Zdravá výživa

Trstinový cukor 1

pseudocognac - bez fotkypseudocognac, 26. mája 2013

Pre mna je horky, nekupujem. Nechapem, preco kupovat trstinovy cukor, ked je UPLNE ROVNAKY ako cukor z cukrovej repy, ktora sa este stale pestuje aj u nas.

Pestovanie cukrovej trstiny je neekologicke, kvoli sposobu pestovania, nehumanne kvoli tomu, ze ludia, ktori sa o nu staraju, su nedostatocne oceneni a pracuju v nevyhovujucich podmienkach. Pri dovoze trstinoveho cukru sa spotrebovavaju paliva a znecistuje prostredie.







@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
Rozdiel medzi bielym a trstinovým cukrom nespočíva iba vo farbe, ale predovšetkým v spôsobe jeho výroby a spracovania, ktoré má za následok iné výsledné zloženie. Trstinový cukor neprechádza procesom chemickej rafinácie a bielenia, a nestráca tak svoje unikátne, zdraviu prospešné látky, medzi ktoré patrí okrem minerálov a stopových prvkov tiež mnohé vitamíny, enzýmy, či vláknina. Biely cukor pri výrobe nielenže stráca všetky tieto látky, ale dokonca je zbavený aj zdravej, zbytkovej melasy.
Vec názoru,ale ja som prešla na trstinový cukor (miesto umelých sladidiel !) a manžel - diabetik mal potom ustálené hodnoty glykémie.Dočítala som sa,že telo ľahšie spracuje trstinový cukor.V konečnom dôsledku,nech si každý užíva to,čo môže a to čo mu chutí.
2010
U nas sa biely cukor nepouziva len hnedy, a ten sa z repy neda vyrobit len oklamat, ked sa chemicky spracovany biely dodatocne zafarbi. Trstinovy je len menej spracovany preto je hnedy-obsahuje melasu.( melasa z repy je nejedla).Melasa z trstinoveho cukru je vyborna nahrada lebo obsahuje calcium , magnesium, potas a zelezo
 www.melrosehealth.com.au/health_products/Gluten_Free_Organic_Hea...

