia restauracii, kuchari aj zakaznici uvedomia - ze da sa aj slusne a kvalitne navarit tak , aby to bolo chutne aj kvalitne - tym lepsie . Myslim , ze tvorcovia programu si takeho cloveka vyberali zamerne a este zostrihanim to vsetko upravili tak , aby sa ludia na tom aj " zabavali". Vyzdvihli tam vsetko negativne co sa im zdalo zaujimave .Niekomu sa to naozaj zda smiesne .Mne iba trapne . Nepripada mi to ako ta najlepsia cesta :-( Ale kedze som si pozrela aj zahranicne pogramy podobneho typu musim oponovat @astheart :-) Boli tiez mimoriadne vulgarne a to som celkom nerozumela uplne vsetkym vyrazom ..."ty vole" nie je v porovnani s nimi nic mimoriadne :-)
Uvedomte si vsak ludia - v mnohych rodinach aj na pracoviskach sa takto rozprava uplne bezne ....bohuzial.
matysek
Vážení přátelé jsem z Vysočiny ČR p.Pohlera nemusím mě stačí když ho vidím v upoutávkách jeho projev a vulgarita je všeobecně známá a jeho kuchařské umění????? v soutěži Českých kuchařu na 8 místě tak že žádný zázrak.A ty jeho pořady jen šeškárna pro diváky,který majitel by si pozval telku aby ukázal jaký má v restauraci nepořádek a humus jak on tvrdí.Ale peníze hýbou světem.Divák to chce divák to dostane.
alena45
je to aj o tom, že kedysi mala televízia vychovávať, teraz ide len o prachy. Aj v divadlách sa hrajú hry s vulgarizmami, a mnohí mladí ľudia to považujú za spestrenie. Pre mňa je to jednoducho neprijateľné. Svojim deťom som vždy hovorila, že zaujať sa dá aj inak, nie tým, že sa budem správať stupídne. A verte tomu, dá sa.
Gordon Ramsey je tiež vulgárny, a pre peniaze je človek ochotný urobiť čokoľvek, ale svojim deťom určite nie je dobrým príkladom. Aaale, čo to rozprávam - veď prachy hýbu sverom, nie ľudia.
radost
@alena45..s úhlasím s tvojím postojom..
je mi smutno..ako človek veľmi ľahko a rýchlo mení rebríček hodnôt..mňa "raní"vulgarizmus a aj fajčenie mladučkých dievčatiek na verejnosti..ale ked celebrity..:-(
martina0812
Skúsim preložiť do nášho nárečia...
Ty vól. Brýdeň. Volám sa Pohlreich, ty vól, páni, totok nigdo neumývau od druhej svetovej, ty vól. Ty vól, zachráň sa gdo móžeš, ty vól. Ty vól, sa mi sťe grcať normálne, ty vól. Ďe sťe ma to zebrali do riti? Ty vól. Ty vól, tu je taký brajgel, že sa zahmlívajú aj šošovky od kamery, vól. Tutok normálne varíte chlapci? Héj? Ty vól!...

celkom sranda, fakt...
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
S pánom Z.P. som sa stretla osobne ,je to veľmi inteligentný muž, ale tiež odborník na ingrediencie ,má vedomosti aj z chémie potravin a kuchyni je to skutočný šéf.Pri osobný kontakt nepoužíva vole, je humorny a veľmi tolerantný.Tak ako píše pani @ mijaita,je obľúbený a dokáže odovzdať svoje vedomosť i skusenosti.
Ked som prišla na Slovensko,nevedela som ani pozdrav,tiež som nevedela pochopiť,ked moje slovenské kolegy používali slovo tykokos,hľadám v slovník a bola som nešťastná,nebolo také,až neskoro som mala odvahu opýtať učiteľ kde som sa učila váš jazyk,čo to je tykokos
Veľa sa smial, slzil oči a vysvetlil,že to je nič,iba skrytý vulgarizmus pod slovo.Takže ja vysvetlujem rovnako vole,neviem či správne?
martina0812
A vidíš?! Nikdy ma nenapadlo, že slovenské ty kokos je také podobné českému ty vole. Čo už, každý jazyk má svoje perly! :-D