Na varenie azijskych jedal pouzivane nespracovany cukor jaggery,
 www.receptyzindie1.com/2010/09/co-je-to-jaggery.html...
puntodadino
Vsetko je iba o byznise.jasne je,ze vyroba trstinoveho je uplne jednoducha- iba sa odstrani bagasa,pomelie sa apotom sa trstina lisuje- sirup odpari-a z melasy sa robi pravy rum,nie um-ten sa robi z dehtu a kyseliny sirovej.Ale ostatne su povedacky"biotronikov a pod.Sacharoza ako sacharoza.Ibaze nechapem,preco je tzv.trstinovy"cukor drahsi aj o 100% od "krystaloveho",ked velakrat pochadza aj ten z trstiny.Vdaka Eu sme si znicili cele cukrovarnictvo.
lasocka
aky cukor teda používať? ktorý je najmenšie zlo? ide zavaracia sezona, poradte..ja som teraz kupila hnedy repny cukor/v tescu v akcii 750g za 2€!/v domnení,že je zdravší než biely...
rulik
s trstinovým cukrom to bude tak ako so sójou, morskými rubamia pod.,u nás sa odjakživa používal repný cukor, organizmus je naň zvyknutý, naviac ak je to náš výrobok tak mu viac verím ako nejakému svinstvu dovezenému zo zahraničia len preto, že to je v móde a niekto tomu dáva punc zdravia, morské ryby sú tiež zdravé a nikto sa nepozastavuje nad znečistením morí ťažkými kovmi
frezia68
Hnedý repný-rafinovaný,prečo sa vyrába?Na oklamanie zákazníkov kvôli vyššej cene?Akú má výhodu pre spotrebiteľa?Poteší ma odpoveď,hoci nekupujem,len nerafinovaný trstinový v domnení,že je zdravší.Ale na zaváranie pridrahý,ostanem pri bielom.
manya
verím tomu, že naše potraviny sú kvalitné, toľko veterinárov ako je na Slovensku a sú hnaní vysokými pokutami aj za maličkosti, musí vykonávať aj dobrú prácu, pracujem s potravinami a viem koľko výrobkov sa sťahuje z predaja, lebo nespĺňajú kvalitatívne podmienky na predaj na Slovensku. Len jedno nechápem, prečo sa tovar dovezený zo zahraničia nekontroluje skôr ako sa dostane do obchodov. Cukor kupujem slovenský.
sovka62
Išla som pozrieť, čo vlastne kupujem. Na balíčku v komore je napísané Demerara nerafinový. Ani slovo o tom či trstinový, či repný. Podľa ceny by pomaly mohol byť aj zlatý a to ani neviem, či to nie je zafarbený repný. No, čo už?
evanaaa
Ja súhlasím s tým, čo napísala @viera1 a nie je pravda, že trstinový a biely je jedno. Už len to, že ten biely (náš) je rafinovaný a zbavený výživných látok a minerálov - proste je len sladký, nič iné. Udivuje ma akurát to, že diabetik má z neho dobrú glykémiu, ja som sa ho bála použiť, ale na druhej strane som dúfala, že hodnota cukru nevyskočí tak, ako pri bielom. Musím niekedy ( najmä pri pečení) vyskúšať. Ale aj si dať pozor - neznamená, že hnedý je len trstinový, to je ten farbený, skaramelizovaný, ktorým aj pekári občas oklamú a chlieb - pečivo je tmavšej farby, ale z bielej múky.
2010
@sovka62 , Demera sa da vyrobit len z trstiny mal by chutit viac karamelovo , to nie je farbeny biely cukor. Ako @puntadino spomenul aj rum sa robi len z trstinoveho cukru , preto @rulikovy ostal len um lebo slovaci su zvyknuti nan ( inac z repy sa cukor robi len od 19 storocia a z trstiny asi tak cez 1000 rokov...
frezia68
Tiež mám doma DEMERARA rohrzucker kilové balenie a napísané trstinový,kúpený v Tescu.Ale málo pečiem a tak mi vydrží dlho,preto kúpim radšej kvalitný.
frezia68
@evanaaa :vraj pekári chlieb farbia kávou,čajom....ak je pravda,taký nekupuj.Dnes už máš kontrolu aspoň pri balenom,akú múku obsahuje.
viera1
@evanaaa ,nenapísala som "dobrú",ale ustálenú hodnotu.Hlavne sa upokojil,lebo obľúbená káva prestala chutiť ako nafta (s umelým sladidlom) a vychutnal si ju.A o tom to celé je,neškodil a chutil=pohoda.
babidka
Nuz , pre niekoho je podstatny rozdiel v cene .Pre ineho to , ze je vyrobeny na Slovensku . Pravdu ma @viera1 - ten rozdiel medzi trstinovym a repnym cukrom je dost podstatny .Pre mna ma ovela lepsiu chut cukor trstinovy - a nie je to ani snobizmus ani som neprepadla reklame . A dalsiu pravdu ma @2010 - repny cukor sa zacal vyrabat este len "nedavno " a tradiciu nema este ani 200 rokov.Takze nemohli sme ho pouzivat odjakziva :-) Dokonca moja babka spominala, ze prvykrat jedli cukor az po I.svetovej vojne / to uz mala 20 rokov/ ked ho priniesli ceski cetnici- pohranicnici co prisli sluzit k nam na statnu hranicu . Dovtedy ho nikto z obycajnych ludi nepouzival , vsetko sa sladilo medom ...
@puntodadino - nase cukrovarnictvo "neznicila" EU :-) To "padlo" uz velmi , velmi davno . Zasluhou nasich mudrych politikov a hlavne chamtivostou privatizerov .